Hej där Maria Wennström!

Hej där Maria Wennström…

(Foto vinjett: Pernilla Hörnebrandt)

…som flyttar ”hem” igen efter några år på fastlandet!

Hur många år har du nu ”varit borta” och vad har du hunnit med i yrkeslivet där?

Hej själv! Det är snart åtta år sedan jag drog upp bopålarna i Visby och flyttade till Uttran i natursköna södra Botkyrka.

Här på fastlandet har jag ägnat mig åt att chefa över förskolor lite här och där i stadens omedelbara närhet och de senaste drygt fyra åren har jag jobbat med att kontrollera så att barn i enskilt drivna förskolor här i Stockholm har det bra på sina förskolor och får den undervisning och utbildning de har rätt till enligt lagen.

Vad kommer du sakna där som inte finns här…ja både i jobbet samt privat?

Människorna, så klart! Jag har förmånen att få jobba med många fina människor och andra nya människor har jag lärt känna som också blivit goda vänner. Men dom finns ju kvar!

Sen är det klart att det är häftigt att ha tillgång till storstaden med allt vad det innebär av puls och kulturutbud till exempel – men Gotland står inte långt efter när det gäller det, och även Stockholm finns ju kvar på en båtresas avstånd.

Vad är det i det nya jobbet som enhetschef för Biblioteken på Gotland som lockat dig?

Det är ju ett superspännande jobb! Att få bidra till att förstärka och utveckla en så viktig samhällsinstitution som biblioteken över hela ön är inte bara spännande och väldigt roligt – det är faktiskt viktigt på riktigt.

Hur är du själv som läsare av litteratur – lånar du själv på bibliotek eller köper du pocketböcker!?

Numera är jag inte någon frekvent gäst på biblioteket, jag har hemfallit åt e-boks- och ljudboksläsande och mitt ”bibliotek” är nu för tiden bara en mobiltelefon bort…

Vilket innehåll lockar dig till läsning mest – romaner, fakta… kokböcker… !?

Deckare, välskrivna deckare är det som gäller för tillfället. Annars läser jag tidningar, mest dagstidningar, gärna längre artiklar om det som pågår i världen.

Jag intresserar mig också för skolfrågor så klart och frågor som rör ”folk på jobbet”, ledarskap och arbetsplatskultur till exempel.

Vilken är den bästa boken då någonsin läst?

Oj, jag har läst så många bra böcker…men några har varit viktigare för mig än andra.

Jag har växt upp i en familj där böcker var en viktig del av livet, huset vi bodde i hade böcker i alla rum. Mina föräldrar läste högt för mig och min bror, även sedan vi lärt oss läsa själva.

En viktig bok som mamma läste högt för mig var Anne Franks dagbok. En annan var Bröderna Lejonhjärta. Den boken är tillsammans med Tolkiens Ringen-trilogi de böcker som ligger mig varmast om hjärtat.

Vilket utbud tycker du mer att biblioteken skall stå för i mötet med besökarna?

Det är kluriga frågor du ställer, tänk på att jag inte har börjat jobba ännu!

Jag vet att biblioteken hela tiden undersöker behoven hos medborgarna och anpassar sitt utbud efter det så långt det går, men jag tänker att biblioteken till exempel kan ta en ännu tydligare roll i framtiden som motvikt till aggressiv åsiktspåverkan och ”fake news”. Vi får fundera lite på hur det ska gå till.

Hur kommer vi vanliga se att det är Maria som har en fint finger med i spelet för öns kommande biblioteksutveckling?

Heh…hårdrockskvällar på Almis kanske. 🙂 Vi får se, men jag hoppas att jag kan bidra till att bibliotekens ställning stärks ännu mer.

Då har hittat nytt hem i Tingstäde – tar du (bok)bussen till jobbet eller är det bil som gäller i tjänsten?

Det får nog bli Batmobilen (min gamla gröna Volvo) – men jag ska be att få ”PRAOa” på bokbussen!

Finns det grillplats vid nya villan – för det är väl ett måste hos dig och din grillmästare?

Oh yes, det är ett måste! Det finns ingen ännu, men maken Johan har långt framskridna planer på en ”bbq pit” under skärmtaket bredvid garaget. Och en stor altan med ett rejält utekök står högt på ”fixa-listan”!

Ja din man Johan J kommer ju med – har han också hittat nytt jobb här på ön… i transportbranschen kanske!?

Ja, Johan ska äntligen få bli gotlänning, det har han tjatat om i flera år.

Han söker med ljus och lykta efter någon som behöver en tankbilschaufför med alla behörigheter man kan tänka sig – han får köra i princip allt som rullar, Johan.

(Foto: Johan Johansson)

Vad är det annars du saknat mest av/från Gotland som nu åter kan återupplevas på riktigt i naturen & kulturen!?

Förutom familjen och vännerna, så är det väl just precis det: naturen & kulturen.

Foto: Glada Gotland

På ön har man alltid nära till naturupplevelser de luxe och kulturutbudet går inte av för hackor. Jag ser fram emot kvällsdopp i träsket och musikkvällar i sta’n.

Har du nån spännande fritidssysselsättning/hobby som du kan ge dig hän åt på nytt!?

Nej, men jag tänker att jag kanske kan skaffa mig en!

Vid flyttningar brukar man kunna städa ut, ge bort ja rensa från onödiga prylar… kommer du klara det!?

Nix, det kommer jag inte. Och ärligt talat har vi nog inte hunnit samla på oss så mycket som vi inte vill ta med oss. Du vet – det kan ju vara bra att ha…

Någon ägodel som du aldrig vill skiljas ifrån som betyder … mycket!?

Njä, jag har många fina grejer som är viktiga för mig, men förutom några minnessaker från människor som betyder mycket för mig, så är det nog inget som jag absolut inte kan avvara. Inget skrymmande i alla fall.

Sist men inte minst – vilken firar-musik kommer du spela på högsta volym när du nu kommit i ordning på din nya hemadress i augusti !?

Jamen då drar vi nog på ett ”blandband” med det mesta av det bästa som vi gillar jag och maken, som till exempel lite Fatboy, Winnerbäck, Muse och Rammstein. Och lite annat smått och gott, det finns så mycket bra musik!

Välkomna hem till ön!!

Tck – vi längtar!

One thought on “Hej där Maria Wennström!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *