Festligt Festklädd Fager med Schlager !

Så här i Schlager- & Eurovision-tider så är det skönt att bli påmind om att det här med låtar – i alla dess former – glatt och glittrat lyssnare och tittare på olika sköna sätt… även förr!

När jag är inne i en av Visbys trevligaste secondhandaffärer så möts jag festligt & festklädd av denna världsvana välutrustade värdinna… hon spanade och manade om närhet i musiken, naturligtvis på behörigt behagligt VIS-avstånd!

Foto: Glada Gala Gotland

I schlagerutbudet så förekommer i bokform bland annat Carola – då 16 år – sjöng låten Främling och verkligen aldrig blev en främling för oss längre.

Året är 1983 – men kommer DU ihåg i vilken stad hon tävlade i – hon kom på tredje plats där och då!!?

Spela gärna låten igen när du funderar   Lasse Holm & Monica Forsberg skrev melodin.

 


En annan bok på bilden är den med Barbro med smek-artist-namnet Lill Babs och hur var det med Fröken Svensson i dessa sjungsammanhang då!?

Redan 1961 så var hon visslande i farten nere i Cannes med den här Vårlåten:

 

Men vänta nu säger vän av Eurovisonordning – var det inte Siw Malmqvist som vann den svenska uttagningen… varför fick inte hon fara ner till Frankrike!?

 

Var det kanske ett larvigt aprilskämt !??  Enligt visselblåsare på Wikipedia så låg det till så här:

Orsaken till detta var att hon under den svenska uttagningen glömde bort texten och började tralla, skratta och vissla, samtidigt som hon bad publiken att låta bli att skratta.

Pressen kritiserade henne för att ha ”spelat apa”

Ska man tro på detta så verkar det ju stundtals vara artister som ställer upp och sjunger hellre än bra… men de får ju i alla fall åka… någon annanstans !!


Ska vi då till sist spana in en artist på CD-skivan som ligger och väntar att nån ska få secondhandsyn på honom igen – så fick Jan Johansen hela 100 poäng i Dublin på Irland 1995 som gav Sverige/honom en tredje plats!!

Dags att kolla igen då – blunda inte – vill ju knappast göra Herr Johansen ledsen !

 


Förresten ATT BLUNDA ÄR ett bra sätt att kunna koncentrera sig och sväva iväg i musiken – utan att storögt kasta getögon på kostymerna de kränger på sig… eller inte riktigt kommer i ibland.

Ta den här låten som vackert vann samma år som gullige Jan gjorde allt i sin läckra läderjacka … låt dig sväva bort i en hemlig trädgårdblunda och känn dig befriat…

…Nocturnenaken!  

 

Sångfakta:

Secret Garden är en norsk-irländsk musikgrupp som vann Eurovision Song Contest 1995 för Norge. Vid framträdandet i Eurovisionfinalen i Dublin stod Gunnhild Tvinnereim, Fionnuala Sherry, Rolf Løvland, Hans Fredrik Jacobsen samt svenska Åsa Jinder på scenen.

Deras bidrag heter ”Nocturne”, och hade endast 25 ord i texten.

Bidraget vann tävlingen med 148 poäng före spanska Anabel Condes ”Vuelve Conmigo” på 119 poäng och svenske Jan Johansens ”Se på mig” på 100 poäng.

Secret Garden var också de som spelade in originalet av den välkända sången ”You Raise Me Up”.


Snart mer mäktig musik här på GG…

…har nämligen lyckligt blivit ägare av en bunt

så fina välspelande Vinylsinglar & EP-skivor!

Nostalgi gör mig/dig fri i nutiden!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *