September 2011

Kliiiiiiiiar

– den 14 september 2011, kl 09:50

 

Jag gjorde en fanfar för skogen och de rödgula trumpetsvampar som jag hittade mängder av i söndags. Jag var stolt och glad efter ha fyllt en ansenligt stor korg själv. Nu ligger de på tork och väntar på att få vara med i nån smarrig rätt framöver.

Själv ligger jag dock och kliiiiiiiiar mig som bara den på nätterna sedan skogens ALLA vaktdjur varit på mig.

Några fästingar fastnade inte, trots ganska högt gräs, men mygg, en hel vaktparad har landat på de ställen som var bara på min kropp och det kliiiiiiiiar så förbaskat.

Var oförsiktig också att ta av mig tjocktröjan och stod en stund i bara T-shirt eftersom det var en mycket varm dag och jag ville ju inte att det skulle börja växa svamp tack vare svett på mig…

…men det hade kanske varit bättre – för långt upp på armen och till och med i nacken har nu dessa mygg varit stygg och fasen va detkliiiiiiiiar.

Säkert är det så att dessa småkryps funktion är just som vaktposter mot oss tvåbenta och för den delen fyrbenta inkräktare som försöker njuta av vildheten och sno deras skafferi.

Det bär mig emot att gnida in mig med kemikalier så kallat myggstift – men kanske vettigare klädsel såsom ett par myggjagare och en långärmad polotröja kan var bättre skydd nästa gång och jag kan ragga till mig mer av skogens goda!?

Hur klär du dig i skogen, har du nån vett och etikett som du kan tipsa oss amatörer med – skriv gärna här:

 

Rörelse

– den 13 september 2011, kl 09:02

 

En rätt ny rörelse – i dubbel bemärkelse – är Visby Miljöbud som bara använder cykeln i rörelsen, eller i att utföra tjänster med!

Detta måste vara det häftigaste nystartade företag på länge och bör utnyttjas maximalt för alla transporter i vår lilla stad – och långt ut på landet var nu den gränsen går!?

Jag vet inte heller var maxgränsen för antal kilo som dessa cykelbud och deras cyklar orkar med – men oj vilken miljövänlighet och även snabbhet som en cykeltur har med sig!

Tror nog inget är omöjligt för dessa vakna viga cyklister, eller kallas det budister i denna bransch – lite regn och rusk trampar de nog hur som helst heligt härligt snabbt ifrån!

Privat bejakar jag cykling väldigt mycket just nu efter ha blivit lycklig ägare till en lättrampad, villigt växlande vackert välkomnande blå pärla – men pakethållaren är rätt liten.

Dessutom har jag mycket onda erfarenheter av att hänga en kasse på styret och försöka rulla hem utan att besöka taskigt taggiga buskar på cykelvägen hem.

Så nu skall jag ha dessa cyklande budbärare i tanke när jag framöver är i behov av kvalificerad säker transporthjälp.

Det tycker jag att du och övriga privatpersoner samt alla företag som vill vara miljövänliga i praktiken också skall praktisera…vi säger välOHOJ till det – och trampa in på deras hemsida här:

http://www.visbycykelbud.se/

 

 

Fanfar

– den 11 september 2011, kl 18:34

 

Fanfar mötte mig i skogen idag när den rödgula trumpetsvampen ljudligt talade om vart den stod!

Nja, skall jag vara riktigt ärlig så var det rätt tyst i svampskogen och tratten mycket bra kamouflerad om du nu inte var vig att böja dig ner under ormbunkar och gräs och se de gula benen.

När jag sedan avslöjat var nu denna goddoftande sak stod och gömde sig så var det som att trilla ner i ett orkesterdike med bara gula guldiga trumpeter så långt ögat kunde nå.

Härligt och jag försvann in i skogens musikaliska skönhet och stördes inte av busvisslingar och annat lock och pock att avslöja var jag befann mig – jag var av svampen förtrollad.

Nu är den hemfraktad och jag tillbaka i stadslivets toner igen. Det blev i alla fall en stooooor korg som noggrant rensats från lite pytte sniglar och barr och nu ligger de på tork på en gammal tidning för att få vara med i lämpliga rätter framöver.

Känns skönt att vara en naturlig del av det som jag framöver kommer sätta i mig, jag ger en egen fanfar, tutuelitut, åt skogen!

 

Affärer

– den 9 september 2011, kl 13:13

Vad glad jag blir när jag läser att Visby åter skall få en skivbörs – ja inte nog med det, även en verkstad för gamla trötta gitarrer.

Det är Björn Persson som efter lite vila åter öppnar upp portarna till en liten butik men även med plats för en kopp kaffi, möjlighet att läsa musiktidningar och en stunds ”skitsnack”.

Samt att lyssna på ett spår från någon skiva på LP alternativt CD med en artist som nästan är bortglömd.

Det är stort att ge ett litet utrymme för dem igen. Att stoppa tiden en stund.

Jag gillar denna småskalighet och typ av handelsbod där du vet att du kan få hjälp av en kunnig person bakom disken när du letar efter något du verkligen vill ha.

På Adelsgatan 30 kommer detta ske – inom kort.

Butikens namn: Seconds Out Musik

Jag blir inte lika upphetsad när det basuneras ut att ännu en lågprisaffär i modell stort som bara den skall öppna och försöka pracka på oss ännu mer schampo eller vingliga verktyg dessutom med mage och påstå att de stoppat priset.

I före detta Klädhusets lokaler kommer detta ske – inom kort.

Butikens namn: Prisstopp

För mig är det solklart vilken butik jag med största nöje kommer att stanna till hos.

Vilken väljer du!?

 

 

Höstmode

– den 8 september 2011, kl 08:36

 Det börjar trots allt dra sig mot hösten och jag börjar undra vilket mode som gäller nu egentligen.

Här har jag nu hela sommaren sprungit omkring i kortbrallor och diskret T-shirt, eller så som Darwin skapade mig med krulligt bröst när det var som hetast.

Men nu när det börjar bli lite kallt om knäna så åker blåjeansen på innan de blir blå frusna, samt nåt ännu ulligare upptill.

Däremot fortsätter jag på gymet med korta byxor, speciellt nu när min stora syster har sagt att jag har fått såååååååå snygga ben av min träning! (jo du läste rätt: snygga ben!!)

Antagligen så har jag fått det eller också så har hon fått sämre syn nu när hon passerat sexsiffrigt! Men helt klart är att Friskis & Svettis har med sig oanade positiva bieffekter, så det så!

Men nu är alltså frågan, vilka färger och modeller på plagg och paltor gäller för dagligt bruk denna höst – och för fest också för den delen. Är det flanellskjorta modell skogshuggare som är inne igen!?

Varje gång jag ser en Dressmann reklam är det liksom tvärtom jag vill klä mig. Trots rockig Stoneslåt som kompade när jag såg skogshuggaremodellerna på burken så det blir nog inget att hänga ut tungan för.

Syrrans man har i alla fall en uppsättning kläder, både byxor och kavaj, som brukar komma tillbaka med några års mellanrum. Han kan hänga in dem i garderoben, glömma bort dem för att sedan lite lätt damma av dem och bära den bruna manchestern igen med stolthet och största modemedvetenhet!

Kanske lite skrynklig förstås men han köpte dem säkert på 50-talet nån gång…fasen va stålar han måtte ha tjänat in på detta smalrandiga återanvändningsfynd!

Det enda jag lyckats spara i klädväg från förr är en T-shirt från 1988 med reklam för dåtidens gotländska krogar – men det minnet vill jag ju inte spilla ner mer eftersom vi spillde ner hos dem i en vild turné med herrklubben under en slirig afton – så den får ligga kvar och tas bara fram för att tittas på när jag är akut törstig och vill gå på krogen men inte har råd!

Dessutom har jag ett par kalsonger som ser ut som en elefant med snabel och allt.

När jag fick dem stod snabeln ofta i givakt, nu har den fått vila alldeles för länge. I kväll ska den fram och jag kommer påstå för min M att detta är högsta mode – ja snablar vilket högt mode det ska bli!

Har du nåt plagg du inte kan skiljas ifrån och liksom är tidlöst – sänd in en bild och/eller skriv gärna om det här:

 

Skivomslag

– den 6 september 2011, kl 13:30

Vissa LP plattors omslag gör mig sugen som bara den på…nåt…beror på vad det är för skiva eller för fodral förstås. Sugen på olika sätt…att dansa, att sjunga, att njuta, att äta, att dricka, att älska, att ha popgiss… att spela skivan – leva livet helt enkelt!

Med tanke på att, enligt den trevlige (fjäsk) uppmärksamme spaltskribenten, bloggaren, före detta skivnasaren med mera, Tinka , så börjar censuren komma över nätet så du snart bara får lyssna – men inte titta hur originalskivans fodral såg ut.

Hemma hos mig finns ingen censur eller blygsel och jag kan njuta i full frihet över hur kreativa och påhittiga omslagskonstnärerna fick till det.

Men nu när jag fortsättningsvis vill dela med mig över Face Book eller här i bloggen är det alltså risk för omslagsstopp.

Nu har jag ju egentligen inget som är fult, fräckt eller avskyvärt men vissa omslag speglar helt enkelt tiden, känslan och förstås musikens mystik och är ju en mycket viktig del av skapandet och artistens/bandets framtoning.

Som när jag tar fram den här ”gamla godingen” till exempel så blir jag skönt sugen på fi… kaffi och äppelpaj… åh så gott till sista slicken.

Däremot smakar låtarna kanske inte så speciellt bra på just den här serveringen – men så är det ibland med fodral – de lockar med snyggt fylligt yttre men är smaklösa i spåren.

Har du en skiva med fodral som får dig att njuta eller längta till nåt extra mycket…skriv och sänd gärna en bild på den här:

 

Köksradio

– den 4 september 2011, kl 14:38

På tal om musik och radiokanaler som jag skrev om sist så måste jag säga att jag är mycket nöjd med min nyligen inköpta köksradio. Den heter ”Sang” och är en retro modell som är så gammaldags snygg och den låter toppen när jag lagar mat.

Den går förstås att använda i andra rum också, ja till och med ute på gräsmattan, stranden eller utflykten eftersom det går att köra den med batteri.

Det finns både AM och FM knapp och många FRIA kanaler att ratta in. Liten försiktig vridning och tal, musik och skönsjungande artister kommer in i en strid ström och ljudbilden är alldeles underbar.

Made in China. Tack Kina för denna frihetspryl. Gilla!

Har även köpt en ny praktisk resväska med många fina fack samt mått godkända för att ta med sig i kabinen när du flyger ”lätt”. Den har bra hjul när du skall rulla på marken och dessutom ganska snygg. Priset är under 200 kronor och en liten lapp flög ur den när jag noggrant testade dess funktion – Made in China – stod det där med.

Nu undrar jag med alla mellanhänder som nu tafsat på min väska innan jag köpte den, hur mycket får väskfabriksarbetaren av denna summa – har han eller hon råd att flyga iväg någon gång på semester och till den destination de vill med en sådan här (eller liknande) väska i sällskap?

Jag hoppas verkligen det för det är ingen dålig kvalité på produkterna som kommer ifrån detta land – jag är imponerad.

STORT TACK till dig där i det stora landet som slitit och svettats för att göra min radio och väska till lyckade inköp, hoppas du är lika fri och har möjlighet att använda dem som jag!

 

Rockklassiker

– den 1 september 2011, kl 07:56

 

Det var länge sedan jag hittade något bra hörbart på radion, när det gäller musik.

Kommer ihåg den gamla rörradion där hemma och när jag och syrran rattade rätt och hittade Radio Luxemburg där ute.

Det var en fantastisk härlig station med proffsiga radiopratare och då med rykande färsk ny pop och rock som tyvärr den svenska radion ännu inte snappat upp och förstått att vi ville höra.

Så idag är jag musikaliskt happy igen och jag gillar verkligen den ”nya” radiokanalen Rockklassiker, den som rattas in på 103,1, åtminstone här i Visby.

Här spelas absolut de bästa, och några till, rockklassikerna från förr, de som de aldrig orkar eller törs släppa ut från skivförråden på andra moderna radiostationer.

Här inte ”gammal” rock nåt fult som skall gömmas i garderoben utan bara så befriande, svängande, gungande som en härlig rock kan vara. Kända, ökända och lite mindre kända får vara med på festen – naturligtvis nykomlingar med!

Trött på vissa kanalers plågande med att spela samma samma samma hit låt om och om och om igen, själlöst. Dessutom babblar de om allt och alla utom och helst sig själva utom själva musiken, knasigt.

Men här på 103,1 plockar duktiga discjockeys fram och dammar av de sköna skitiga spåren från plattan jag nästan glömt och det får blodet att pumpa lyckligt hett. Dessutom lite kreativa kommentarer och tävlingar som har med musiken att göra 🙂

De tar till och med sig tid att spela en HEL LP, alla spår från början till slut – detta kan ju tyckas enkelt och är helt enkelt fenomenalt att på så sätt hylla artisternas verk utan att störa!

Så visst är det lyxigt att få tidernas bästa rock serverat på detta sätt när du inte har tillgång till ditt eget skivarkiv eller är bekväm och bara vill njuta av andras flinka fingrar kring pickupen.

– It´s only Rockklassiker, but I like it!

Och så går kanalen förstås att lyssnas på när du är här ute på nätet – klicka bara här:

http://www.rockklassiker.se/on-air

 

Kantarellmacka

– den 30 augusti 2011, kl 13:11

 Så har herr Krusell fått smaka på årets kantarell – utan ens ha varit i skogen. Jag blev ersatt av hunden Ella som nog mer effektivt nosade fram de gula guldiga godsakerna än min gubbiga snok.

Det hela var serverat på en varm smörgås och var förstås mäktigt, ljuvligt och pepprigt med sin mycket njutfulla naturliga smak. Tillsammans med en kopp kaffi och detta mellanmål kommer jag och min mage minnas länge med nöje.

Senare på kvällen så stektes de övriga omsorgsfullt rensade kantarellerna i smör. Det som såg så mycket ut försvann när vätskan i dem försvann men kvar fanns förstås en koncentrerad knaprig liten svampsamling som passade utmärkt och piffade upp kvällsmaten till gourmet nivå. Mmmmmm.

Tänk va skogen kan ge oss mycket gott. Ja till och med hemma i trädgården där äppelträdet nog har något slags rekord i att producera fram stora fina röda äpplen, i mängder, med frisk smak som passar utmärkt att göra paj av.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta…med tanke på årets enorma skörd så tror jag säkert att doktorn håller sig borta resten av året!

Och en kantarellmacka håller herr Krusell god & glad – säkert resten av året de med 🙂

 

 

 

Oktoberfest

– den 28 augusti 2011, kl 11:33

 

Oktoberfest, låt dig nu inte luras av namnet, för nu i september är det dags igen!

Du som tycker om många festliga människor, god öl och bumpa bumpa samt även andra mer moderna musikaliska takter i stora tält – boka in dig till München nu!

Världens största ölfest är egentligen en bröllopsfest där Kung Ludwig den I tog sin Therese till äkta maka för cirka 200 år sedan. Mer detaljer om detta här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ludvig_I_av_Bayern

Vi är ett gäng herrar som bevistat tillställningen åtskilliga gånger och så även i år.

Det finns fler här från ön som är ”galna” – PROSIT Herr TL – och har reserekord till denna festlighet – och vad är det som drar!?

Först och främst alla trevliga människor som vi lärt känna och alla nya som vi kommer lära att känna från världens alla hörn.

Dessutom bor släkt och vänner i vackra Bayern så det blir förstås en trevlig släktträff med!!

Så är det förstås den specialbryggda härligt skummande Oktoberfestölen i de stooooora enlitersglasen i de stoooooooooora tälten med sin specialitet av god mat i stooooooooooooora portioner!

Så är det tillåtet att stå på bänkarna och gunga och sjunga tillsammans med heeeela tältet allt i trivsam takt till orkestern som verkligen håller feststämningen på topp.

Skulle du ha barn eller barnet i dig kittla så rekommenderas alla häftiga åkattraktioner på det enorma området, de och du lär inte bli besvikna på det heller.

Vill du hellre ha en upplevelse i miniformat så är det loppcirkusen som gäller – den har jag skrivit om här tidigare och den är värd att betrakta…med lupp!

Inför årets resa har lillebror börjat tjata om att skaffa sig ett eget par lederhosen – kanske dessa kan passa…!?

De snygga praktiska spillvänliga brallorna som är typiska för en urbayrare – han känner sig väl som en sådan nu när ha återvänder för femtioelfte gången och åter stämmer upp i den skummande skålfrasen:

Ein Prosit ein Prosit der gemütlichkeit

JA, gemytligt är det, med eller utan lederhosen i Bayern!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.