Maj 2012

Upp i rök

– den 26 maj 2012, kl 08:57

 

Visst är det så att vissa saker är beroendeframkallande och ger direkt abstinens när du inte har den i din hand… eller under din läpp.

Några dagar har jag dock varit tillbaka med rök igen…

… men nu är det inte cigarett eller för den del inte heller snus jag tänker på för nikotinslav har jag befriat mig ifrån sedan mycket mycket länge tillbaka.

Nu har det dock dykt upp andra vanor av kanske mer teknisk karaktär som snabbt förändrat sättet att kommunicera. Något av människans bästa innovation är ju det här med att få ner det talade i skrift.

På den gamla bildhuggaretiden så sprang ju inte folk omkring med en jättesten i fickan och delade ut till höger och vänster.  De högg väl kanske in sitt meddelade på en stor bumling som de råkade snubbla på i närheten av sin koja och hoppades att nån läskunnig skulle komma förbi och läsa vad de hade på hjärtat.

Nu för tiden ses sällan stenristare i farten. Kanske en och annan trädkramare för fortfarande dyker barkhjärtan upp likt en vacker stamtavla. Dessutom är barmhärtiga graffitiälskare flitiga och skriver ord i 3D på offentlig stentrista fasader.

Men nu är det så här:

Min IPhone har lagt av och jag känner mig som ett Ifån.  I vanliga fall förutom sms, e-post, facebookande med mera  så kan jag ju tala i den samt till och med väva diverse andra nät.  Men nu är min vita mobil helt svart.

Först uppstod en stunds tomhet men så klarnade det och jag förstod att jag är inne i någon sorts dumhet – hur fasen kan jag sörja att den lilla apparaten vägrar kommunicera med mig och omgivningen.

Nu njuter jag av att slippa passa den och eftersom jag är i pannbranschen har det gått alldeles utmärkt med att göra mig hörd och sedd under dagen – jag har gjort som indianerna – jag har kört med rökpuffar! 

 

                                              

 

 Dekorerade ekipage

– den 24 maj 2012, kl 15:41

 

Hamnade bakom en stor hög skåpbil vid rödljuset idag – den skymde så att säga allt utom sig självt. Till och med solen försvann. Det var en firmabil och precis i ögonhöjd på den vita baken så stod det

A V L O P P S R E N S N I N G

med effektivt stora smaskiga bruna bokstäver – skit snyggt helt enkelt.

Det gäller ju att marknadsföra alla sina kompetenser och vad den här firman kunde mer hann jag nu inte läsa innan det slog om till grönt och vi åkte skilda vägar. Men säkert kunde de suga också.

På tal om skit så såg jag en gång en personbil med en sån där smal lång bakrutedekal som ju även kan innehålla uppiggande budskap även om du inte råkar ha en firma.

Detta var en så kallad helt vanlig Svensson i en praktisk kombi. Nu vet jag inte vad den stackaren råkat ut för hemskheter här i livet men på hans noga uppsatta dekal stod:

HUNDBAJS – smaken du aldrig glömmer

Lite väl osmakligt tycker jag, speciellt eftersom jag var på väg hem till middagen. Tur att det inte var hot dogs på menyn den dagen – men dekalen har etsat sig kvar i minnet, men som tur ej smaken!!

Vänligare och klarare budskap var också vid stopp vid trafikljus när jag stod tätt intill bilen av okänd modell och med ganska små bokstäver så basunerade dekalen ut:

 Kan Du läsa det här står Du för nära

 Jaha, vad gör du då – går ju inte att backa i en rödljuskö. Men jag tror nog att det mer var menat när trafiken så att säga rullar på och du vet ju hur obehagligt att få nån fartdåre som rattar allt för nära din aktersalong och ligger kvar där i 90 kilometer efter kilometer – då sitter en sån här dekal som en smäck.

 I övrigt så är Hemglassbilen som både har bild och ljud kanske den mest effektiva dekorerade ekipaget.

I den skönt sjuka tidningen MAD så fanns en härlig teckning och serieavsnitt på just en sådan liknande bil som kom till byn. Alla barn (samt en del vuxna med plånbok) sprang efter för att få sig ett eller fler paket pinnar.

Denna by hade en vändplats som låg uppe på en rätt hög höjd och du fick se i serierutorna byinnevånarna springa och svettas för att hinna ikapp upp dit. Naturligtvis spelade den en glad truddelutt också för optimal kundkö.

Men sista serierutan visar ett gäng mycket trötta och än mer besvikna samt nästan gråtfärdiga små och stora kunder – texten på och innehållet i denna rullande matvagn var

 LÖK & LEVER

Så förvissa dig nästa gång innan du springer efter Hemglassbilen att de nu inte ändrat till MAD menyn de också!

                                

 

 

 Grått

 – den 14 maj 2012, kl 20:25

 

Grått hår är inget att skämmas för, kanske en chock när du upptäcker det första gråa hårstrået – men det får ju snabbt kompisar och kommer att trivas utmärkt på ditt kloka huvud.

Gråbo är ju en kollosal korgblomma som är rätt vacker men växer sig snabbt vilt och räknas som ogräs när den tar fäste på åkern. När bostadsområden får dess namn så brukar ogräset var utbytt mot gröna ytor och raka rabatter.

Grå Starr är inte en dunkande lillebror åt Ringo Starr som hörs när han kommer, nej den här kommer smygande och gör synen gräsligt grått suddig sakta men säkert.

Grålle är smeknamnet på en Ferguson traktor som kom i sin första modell på 1940-talet. Gråtass kallas den gulligtgrått i Norge och Grey Little Nelly i födelselandet England, ett kärt fordon när man åker på en åker.

 Grått väder är då solen lyser med sin frånvaro.

Grå zon kan säkert även förekomma i ishockey där det ju pratas mycket zonspel – det är i så fall i de lägen pucken glidit ifrån alla spelare, domaren samt regelboken och hamnat här!

Grey´s Anatomy  är AT läkarnas paradis och helvete på samma gång – så är du i behov av komplicerad läkarvård och befinner dig i Seattle, ta första hjälpen där!

Gråpäron är mumsfillibabba och riktigt färgrika – om du kombinerar dem med lingon.

Grå tand kan du få om du på något sätt skadat tanden ordentligt så den skiftar färg – kanske bitit för hårt i en gråpigg.

Gråsälar syns sällan på land men om du får syn på den där så ståtar den stort med sitt konformiga huvud.

Greyhound kan vara en hundras som är snabb på tävlingsbanan men också en berömd punktligt busslinje med långdistanstrafik mellan USA och Kanada som ingen skäller på.

Gråsugga kan ju även ett skärt svin bli när hon rullar sig i dyn – men den lilla insekten behöver ingen dy för att rulla ihop sig utan använder tekniken vid fara. En annan gråsugga i form av en bagge kan få din bil ihoprullad eller stånga tillbaka om du nu inte är uppmärksam.

 

Grådask ett fint            ?                 lagrat på ekfat… vad då för något!?

Servera gärna dina grå kunskaper här!

 

 

 

 Svart

– den 7 maj 2012, kl 18:11

 

Svart som satan

Svart arbetskraft och dess arbetsgivare är ju välkända för att lysa oskyldigt vitt när de närmar sig skattekontoret. När de befinner sig på svarta marknaden är det dock riktigt skumt.

Svart som ett sotararsel – ett uttryck som någon viskat till mig. Undrar hur viskaren fick syn på den sotiga bakdelen – genom skorstenen kanske!?

Svart katt brukar vidskepliga spotta efter när en sådan mörk hårboll korsar deras väg – bara de nu inte träffar den stackars lilla oskyldiga kissen och blir anklagade för djurplågeri.

Svart hål får du passa dig för – i alla fall om du skall ut på en längre rymdresa, dessa hål har ingen retur biljett utan här slängs du ut i det okända… för evigt.

Svarta lådan finns i mera lågt flygande flyg för att registrera allt som händer ombord – det gäller förstås att inte flyga för lågt för då börjas det letas efter lådan.

Svart taxi är ju förstås de vackra bilarna som rullar på Londons gator helt lagligt – men kan också vara vanliga personbilar i alla möjliga färger fast utan taxameter men med chaufför som har en svart plånbok.

 

Svarta läderkläder – riktig punkigt fast också på motorcykelfantaster med eller utan nitar och tofsar.

Svarta vinylkläder – riktigt sexigt och upphetsande… med nitar och tofsar även på punkare och motorcykelnjutare.

Svartsjuka – mot denna hemska åkomma hjälper inga vita piller.

Svart vinyl är färgen på de flesta kära LP och singelskivorna i min samling. Några har jag i andra kulörer och med motiv men på de svarta syns dammet helt klart bäst!

Svart kaffe – känd för sin förmåga att snabbt kurera trötta och bakfulla amerikanska filmskådisar som nattsuddat och nu i handlingen skall utföra hjältemod. Efter en stor mugg sådan så lämnas inget åt sumpen!

Black Army är supporterklubben där bland andra min bror och hans söner får utlopp för sina puckade kunskaper när det är istid och så nickar de till ordentligt under resten av säsongen vid gräsplanen.

Det svarta fåret får alltid spela rollen som syndabock, kanske inte så dumt alls egentligen – lamm får tacka!

Svart Blogg skrev Plura i Eldkvarn – min svarta blogg innehåller också musikaliska inslag och nu gäller det för dig att komma ihåg vem som gjorde alla dessa mörka låtar med mycket hjärta, smärta och svärta:

 

                     Låt:                                          artist/grupp:

1: Black is black –                ?

2: Paint it black –                ?

 

3: Black Pearl –                   ?

4:      ?          –                  Black

 

5: Black Magic Woman –           ?                                        

 

6: Gamle Svarten –                     ?

 

 Lila

– den 1 maj 2012, kl 12:37

 

Det lila extra

Lila hårfärg förknippar jag först med ”gamla” amerikanska turisttanter som klev iland från något kryssningsfartyg – kanske var det de många dagarna till sjöss som gjort nyansen. Sliskigt söta drinkar från baren typ Parfait Amour och säkert salta stänk från havet hade gjort dem sååååå vackra i barret.

Även från de gotländska damfriseringar kunde du också stundom se damer tråkigt grå snabbt in ila för att komma ut spännande och bedårande vackert lila.

Det gläder mig att även yngre flickor, damer eller fortfarande tanter samt även herrar i alla åldrar nu har modigt mode slingor av denna kulör i sitt hår – det piggar upp och sticker ut så där härligt vågat – jag vågar rakt icke!

Löfbergs Lila kaffe är ju som vilket kaffe som helst, alltså brunt eller svart när det serveras i koppen. Men i deras reklam liksom i min rubrik så påstår sig kaffet ha det Lila Extra – det gäller väl i så fall färgen på förpackningen.

Viol den hemskt goda tabletten som när jag som barn tryckte i mig en hel ask och kände mig modigt vuxen. Resultat: Ont i magen samt ont i de nu lila  tänderna – tror att sponsorerna här är Karius och Baktus, inte undra på att vissa vuxna får gå omkring med löständer.

 

Vill du må gott i magen och resten av kroppen så rekommenderas den mörkt lila grönsaken Aubergine – det påstås i alla fall att det motverkar bland annat blodpropp och urinvägsinfektion, så lite lila letande i grönsaksdisken är gott för både hjärta, snipa och snopp.

The Lilac Years” en LP som Tages spelade in i London 1969 och släppte under gruppnamnet Blond – någon som kommer ihåg den?

”Sleep little girl” fanns inte med på den plattan men väl annan svensk folkmusik (!) som kanske var lite mer svårtrallad så det verkade som gruppen somnade in ordentligt efter detta i alla fall.

 

Lilac Wine” – nu tänker jag inte på ”Blue Nun” som är lättdrucket vitt vin i vacker blålila flaska från Reinhessen i Tyskland, nu är det låten som skrevs 1950 av James Shelton och sedan sjungits in av många skönsjungande sångare såsom Eartha Kitt, Nina Simone, Elkie Brooks, Jeff Buckley med flera, skål för dessa sällskapliga artister!

Lilac är det engelska namnet på syrener – sällan doftar namnet bättre än så!

Vill du synas ordentligt i trafiken så skall du lacka om din bil i lila – om du vill åka lila kollektivt så går det bra i Ale kommun som kan ta dig i Lila Express bland annat till Torslanda där du kan lyfta.

Piratpartiet har antagit lila som sin färg, så nu är väl så att säga original lila kopierat, distribuerat och hackat många gånger om – men en blek glåmig kopia vem vill ha den?

Lila miljöbärkasse – finns till salu för endast 1 krona i alla välsorterade Systembolag. Praktisk och hållbar påse för fyra flaskor och lyser så skönt på vägen hem från Bolaget. En del människor gillar inte lila utan har med sig tråkiga tyg – eller papperskassar. Några tar till och med sig diskreta väskor som skall dölja att de egentligen är frodigt fylligt färgglada.

Röd näsa kan du få om du nu konsumerar för mycket av de ibland mycket starka flytande produkterna som finns i flaskbanken. Spola Kröken hette det ju förr – men Spola Kranen är ju en helt annan sak. En sådan näsbränna kan du inte bli av med utan raka rådet som ofta ges är att supa som fan tills den blir blålila, snyggare snok än så kan du inte få!

Sist men inte minst och kanske den allra ondaste lila färgen är den som du kan få på nån tå nagel på grund av att du kanske tappat nåt på den eller kanske klämt ett finger. Då brukar det riktigt ordentligt synas hur ont du har – om du nu inte chict använt läckert lila nagellack förstås!

PS: min nya granne kom just på väntat besök till mig… i lila gympaskor samt lättsamt linnehur coolt klädd som helst, sommaren har gjort sitt intåg!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.