April 2012

Brunt

– den 24 april 2012, kl 21:22

 

Bara Brunt så lång ögat når 

Brown Eyed Girl en favorit låt från mitten på 60-talet med Van Morrison. Min favorit tjej har dock ljuvligt blåa ögon och mitt hjärta sjunger ”Sha la la la la la la la la la la te da” så fort jag får titta djup i dem!

Brunögat är det svårt att se nåt med – förutom han som svalde emaljögat och såg så att säga ut både bakochfram.

Brownies är goda fyrkantiga kakor med allsköns fyllning – bör ej läggas obevakade kan då ätas upp av hustomten!

Tant Bruns Kaffestuga finns i Sigtuna – ett av landets äldsta caféer fast med färskt bröd förstås, säkert även ovanstående kladdkaka.

Ane Brun skulle gärna kunna få sjunga till kaffet – då smakar det extra gott. 

Bruna Bönor med fläsk – klassisk husmanskost – gott att avnjutas mitt på dagen och rätten sätter full fart på lunchlivet.

Bruna byxor, helst av manchestertyg, är alltid högsta mode – eller hur Rolf!

Beigebyxor är dock inga modiga modemänniskor som törs bära starka mörkbruna manchesterkläder – de vill inte sticka ut helt enkelt.

Brunt kan också vara slang för hasch, men usch, det håller vi oss ifrån i denna flumfria spalt.

Brown Ale håller jag dock mig inte alls ifrån, speciellt den som kommer från Newcastle vill jag gärna sitta nära på skumma ställen. 

Savoy Brown, engelsk bluesgrupp med Kim Simmonds som ständig gitarrist sedan Shake Down 1967. Övriga musiker i bandet har kommit och gått och stundtals har de fått fint snurr på min skivspelare.

James Brown kungen av soul som till och med var i Visby för att uppträda – men den lilla scenen dög inte åt den stora stolta artisten. Så trots att arrangörerna gick ner på knä och vädjade Please, Please, Please så blev det inget originalframförande – Papa tog sin brand new bag och åkte hem igen!

Mer bruna låtar – kommer du ihåg vilka artister/grupper som gjorde dessa:

Brown Sugar  –                                                               ?

Old Brown Shoe –                                                          ?

Bobby Brown –                                                              ? 

Mrs. Brown You Got A Lovely Daughter-               ? 

Little Brown Jug –                                                        ?

 

 

Grönt

– den 18 april 2012, kl 19:53

 

Grönt är skönt!

Grönt trafikljus vet de flesta att det är DÅ du får köra – en del försiktiga väntar tills hela stolpen blir grön, andra som har mer bråttom eller är både färg- och fartblinda kör både vid orange och rött.

Grön sparris är en delikatess stekt i smör, den sätter god smak och doft på våren/sommaren – ända tills du måste pinka. 

Grönt gräs fick Tom Jones oss att längta hem. Hans version från 1966 av ”Green Green Grass Of Home” orsakade till och med så stark hemlängtan att en del fick använda annat gräs och flummade då först långt långt bort för att känna sig som hemma.

BRG = British Racing Green – alla Brittiska sportbilar i tävling skulle vara med grann grön färg – här vill jag gärna tipsa om en lång intressant historia, gasa gärna till denna gröna länk:

http://sv.wikipedia.org/wiki/British_racing_green

 

Gröna Kulor från Fazer som alltid kommer hemrullandes efter färd på Finlandsbåt – du blir glaaad av marmelaaad – Kyllä! Koskenkorva och Lapin Kulta samt Marinella  gör en bara grönt sjösjuk, godis är nyttigare, punkt slut.

Grön av avund – då är grönt inte skönt. Straffet i helvetet är att du få sitta i iskallt vatten. Den svenska sommaren tvingas vi ju i alla fall hoppa i tämligen kalla badvatten – det är väl ingen avundsjuk på!?

Grön är uttrycket på människor som är oerfarna – passa på och njut av detta för sedan blir du snabbt groteskt grå!

Hulken – grönare och starkare av den gröna kulören är nog svårt att nå, men visste du att denna seriefigur från början var tecknad grå – alltså lite tvärtom till ovanstående påstående!

Karl-Alfred, den tecknade sjömannen som rökte majspipa, var tatuerad med ett ankare på armen samt mycket kär i sin Olivia. Han blev grymt grönt stark när han käkade spenat. Denna figur skulle vi som barn se upp till och ta efter – åtminstone när det gäller den nyttiga spenaten. Idag är jag lyckligt kär och även tatuerad, men okey jag röker inte men skall sanningen fram så har jag nog inte käkat spenat påminst ett år, bara nu inte Popeye får ögonen på mig så jag får ett ordentligt kok spenatspö.

Grönsaker jag som då till exempel sparrisen och spenaten här uppe är ju grön – men grönsaker kan ju som bekant ha vilken vacker färg som helst – utom moroten som enligt EU klassas som frukt för att kunna bli marmelad!

Den Gröne Jägaren måste förstås nämnas när vi är inne på mat. Helt klart av att du kanske njuter av käket, bajenbersen och storbildsteven extra mycket om du håller på Hammarby, klädsel grön/vit så klart! På tal om fotboll…

…Gröna sidan upp – det är fotbollstränaren Bob Lindeman som förevigat detta uttryck – tack Hasse & Tage för denna underbara humor! 

Grönt kort i golfens värld är inte lika med att du får Hole-in-one varje gång du är ute på banan – men du får lov att vistas ute på tee och svinga samt slå hur hålvan du nu än är. Fore! 

Grönt te säger sig ha egenskaper som att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt underlätta viktnedgång. Den som lever får te.

Grön Chartreuse den franska likören som består av 130 olika örter i ett hemligt munkrecept.  Starkt förstås så att stackars munken skulle stå ut med klosterlivet. Förutom alla örter så är det vatten och socker tillsatt – kände mig både sötsliskig och som jag hade vattenskalle när jag provade det sist. Munklivet är inget för mig. Förresten så är det Påvens favoritdryck – inte undra på att de bär omkring honom i en bärstol! 

Ögon känsliga för grönt – en helt underbar låt av Barbro Hörberg från 1973 jag låter henne framföra den här – bara att njuta. 

http://www.youtube.com/watch?v=Wmr25eOrmRA 

 

Gröna fingrar har det varit som du märkt på mitt tangentbord nu… hur har du det med dina känslor för grönt… färga gärna av dig  med en kommentar (grönt ljus för det längst ned på sidan)

 

 

 

 Blått

– den 16 april 2012, kl 17:21

 

Smått och gott om blått

Blåblus – skulle kunna vara en arbetarskjorta – men nu tänker jag på bandet med dalmasen Skifs vid sångmicken. Det var dock rock utan knätofs.

Blue Swede är samma grupp fast med sång nu på amerikanska och 1974 lyckades de ”Ouga Chaka ouga…Ouga Chaka ouga”  sig till första plats på Billboard listan over there. Detta är en bravad som gör en både gul och blå av stolthet!

Blåtira kan fås om någon blivit förbannad och träffat med ett slag riktat mot ögat – en gång var en innebandyboll förbannat stygg mot mig och jag blev halvblind och fick sen bara vara med i alla halvlekar – trist.

Pripps Blå ölreklamen som var blöt som bara den och Tommy Nilsson sjöng så hela svenska folket ville till skärgården för att släcka törsten samt plaska och bada – i öl. Låtens titel: Dina färger var Blå – blåklart!

Blåmusslor går det att göra fin fisksoppa utav – bara de öppnar sig annars blir kocken tyst som en …

Blåvitt fotbollslag från Göteborg eller Norrköping eller … populär färg hos anrika bollklubbar hur som helst.

Farbror Blå som hade en trekant med tanter – en Grön, en Brun och en Blondin… eller var det en Gredelin, hur nu en sån ser ut!?

Blåbär färgämne för utmärkt läppglans enligt Mors Lilla Olle.

Blåttare – en person som gillar att springa och visa upp sig näck offentligt när du minst anar det. Okey då lite felstavat – men är det kallt ute så kanske skinnet är lite Blåfruset så då så!

Blåmögelost ett välkommet inslag i de allra goaste ostar – ett sött vin till det och kärleksrelationen blir garanterat mögelfri!

Blåval är ett enormt däggdjur, ja räknas till och med som det största djuret på vår jord. Trots detta är det väl få som haft äran att se det simma omkring i full frihet – tyvärr utrotningshotad, så passa på och kolla ordentligt nästa gång du ger dig ut på stora vida havet. Har spanat många gånger på mina resor med Gotlandsbåten – fick nöja mig med mindre friterad firre.

Blå prick kan vara en ung busig moderat men också beteckning på kranen för kallt vatten… utan någon som helst likhet förstås.

Blåkulla kallades förr Polishuset i Visby – numera har den intensivt blåa plåten som klädde in både ordningsmakt och bus fått putsad fasad med kulör som går i laglig lagom nyans.

Blue Horizon ett skivbolag där jag mötte artister som verkligen hade feeling för Blues.  ”How Blue Can We Get” undrades det på denna sköna samlings- platta, grymt gungande azurblå skulle jag vilja säga!

 

Blåst på konfekten har jag sannerligen inte blivit under Påsken, vare sig på det ena eller andra – godis är gott!

Mer Magenta… lägg gärna till mer av dina egna blå blandningar här: (fritt fram med blåpennan i kommentars fältet längst ned på denna sida!)

 

 

 Rosa

 

– den 10 april 2012, kl 19:30

 

Rosa, eller skärt, skall det handla om denna gång.

På engelska heter det ju som bekant pink och om detta drogs det många långa strålande vitsar i barndomen.

Lily The Pink en skär dam som jag blev bekant med i slutet på 60-talet. The Scaffold sjöng om henne – Thank u very much säger jag om det! Den låten var ”annorlunda” och det tyckte jag också Pink Floyd var. Först när jag hörde gruppen tyckte jag kanske att det var lite väl mystisk musik för min smak.

Sedan trillade polletten ner när jag hörde Money på högsta volym med härligt stereoljud i stora högtalare hos en musikalisk polare.Grannarna hos min kompis ville dock ha tyst i huset så jag fick åka till den mörka sidan av månen och där kunde jag njuta med den decibel jag ville.

Pinks spelar ingen roll, de(n) hade jag nästan glömt – men visst klädde de i rosa, tidiga trendsättare, helt klart. 

Pink en tjej som legat i topp hela 10 år på raken under 2000-talet- så visst är jag imponerad och lite exalterad av detta när det liksom inte skär sig en enda gång!

Tears var det svenska popbandet som hämtade inspiration från brittisk sminkpop och släppte en LP som verkligen var iögonfallande rosa samt med en eget tjusig designad logotype. Då var jag för feg för att köpa den – nu är jag en mogen man och bejakar hela mig och vill ha den på min LP hylla.

 

Övrigt inPINKat:

Rosa Bandet är inget musikaliskt band men ack så viktigt att bära för engagemang när det gäller bröstcancer.

Grishusen i dom bor det inga svin (eller kanske nåt förresten) –för mig är det de rosafärgade fasaderna på några hyreskåkar i södra Visby som fått detta namn med knorr.

Rosa är något typiskt barnsligt endast för små flickor är förstås fel – jag har även sett tuffa skäggiga män i rosa skjortor. När jag tar på mig en sådan shirt skär det sig dock direkt mot min röda hud.

Skära Elefanter påstås du se om du druckit för mycket – jag erkänner villigt att jag vid tillfälle varit så vinglig så jag hade svårt med styrseln av min egen snabel. Detta uppmärksammades av konstapel som gav bot på 800 spänn. Men inte såg jag rosa för det – snarare rött. Dumheten har sitt pris.

Rosa Rolls Royce var första priset i läskedrycken Merrys kapsyltävling under mitten på 60-talet. Det påstås att en(1) kapsyl av hur många tiotusentals flaskor som helst hade så att säga denna vinstlott inpräntad där. Undrar om någon undersökande motorjournalist har lust att kolla om det rullar någon rosa Rolls och om chauffören luktar läsk.

Skärtorsdagen som ju just har passerat är ju enligt folktron dagen då alla häxor skall bege sig mot Blåkulla och ha party med självaste fan. En del stackars damer behöver inte fara iväg för de har ett helvete hemma. Det gäller inte hos mig, här är det Myyyyyys HELA TIDEN.

Laxrosa underställ kan vara smakfulla – laxrosa laxar är än smakfullare

Flamingo, fågeln alltså, blir rosa av käket de sätter i sig, så om du nu skulle vilja prova att vara skär själv så knapra räkor och plankton några veckor så skall du se att du blir på bästa humör i din nya kulör!

Nu har jag pinkat klart – sänd gärna in dina egna tips och erfarenheter på livet med Rosa.

 

 

 

 Gult

– den 4 april 2012, kl 14:26

 

Gult är förstås Påskens viktigaste och vackraste färg, eller hur!

Färgen är också omsjungen av många artister – så för att förgylla och hylla detta i alla dess nyanser så kommer här min

Gula Topplista! 

Förhoppningsvis är du nyfiket gul och vill ha lite extra påskpyssel så här får du chansen att hålla ordning i redet och DU själv får komma på vem som gömmer sig i det musikaliska ägget:

           Titel:                                            Artist/grupp: ?

 

1.     Mellow  Yellow –

2.     Yellow River –

3.     Goodbye Yellow Brick Road –

4.     Yellow –

5.     Big Yellow Taxi –

6.     Yellow Submarine –

7.     Tie A Yellow Ribbon –

8.     Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini –

9.     Forever Yellow Skies –

10.   Don´t  Eat The Yellow Snow –

Uppmaningen i låt 10 får du nu ta på största allvar om våren fortsätter att driva med oss.

Fint pris i formen av receptet på den sötsura succén,Påskdrinken Hönan Agda, utlovas till alla som prickar in åtminstone en av de galande gula!

Sänd gärna in dina nykläckta sångsvar snarast till mig !

 

 

 Äggstra!

– den 2 april 2012, kl 14:01

 

Jag tänker på en blomma när jag tänker på Lotta, Lyckliga Lotta, hon har mycket att vara lycklig för. Hon är till exempel tillsammans med min lillebror som trots epitetet lille är en omfångsrik man att tycka mycket om.

Tillsammans med honom har de en kolonilott och när L kommer dit är hon först och främst Lyckliga Lotta men byter raskt kläder till klorofyllen och blir Flitiga Lisa.

Brorsan som är född på Gotland är mer som landskapsblomman från ön, en murgröna, så han hänger mest och försöker se grön och vacker ut. Men inspirerad av lottens läckra läge, eller möjligtvis av Lottas läckra läge i rabatterna, så har han mellan varven både snickrat och målat och dessutom gjort en tavla.

Visst är det härligt med människor som kan beskrivas som växter.En av mina bästa vänner har till exempel ett väldigt vackert växligt efternamn, nämligen Blom – och han är ständigt i full blom och förgyller omgivningen med hela sin yviga prakt.

Somliga går dock ständigt med taggarna utåt och levererar vassa stygga repliker. Eller så har de ett väldigt puttigt dygnsgammalt skägg – kaktuskarlar är vad de är och kan störa och förstöra för silkes Lena. Så här inför påsken så gäller det att vara i toppform för att kunna njuta av alla kokta ägg samt de ägg som är välfyllda med blandat godis – mums. Så nu hoppas jag inte att du är risig – bara riktigt fullfjädrat påskrisig!

PS: Jag har en kaktus som alltid brukar blomma just till Påsk och då blir jag ju äggstra glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.