”För dig” Ylva!

Hallå Ylva Serck…

Foto: Selfie

…som flyttat från Fårösund till Karlstad… varför då?

– Jag ska läsa ämneslärarprogrammet i historia på Karlstads universitet.

Nu är du ju ursprungligen från Värmland, känns det som att komma hem igen?

– Ja. Jag har alltid sett Värmland som ”hemma”, min äldsta bror har bott kvar i Skillingmark (en väldigt trevlig liten ort strax innan norska gränsen) sen vi flyttade ifrån Värmland.

Och jag och mina syskon har spenderat de flesta av våra lov hos honom.

Men varför blev det Gotland för dig och hur har du trivts här med livet, skola, jobb samt vänner och fritid på ön?

– Mamma är präst. Hon fick en tjänst ute på Fårö 1996 så vi tog vårt pick och pack och flyttade dit. Jag och mina 3 syskon och pappa och mamma.

Jag gick hela låg- och mellanstadiet på Fårö skola. På den gamla goda tiden då vi hade skolor på landsorten och jag trivdes väldigt bra! Både lärare och klasskompisar var väldigt bra.

Sen blev det Fårösund och tillslut Säve-gymnasiet där jag gick samhällsprogrammet med musikinriktad linje.

Jag jobbade mycket inom kyrkan, både som konfa-ledare och barntimme-ledare. Jag närde länge en dröm om att bli präst. Men det föll bort när jag valde att studera till förskollärare istället.

Så jag har ju varit en vända på Karlstads universitet tidigare.. det gick inte så bra, jag hamnade i en stor konflikt med hela fakulteten och valde att hoppa av alltihop.

Jag återvände till Gotland (så där lagom kaxig) och jobbade inom hemtjänsten istället.

Nu går du en lång viktig utbildning där det finns jobbmöjligheter över hela landet… var det det som var avgörandet eller en dröm som nu äntligen ska bli av!?

– Jag har väl alltid haft i bakhuvudet att det är inom skolan jag vill jobba. Men efter att ha testat på småbarn och tonåringar (konfirmanderna) så insåg jag att det nog är på gymnasiet jag vill vara. Framförallt så är det mest inriktat på ämnet då.

Kommer du sikta på ön igen i framtiden tror du?

– Gotland kommer ju alltid vara kvar. Men huruvida jag kommer bli bofast igen låter jag nog helst vara osagt.

Har du några tips om hur det ska bli fler som flyttar hit till ön … i all enkelhet i ditt perspektiv!?

– Fler bostäder och bättre kommunikationer (är lite frälst i Karlstads täta bussförbindelser) så att fler kan nyttja kollektivtrafik istället för att vara beroende av bil.

Hur blir det med din sång och gitarruppträdande – finns det fortfarande utrymme för det nu framöver?

– Det blir nog mest på fritiden mellan tentaplugg och föreläsningar. Men under somrarna har jag nog tänkt att satsa lite mer på det än vad jag har gjort tidigare.

Foto: Glada Gotland

Vilken låt gillar du allra mest att sjunga/spela där orden känns i hela ditt hjärta?

”För dig” av Lars Winnerbäck. Den träffar väldigt rätt just nu.

Komponerar du även egna låtar och vilken är du mest nöjd med där så här långt?

– Nej Gud nej, det är jag för fåfäng för. Vill helst inte att någon ska kunna höra hur ”mindre begåvad” jag är på att hitta på egna melodier.

Så har du hittat Nemo… eller var det hon som hittade dig?

Haha, den har vi ju aldrig hört förut! 😉

Det var nog så att vi hittade varandra. Vi träffades under en period då jag mådde ganska dåligt, saker fungerade inte riktigt i mitt liv.

Och Nemo kom in i mitt liv och hjälpte mig upp. Det blev en mycket djup vänskap som sen utvecklades till något mer. På den vägen är det.

Foto: Disney Pixar

Vad är det bästa med att vara kär!? 

– Oj. Allt? Nej men det absolut bästa är nog att även de mest tråkiga sakerna (som att gå upp på morgonen) blir lite roligare när man har någon att göra dem tillsammans med.

På sociala media brukar det ibland vara mycket hot & hat och det vackra mellan människor har ibland kommit bort – hur kan vi råda bot på det?

#jagärhär gör ett väldigt gott arbete att sprida goda och kloka kommentarer där andra gärna gödslar med hat och hot.

Jag tycker även att vuxna har ett stort ansvar när det kommer till hur våra ungdomar idag uttrycker sig i kontakt med andra, på Facebook eller snapchat eller andra medier.

Det är viktigt att prata om det tillsammans med dem och tydligt markera att det finns vissa saker som ”yttrandefrihet” innebär.

Det tillkommer alltid ansvar för det man skriver eller säger, man måste alltid vara medveten om att det finns laddade ord och uttryck som både kan kränka någon eller få någon att känna sig hotad.

Man får inte glömma att det alltid finns en människa bakom skärmarna som läser just dina ord.

När du är ledig ifrån skolan – finns det fina naturstigar och andra möjligheter utanför din dörr?

– Jadå. Vi har trevliga skogsområden här. Men frågan är väl snarare ”kommer jag utnyttja dem?”

Jag gjorde en gång ett försök att ta en rask promenad till universitetet.. det gick inte så bra, det blev 3 timmar av vilsenhet och panik.

Jag håller mig nog hellre till den asfalterade vägen till den lokala pizzerian.

Karlstad hade 78 färre soltimmar än Hoburgen som vann årets solliga med 490 timmar … men du har kanske alltid sol i ditt sinne!?

Jag brukar se mig som en positiv pessimist. Jag förbereder mig för att allt kommer gå åt skogen och sen så får jag det antingen bekräftat eller så blir jag positivt överraskad! 😉

Hur är du när du är riktigt glad – går du omkring och gnolar på nån låt sådär spontant då?

– Nej jag fnittrar mest åt dåliga ordvitsar eller roliga tweets jag har läst på Twitter. Sånt brukar jag tänka på. 🙂

Och när du är arg eller förbannad då, hur yttrar det sig?

– Då blir det lätt långa facebookstatusar. Eller arga lappar. Jag är ganska passivt aggressiv.

Foto: En av Ylvas arga lappar! ”Vad har då hänt?! Jo en jävla BMW har parkerat knappt en decimeter ifrån mig, och således stängt in regionens bil. Tilläggas bör: DET ÄR INGEN PARKERINGSPLATS DÄR!!!”

Ditt efternamn Serck är rätt ovanligt och jag tror att det finns bara omkring 133 stycken i världen som har det – vet du vad det ursprungligen kommer ifrån och betyder!?

– Absolut! Min farfar var vänlig nog att ta med hela släkten på en resa till Finland (han kommer ursprungligen därifrån) och höll en lång utläggning om hur och vart vi fick vårt namn ifrån.

Men jag var inte så uppmärksam, jag var runt 14 år då. Så jag vet faktiskt inte vad han sa. Men kunskapen finns att hämta någonstans i Helsingfors.

Ditt förnamn Ylva betyder enligt namn wiki : …är ett gammalt nordiskt namn, en feminin form av Ulf (eller Ulv) och betyder alltså ”varginna” eller ”varghona”.

– Just mitt namn kommer från Röde Orm. Det är min mammas favoritbok. Och Ylva är Orms hustru.

På den här gamla skolplanschen  som jag såg på Röda Korset så ser ”du” i  Värmländsk (?) Vargform rätt så glupsk ut mot dina forna lammvänner… men du är väl lika snäll som vanligt!?

– Jag försöker vara så snäll jag bara kan. Både inom hemtjänsten och på fritiden. Snällast är jag om jag får en kopp kaffe.

Foto: Glada Gotland

På tal om det – när får din familj och vänner se dig ”hemma” här igen?

– Tja… jag måste väl åka ”hem” och hämta ett flyttlass (vi flyttade mest i resväskor och sopsäckar) inom kort.

Sen är det ju jul och sånt så då förväntar väl sig mina arma anhöriga att jag gör någon form av artighetsvisit. Och håva in julklappar måste jag ju göra.

Sist men inte minst – vad saknar du mest från ön just nu, eller är Värmland varmt välkomnade så du trivs gott!?

– Just nu saknar jag mina skönlitterära böcker (kurslitteraturen är inte så lustig) som ligger i någon kartong någonstans.. annars är det vänner och syskonbarnen jag saknar.

Men de kan gott komma upp till Karlstad, vi har ett gästrum. Annars har Värmland allt jag behöver.

https://www.visitvarmland.se/sv

Tack Ylva för pratstunden och sångstunderna… nu får Lars W spela För Dig !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *