Robert Ahlman presenterar: Mat och dryck till midsommar

 

Nu befinner vi oss i den ljusaste tiden på året och folk roar sig med att resa stänger, dansa, sätta blommor i håret och annat som jag för egen del gärna står över till förmån för mat och dryck. Sålunda tänkte jag ge några tips varav vissa är gamla klassiker och andra kanske mindre bekanta.

Till midsommar är förstås matjessill av alla de slag ett måste! Det finns ju numera så många sorter så du egentligen bara kan låta blicken irra över hyllorna. En av senare års favoriter för min egen del är så kallad ”skärgårdssill” som även har en mycket god lag med bland annat rom. Överlag är marina inslag kring midsommar något jag tycker om. Inte minst då det är ganska lätt föda och sommaren helst ska vara just lätt både i fråga om mat och dryck.

Sommarkänsla även på tallriken , sill & färskpotatis mm

Primörer, förstås!!! Färskpotatis kan ibland vara lurig eftersom du lätt kan finna att den är vattnig vilket du ju inte märker förrän du inmundigar den och det är heller inte alltid lätt att konstatera vid en ytlig betraktelse. Mitt tips är att prova och köpa mindre partier från flera butiker och av olika sorter så kanske du slipper den mest blöta potatisen.

Jordgubbar är ett annat givet inslag och här bör du istället ge akt på att de inte ser för stora och ”muterade” ut då även denna kategori ibland kan ha en lite vattnig smak. Sparris är väl den tredje klassikern och kan konsumteras i både kokt och stekt variant. Samtliga primörer kan (åtminstone om du bor på Gotland) dessutom med fördel införskaffas via gårdsförsäljning.

jordgubbar

Om du inte är så mycket för sovel då? Varför inte exempelvis göra en bönsallad som du kan servera med tofu teriyaki? Eller kanske panerade auberginebollar? Även potatis man du laborera med på olika vis och även om kokt potatis är det klassiska midsommar så kan du gör andra versioner. Nyligen fick jag exempelvis ett mycket trevligt tips på att rosta den i ugn marinerad med fänkål och lite olivolja. Se där några bra exempel på lite lätt föda så du orkar med ”små grodorna” om du nu känner för det.

Tycker du ändå om sovel så tycker jag kall och tunt skuren rostbiff är det bästa men piffa gärna till det men någon rolig potatissallad. Själv tycker jag gärna att man kan safta på med rejält med capris. ”Det blir alltid saftigare med capris var för övrigt ett gott råd som min salige fader brukade säga då han fuskade ihop färsbiffar i min späda barndom.

Dryck då? Lättare saker föredrar jag som sagt och akvaviter av olika slag överlåter jag med varm hand till de som bättre kan dem. Mousserande vin fungerar alldeles utmärkt så här inför högsommaren och om du inte har råd med champagne så går italienska Prosecco eller spanska Cava också bra. En Cava som Campo Vieijo kan du få för cirka 75 – 80 kronor på bolaget.

campo-viejo-cavajpg-ff1f15e56c17fcb6

Louis Buillot eller De Vergy…

devergy-e1398777798187

är franska roséviner som är så lättdruckna att du knappt märker då de slinker ned.

Öl då? Om du inte vill inta svenska klassiker såsom Mariestads eller TT (som därtill håller en behaglig och lagom halt för den som vill inta några kalla) så finns IPA:s och APA:s och andra sorters ale av alla de upptänkliga slag. Ska jag bara nämna ett märke som varit lite på tapeten på sistone (inte minst på ställena i Visby) så kan jag nämna Lagunita…

LSE-12oz-v02

…från Kalifornien (faktiskt Kaliforniens första mikrobryggeri) som har smaker och halter med stor bredd. Flera sorter finns givetvis på Systemet.

Med detta lilla axplock önskar jag eder alla en fröjdefull midsommar!

robert

Robert Ahlman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *