Mest varmt – men även lite lite vågat kallt – med Lotta Torbjörnsson!

Hej där Lotta Torbjörnsson!

Du är ursprungligen från Västkusten (Göteborg) – eller hur !?

Det stämmer!

Har varit Västkusten trogen till och med april 2018. Det har varit, Göteborg, Tjörn, Stenungsund och Mölndal. Trivts bra på alla ställen. Varje plats har sin charm och passat olika perioder i livet.    

Hur hittade du till Gotland!?

Släkten på morfars sida är från Rute och Gothem. 

Morfar emigrerade 1922 som många andra till USA. Där mötte han sin blivande fru, min mormor. Morfar utbildade sig inom byggnation/cement/betong.

Min mamma föddes där, 1928. 1932 flyttade den lilla familjen till Gotland på grund av det ekonomiska läget i USA och för att morfars pappa behövde hjälp på gården, Bräntings i Rute.

De bodde kvar på ön, Valleviken till 1949. Morfar fick då jobb i Luleå.

Sedan blev det Göteborg och där blev de kvar resten av sina liv.

Foto från familjealbumet:  Morfar i vitskjorta till höger, kvinnan med svart hår är min mormor med min mamma Greta i famnen 🙏


När var du här på ön för allra första gången i ditt liv?

 Jag var på Gotland med familjen som liten och hälsade på mammas kusiner.

Som vuxen var jag på ön första gången 1995 med maken. Det blev kärlek för oss båda direkt. Nu blev Gotland ett måste minst en gång/år.

Vi har bott runt på ön. Hyrt hus, campingstuga, vandrarhem, bott på hotell. 2016 tyckte vi att det var dax för ett permanent semesterboende och då hittade vi Radarvägen i Fårösund.

Vilken lycka!

Foto: Lotta Torbjörnsson 

Vad var det som avgjorde att du tog steget hit och blev bofast?

Tanken föddes när maken, Håkan,  närmade sig pension. Vi insåg att vi lika gärna kunde bo på Gotland när vi inte inte var beroende av att jobba.  

 Jag påbörjade flytten genom att sommarjobba på Pannkaksträdet 2017. Tog tjänstledigt från jobbet i Göteborg. Det blev en rolig sommar på många sätt.  

Håkan hade ett år kvar på sitt jobb. I november sålde vi vår lägenhet i Majorna. Hyrde in oss på den camping i Onsala, där vi hade säsongsplats från november till april… sedan bar det av till Gotland.

Jag tog med en del av mitt arbete från Göteborg som jag kunde sköta på distans. Jag jobbade också i Slite inom omsorgen.


Hur har din tidigare liv… yrkesbana sett ut ?

Jag har alltid arbetat inom det sociala, med människor. Utbildade mig till fritidspedagog. Arbetade som det i 10 år.

Därefter blev det som medlevare på ett HVB hem  för ungdomar med social problematik. Här jobbade jag och maken tillsammans. Vi bodde/jobbade i 7 dygn och  var lediga i 7 dygn.

Vi fick äran att följa många vingklippta ungdomar genom tonåren och ut på andra sidan. Det var en fantastisk tid, också den 10 år. Vi har fortfarande kontakt med många av ungdomarna som nu är vuxna med egna familjer och barn. 

När HVB hemmet stängde 2005, fick jag arbete inom funktionshinder LSS boende. Även detta ett otroligt roligt och lärorikt arbete. De sista 7 åren utbildade jag personalen i Västra Göteborg i metod och i det dokumentationssystem som skulle användas.

Det är en del av detta som jag tog med mig till Gotland och som jag avslutade 31 december 2020.


Men nu är du ledig på heltid och kan syssla med diverse kreativt skapande!?

Det stämmer att jag har ett oändligt sug efter att vara kreativ. Har nu äntligen fått tid och möjligheten att grotta mig i att testa allt jag är intresserad av. Jag är verkligen en glad amatör men tycker att det är så kul och gör mig så gott att jag tar varje möjlighet.

Jag har under ett år hyrt hos Ewy i Rute. Fick sedan möjligheten att hyra ”ateljé” hos Christer i Fårösund, Gotlandsknäckebröd. Hit flyttade jag in i november 2020. Jag har sysselsatt mig där så till den milda grad att jag knappt märkt av Coronan!

Foto: Lotta Torbjörnsson

Berätta gärna om dina olika inspirationer!?

Min inspiration kan jag få när som helst och vart som helst….en färg, en form kan väcka lusten att testa vad jag kan göra med den.

Hade nog varit odrägligt rastlös om jag inte fått utlopp för detta, haha. Det är så fantastiskt att kunna utöva sina intressen enbart för att det är kul, inte behöva prestera. Verklig lyx.


Vinterbadare är du också – vad händer med/i kroppen då?

Ja detta var oväntat även för mig. Badar knappt på sommaren så när jag fick frågan av en granne om jag hade lust att basta/bada på hösten så tänkte jag att det kunde vara kul att testa. Och det var det. Vi bokade bastun 1/v från oktober. Bastade, badade (cirka 10 grader), vi värmde korv på de varma stenarna i bastun och drack varsin Corona, haha…kändes lagom busigt.

Första badet var K A L L Tmen suget hade redan väckts. Efter en månad slutade jag med bastun och badade enbart.

I slutet av november lyckades jag med konststycket att tappa bort min baddräkt!!!?? Fick beställa en ny på nätet vilket gjorde att jag missade doppen i december. Lite surt var det allt och märkligt nog så längtade jag till att komma i vattnet igen.

Foto: Håkan Torbjörnsson

Senaste doppet var i januari och då var det 4 grader.  Planerar nu för nästa. Det som händer för mig är att jag upplever att jag kan intala mig att det är  ”helt ok, det är ju bara kallt”.   Jag djupandas medvetet innan jag går i.

Efteråt blir jag varm i kroppen resten av dagen. Helt ofattbart…vet inte vad som händer… men gött e’ de’ !!


När du far på utflykt på andra delar av ön – var hamnar du helst då?

Jag fullkomligt älskar norra Gotland. Vi kör runt och utforskar nya vägar mest hela tiden. På den här ön går det inte att välja…

…älskar ljuset i Ar…

Foto: Glada Gotland

…kargheten vid kusterna på norra ön.  De otroliga sandstränderna på Fårö. Naturen och byggnaderna på Furilden…bara ett litet urval.

Ska jag ta mig från norra delarna så är det något speciellt med Östergarnslandet som tilltalar mig.


Utbudet på kultur ligger tillfälligt på paus för oss alla – vad attraherar annars dig mest att se och höra på?

Eftersom vi har våra två hundar som vi fokuserar på så blir det inte så mycket av kultur som är inomhus. 

Foto: Lotta Torbjörnsson

Jag tycker om att besöka andra glada amatörer då vi ofta delar samma glädje över att leka med färg och form. Det är lyckokänslan jag gillar – inte kunskapen.

Är intresserad av jazz så det kommer att bli besök på Bunge Museets Café när musiken kommer igång där igen.

Vad spelar du för musik i hemmet?

Det är mest maken som spelar musik hemma. Vi har i princip samma musiksmak som tur är. 70-talet är den tid vi växte upp så den tiden har inspirerat oss såklart. Jag är svag för funk, rhythm & blues och lite disco 🙂

Vilka är dina favoritartister?

Många är svenska ”äldre” artister, som Lill Lindfors, Svante Turesson. Samt exempelvis

  • Mando Diao
  • Ainbusk
  • Adele…

…är jag mycket förtjust i. Jag är bedrövligt dålig på att lägga artisters namn på minnet. Så jag vet egentligen när jag hör en låt – att den gillar jag!!

 


Hur tycker du i övrigt du blivit mottagen här på ön?

Fantastiskt bra. Att vara fastboende är nog en av nycklarna tror jag. Sedan deltar jag i seniorboulen och i SPF,s promenadgäng. Här har vi fått många härliga bekantskaper.

Vad skulle du vilja göra / ändra på för Gotlands bästa?

 Ojoj, det var en fråga som heter duga 😉  Se till att i alla sammanhang vara en god ambassadör för ön tänker jag. Så mycket mer gör jag nog inte.

Något du saknar från västkusten- som du kanske kan ge tips om här!?

Älskar klipporna, färska räkor.

 

Att segla längs kusten från Göteborg till Strömstad är en fantastisk naturupplevelse.  Alla öar, stora som små:

  • Tjörn 
  • Orust
  • Marstrand
  • Gullholmen,
  • Kosteröarna…

…de flesta ställena längs kusten når man även med bil.

Att sitta under Älvsborgsbron i Göteborg, på stora träbryggan vid älvkanten, äta färska räkor och dricka något passande. Ibland är det dans på bryggan, härligt!

Om och när det går att resa ut i vida världen igen – vart vill du då bege dig och upptäcka?

Längsta planen för tillfället är till Norrland! Tänker oss en tur med vovvar och lilla husvagnen när läget lugnat sig.

I stora världen är det västra Kanada som lockar. Tänk att hyra en husbil och köra runt i den naturen, det finns på önskelistan.


Vilken person på vår jord har du som förebild?

Har ingen person, mer beteenden som jag beundrar. Människor som försöker vara mer orädda och oegoistiska än rädda och egoistiska beundrar jag.

Det innebär tänker jag, att hela tiden reflektera och att inte vara rädd för att ändra sin ståndpunkt. Det är stort tycker jag, inger hopp.

Foto: Lotta Torbjörnsson

Sist men inte minst – vad vill du själv göra för allas bästa trivsel lokalt och globalt?

O jösses…hmm, vad ska jag svara på det?!  …Tycker att livet är för kort för att inte vara glad och tacksam för varje ny dag som inte för med sig för stort kaos.

Tror på att vi i mycket kan påverka våra tankar. Ringar på vattnet, fjärilens vingslag… det vi/jag gör i det lilla…🤗

Tack för den färgglada ”Radarspaningen” Lotta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *