Vägen till Gull på Gotland !

Säkert har du som är Gotlandsälskare hittat din gull*plats… annars så finns det ju vänligt öppenhjärtig vägvisning dit, eller till ett av gullställena… här till och med i form av en… stain!

Foto: Glada Gotland

*Gull = Guld på svenska… kolla gärna Gutamålsgilletklicka gärna då och då när du rör dig bland de gotländska namnen så ger det dig en extra skjuts på tungan om/när du vill översätta.


Men vad är det nu för ”guldsten eller guldklimp” att hitta här då längst ut  naturreservatet Vaktbackar & Husrygg vid den västra klintkanten på Gotlands södra spets Hoburgen!?

Jo kollar du på den från ”skyltsidan” så ser det ju ut som vilken  mossig kalksten som helst… var är gull(d)et!?

Foto: Glada Gotland

För går du runt den och tar ett varligt varv så börjar den faktiskt mystiskt vackert glimra till…

Foto: Glada Gotland

Så står du där framför ”gullet”… och här går nog gulddrömmarna bokstavligt talat i grus men samtidigt spännande fascinerande historia då som nu.

Foto: Glada Gotland

Bara att rikt drömma sig bort och fundera på de som först såg den och trodde de blivit rika som troll… men naturfakta säger annat och bäst att titta noga för den är av självfrätande rapakivigranit.

Foto: Glada Gotland

Kom hit till södra ön med hjälp av inlandsisen från Åland… där finns det mer gott om den än denna lilla bit som ju är på gullutflykt till vår förtjusning!

Det är just när solen lyser på den som den skimrar av guld… och vi njöt och såg men inte rörde…så även många efter oss har samma glimrande mysiga möjlighet.

Foto: Glada Gotland


PSSST: Selfies går bra att TA! 


Musikval på det… så fler kan drömma om att hitta sitt gullställe både här & där:

Sol- & Saxklart:

Lars Gullin!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *