…känner mig rörd o ödmjuk inför möjligheten att beröra andra med musik

Hallå där Vivianne Thomsson

Foto: Selfie Vivianne Thomsson

…som just haft Världspremiär (!) tillsammans med Monika Ax & Ulf Hedberg i helt nya vis-trion AVTAK.

Vad betyder denna debut på offentlig scen för dig personligen?

Jag känner mig rörd och ödmjuk inför möjligheten att beröra andra med musik så som jag många gånger blir berörd och känner när jag själv både lyssnar på andra och själv sjunger olika låtar.

För mig är musik kontakt på en nivå bortom det fysiska eller skrivna ordet. Musik och sång skapar känslor tycker jag. 

Hur länge har du hållit inne det här med musik eller har du hållit igång tidigare och roat med toner på privata fester?

Jag har länge längtat och älskat att sjunga men inte riktigt vågat sjunga ut. Jag fick höra att jag sjöng falskt som liten vilket gjorde att jag inte vågade utveckla rösten bortom de vanliga luciatågen.

Jag har aldrig sjungit i kör till exempel tills för ca 4 år sedan när jag började i Feel Good Kören under ledning av Sara Boström, som lockar och pockar till oss att våga mera och sjunga solo. Olika tillfällen har gjort att jag vågat uppträda lite, lite men med rädsla och spänning att låta falskt.

Jag började faktiskt på allvar utmana mig själv när jag startade mitt företag Jagutveckling.nu. När jag föreläste om självkänsla och vad som påverkar oss. Min paroll är att våga vilja växa och att mod uppstår när viljan blir lite större än rädslan.

Vill vi utvecklas så måste vi våga tänja på vår komfortzon. Med det så brukade jag avsluta föreläsningarna med att blunda publiken i en stunds fokus på sig själv i avslappning. Därefter började jag sjunga Gabriellas sång inför blundande publik. ”Det är nu som livet är mitt”…. Mitt sätt att ”walk the talk”

Fast för cirka 6-7 år sedan tog jag ytterligare steg när jag fick kontakt med Annen Jacobsson genom Almi och då bad henne hjälpa mig träna och testa att sjunga ihop. Vi gjorde ett litet Julaftonsgig på Matmuren tillsammans ett år och jag sjöng sedan på en nära väns bröllop och på mitt eget.

När så halvsekelskiftet närmade sig i mitt liv ville jag manifestera det med en fest där jag vågade visa mer av sidor jag inte visat av mig själv tidigare. Jag lejde in musiker och genomförde en konsert för mina vänner före festen började.

För att våga och utveckla min röst så började jag ta sånglektioner för Sara Skog, röstcoach, och fick lära mig att slappna av och släppa på rädslan för falsk sång. Det handlar om att hitta tonen från hjärtat, släppa skamkänslorna och att musicera tillsammans med andra.

I sommar fick jag det innerliga viktiga hedersuppdraget att sjunga på min vän Lenas begravning. När hon bad mig blev jag så berörd och förvånad men hon trodde på mig i så många lägen. Jag tvekade aldrig. 

Musik och sång passar i både sorg och glädje och jag fångade tillfället och överraskade med sång på min sons bröllop i sommar.

Avtak är ett gammalt gutniskt uttryck … för vad!?

Det är Monika som hittade ordet och det betyder porträtt eller målning. Vi tänkte att det blir bra för vi porträtterar och tolkar andra artister och låtskrivare. Vi sjunger Covers helt enkelt.

Nu kommer ni att spela Live utomhus också … Fårönatta vid Broa Kiosken … vad kommer du/ni värma publiken med då?

Jag det känns så himla roligt och spännande. Vi kommer att tolka  bland annat Leonard Cohen, Winnerbäck, Hellstrand och Peter, Paul & Mary med flera.

Själv – har du varma händer och håller rösten även om det blåser lite?

Jadå! Det går att hålla sig varm när man gör något man älskar. Vi kommer att hålla värmen och sprida värme. 🥰

Och jag har hört att det skall bli skönare och varmare väder nästa vecka. Jag litar på att det blir som det ska, varmt innerligt och nära. (fast med Coronaavstånd)

Låtvalen – är från kända ”gubbar” … de kvinnliga förebilderna/låtarna förutom Mary då!?

Det kommer förhoppningsvis fler tolkningar från kvinnor framåt. Jag gillar

 • Norah Jones
 • Adele
 • Lisa Nilsson
 • Sara Bareilles och
 • Lauren Daigle

Utmaningen är att göra arrangemang som passar klassisk gitarr så länge som vi inte har fler i bandet. Men jag tror att vi kommer att växa vidare.

Kommer publiken även få några av era helt eget skrivet material… eller ligger det på lut längre fram?

Monika har översatt en John Legend låt och jag är säker på att vi så småningom vågar sträcka vingarna lite till och kanske komma med något eget. Ett önsketänkande som vore helt magiskt. Vi får se. Vi har ju bara övat tillsammans i drygt sex månader 😉 

Vad är det för känslor du får och vill förmedla till lyssnarna i musikens tjänst?

Som sagt så vill jag beröra och skapa kontakt.Det är ofta jag fastnar för en text i en låt. Den berättar något som berör mig och det vill jag förmedla med vackra toner.

Jag vill att andra får kontakt med något viktigt inom sig.

Hemma då – vilka artister/grupper lyssnar du gärna på när du vill koppla av… eller kanske koppla på!?

Oj, en svår fråga det finns så himla många bra och det har varit olika genom åren. Jag är lite av en periodare.

Jag kan nämna ett gäng artister som starkt berört mig.

 • Laleh
 • Alanis Morisette
 • Colbie Caillat
 • Pink
 • Aretha Franklin
 • Jack Johnsson
 • Lisa Nilsson
 • Sarah Down Finer

 • The Used
 • U2
 • Robbie Williams
 • Norah Jones
 • Tracy Chapman
 • Barbra Streisand
 • Donna Summer
 • Diana Ross …och många fler.

Vilken är världens bästa låt ?

Oj ännu svårare fråga……. hmmmm….Två låtar som berört mig starkt sedan tonåren och som är de som dyker upp just nu i minnet är ”And I Am Telling You, I’m Not Going” med antingen Jennifer Holliday eller Jennifer Hudson. 

Och ”Can I Go On?” samt låten ”Soon As I Get Home/Home” med Diana Ross.

Sist men inte minst … förutom musik…. vad gör dig härligt glad i livet som ”smittar av sig” på din omgivning!?

Jag älskar att både måla och skapa och dansa vilket jag gör alldeles för sällan. Om det smittar vet jag inte 🙂 

Tack för pratstunden Vivianne och här lite

E X T R A!

om hur AVTAK kom i kontakt med varandra för första gången!

Foto: Monika Ax   Ulf Hedberg Vivianne Thomsson = AVTAK

Jag träffade Ulf Hedberg och Clarence Krusell i samband med att de/ni hade Musikquiz på en julfest i december 2019. Ni undrade om någon ville spontansjunga och då sjöng jag ”Gotländsk Julnatt” av Gunnar Järeld & Bo Ahlbertz.

Vi började prata och jag berättade att jag sökte och längtade efter personer som vill leka musik med mig. Jag hade då försökt i några år att hitta någon som vill utvecklas tillsammans med mig. Skickade ut en kontakt annons på Face Book bland annat, fick inte något svar.

Ulf nappade på att ses så vi började träffas i februari.

Monika kom in någon månad senare. Vi har träffats i Feel Good Kören och troligtvis även när vi var barn i Ala. Jag är uppvuxen i Ala och Monika brukade vara där på sommarloven några år. Så vi tror att vi träffats då.

Vi gillar varandra och har upptäckt att våra röster passar bra ihop i duetter så det kommer vi att göra mera.


Nu kan du kära läsare gå ut och lyssna på rösterna du med… under Fårönatta lördag den 19 september:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *