Annikas rullskridskor får vila…annars rullar rätt mycket musikaliskt just nu!

Hallå där Annika Fehling…

…vad hände det för hjärtligt på Hammer Bar ♥ Alla Hjärtans Dag?

– ”Jooo du! En ny akustisk klubb har premiär, Acoustic Hammer, det mjuka och det hårda i samklang, jag gillar det!

Hammer logo

Det ska vara genreöverskridande tidlösa kvällar där vi får njuta av låtskrivare och musiker, artister först och främst härifrån Gotland . Då och då kommer någon tillrest hit, men skönt att få fart på den inhemska akustiska scenen också! Rita in 14 februari och 7 mars, den 11 april och 9 maj…”

Annika Fehling.BegrŠnsad anvŠndningsrŠtt tom 2010-07-01.

 Inte nog med det, du spelar i ditt vardagsrum…eller i alla fall i Hotel Clarion Living Room, när då då och är det också akustiskt?

 – ”Living Room sparkar igång onsdagen den 2 april! Det är i Vinterträdgården på Clarion Hotel Wisby, och då gästas jag av en spännande duo från högst upp i Norr, Fagervall Björkenvall. Många kanske minns Markus Fagervall som en av de första ”Idol”-vinnarna, och nu har han teamat upp med den eminente låtskrivaren och sångaren Tony Björkenvall. De låter så tajt och bra ihop! Som ett nutida Simon & Garfunkel på hästryggen i sydstaterna, typ. Jag har också lyckats få med mina Glimrande kompisar i Glimra…och mer kommer, förhandlingar pågår!  Living Room är ju en ”större” produktion, och det används både akustiska gitarrer och flygel och mandolin, så visst kan man kalla detta en akustisk kväll också, med guldkanter och glitter..!”

livingroom2-4

 

 

Du har också nyligen släppt en skiva som du kallar Rust & Gold, berätta mer om den, innehåller den låtar som rostat lite samt några guldkorn…eller varför denna trevlig titel?

– ”Jag tänker att många låtar, som tar lite längre tid på sig att ”hitta hem”, ÄR guldkorn, fast lite rostiga. Så man får putsa upp och kolla efter, det kan gnistra om sångerna! Och nu känns det som att de vilsna har hittat sin plats, jag är jätteglad för denna nya platta! Några av låtarna är helt nya , som ”Blue”. ”Kristallen den Fina” spelade jag in med Peder af Ugglas förra året, och spelar mycket ute på turné, då jag alltid får frågan om jag spelat in den. Nu kan jag svara JA… Så är det roligt att få plocka upp duetten med Peter Le Marc igen, den blev så bra, tycker jag!”

rust & gold

 Du är också engagerad i olika musikträffar till exempel ”Woman Up North” – vad kommer hända där?

– ”Women Up North är ett nätverk som vill lyfta upp Nordiska kvinnliga låtskrivare och artister som startade i Danmark för några år sedan. I höstas var jag och Maria Blom från Stockholm på miniturné med Strawberry Blonde (DK) i Danmark, och nu har turen kommit till Sverige. På Gotland ska vi hålla seminarie på Ella Pop och Rock linjen i Fårösund, och även en öppen Inspirations-och låtskrivarworkshop på söndag den 23 mars i Visby, kombinerat med konsert.”

 Så är det på gång ett Gotland Songwriters Retreat 2014 – när då och med vilket innehåll?

– ”Varje år sedan 2003 har jag lett denna veckolånga låtskrivarkurs tillsammans med Eva Hillered och Brett Perkins. Det är cirka 20 låtskrivare, etablerade och dedikerade nya, från hela världen som samlas nere på Holmhällars pensionat. Man blir ihopparad med en ny låtskrivare varje dag, och får ”verktyg” och inspiration att skriva en låt om dan! Retreatet avslutas med en offentlig konsert på lördag den 10/5 då alla nya låtar spelas, helt färska och allrande…Vi har alltid minst en ”Invited writer” , detta år kommer Steve Seskin från USA, som skrivit hits till bland annat Tim McGraw och Waylon Jennings. Ska bli så spännande! Det går bra att anmäla sig till mig, om man är intresserad.”

 Musik är ju mist sagt en stor del av ditt liv – berätta gärna hur det hela började för din del, vem och vad inspirerade dig att komma i gång?

 – ”Musiken har varit ständigt närvarande i mitt liv. Min pappa är jazzpianist och var igång under det glada 60-talet på Nefertiti i Göteborg… Jag spelade och sjöng därhemma, och snickrade ihop egna sånger som ingen fick höra, gick ”omvägen” om teatern och utbildade mig till skådespelare. Som skådis använde vi ofta musik, och jag hade flera band med teatermusiker. En ”ensamsemester” på Holmhällar tog jag mod till mig och spelade nya låtar för en kompis jag träffat där. Hon var så uppmuntrande och puttade mig i en riktning jag alltid velat gå i, men inte tills dess hade vågat fullt ut. Det var 1992… Sedan dess har det blivit 12 CD-album, otaliga turnéer i Europa och USA, och många nätverk, vänner och låtar.”

 När och hur blev det Gotland för dig, fastande du i någon musikalisk resa eller var det annat som drog dig hit?

– ”Några vänner tog med mig en helg i februari 1990… Jag hade aldrig förut varit här. Det var en omvälvande upplevelse och efter den resan försökte jag komma till Gotland så ofta det bara gick, oftast ner till Holmhällar. Det var också där som beslutet att lämna teatern och satsa på min musik kom. Jag gick en kurs i Studioteknik på Studio Musicano i Visby, och lärde känna musiker i stan. Det fanns möjlighet att gå lärling där, så det gjorde jag i ett halvår, och sedan dess har jag varit här på Ön. Jag sjöng med Gotlandsmusikens jazztrio och kvartett, och även med storbandet, jag gjorde en jazzplatta (JazzFehlings) och en egen singer-songwriterplatta (Älskar Du?), spelade och turnerade, allt tog liksom fart!”

 Vad är det bästa med att bo här på ön tycker du?

– ”Miljön, naturen, ljuset…väldigt inspirerande. Närheten till havet och den friska luften, lugnet, det vackra. Jag tycker om Visby och närheten till allt, både i sociala nätverk (att veta vem man ska prata med om olika projekt, för att få saker att hända) och rent fysiskt. Jag tror Visby är världens minsta metropol!”

Annika på brygga

 Finns det några nackdelar?

 – ”Det är extra långt att resa när jag åker på mina turnéer i Europa, och kostsamt. Många tycker att det blir ”litet” att bo här, ”alla känner alla”, men jag försöker medvetet hålla mig borta från skvaller och ”det lilla” och vill gärna lära känna nya människor. Jag gillar att tänka stort.”

Är det något som du blir riktigt arg och förbannad över?

– ”Missunnsamhet. Prestige. Miljöförstöring. Mobbing. Girighet.”

Vad gör dig riktigt hjärtligt glad i vardagslivet?

 – ”Min familj och vänner. Jag är så glad och tacksam för dessa härliga människor! Samverkan gör mig glad. Samarbete och win-win situationer. Kärleksfulla handlingar. Positivitet och ärlighet. När någon är uppriktigt uppmuntrande och kan visa hur mycket dom gillar Living Room eller Visbyfestivalen eller konserten.” 

Om du helt fick bestämma över något som berör Gotland, med mycket makt… vad skulle du göra då?

– ”Se till att kulturen fick en central plats på alla politiska agendor och i beslut..satsa på att underlätta för skapandet av kultur och utövandet, för både institutioner och framförallt för frilansare, så det kom alla till del på Gotland, unga, barn, gamla, familjer, ungdomar, vuxna…så att det blir roligt att bo och verka här! Dessutom blir det ännu attraktivare för turister och besökare att komma hit.”

 Vilken plats på ön har som som favorit och gärna åker till när du är ledig?

 – ”Ja…kanske går att räkna ut vid det här laget… Holmhällar såklart!”

Holhällar

 Hinner du med något fritidssysselsättning, hobby, samlar på saker eller någon spännande dold talang?

– ”Haha! Rullskridskor var det ett tag sen jag höll på med nu…  Jag tycker om Yoga och långa promenader, dansa gillar jag också..och pop/rockgiss!”

 Berätta gärna om ditt efternamn som du ju genom släktforskning upptäckt att det finns vissa musikaliska band till och till och med vissa grenar till ön, på vilket sätt då?

 – ”Sägnen går att det på 1500-talet var sju bröderna Fehling som spridde sig över världen från Tyskland. En av dem kom till Sverige, han var orgelbyggare. Jag visste inte att jag hade släktband till Gotland när jag flyttade hit, och tyckte väl det var lite speciellt att jag kände mig så hemma här, men sedan har det visat sig att det på 1600-talet levde en Greta Fehling någonstans i Klintehamns-trakten… och en granne kom in med några gamla fotgrafier från slutet av 1800-talet på en annan kvinna Fehling… så där finns lite grävande för mig att göra!”

 Tillbaka till dig egen musik – du har ju ständigt härliga musiker runt dig, men har du någon ”drömartist” som du verkligen skulle vilja uppträda med?

– ”Gärna Bono och U2, gärna EmmyLou Harris, gärna Kent, Peter Gabriel, Shawn Colvin”

 Vilken är världens bästa låttext?

”Vet du, det skiftar. Jag tror låttexter får olika betydelse för en beroende på var man befinner sig i livet. ”You’re the voice” tycker jag är ett bra exempel på en catchy rocklåt som ”går utanför” gränserna och har ett viktigt budskap. Joni Mitchell har skrivit mästerverk. Dylan och Townes van Zandt också, U2 ligger bra till, Led Z:s Stairway to Heaven…men just nu är jag inne på en låtskrivare från staterna som heter Gretchen Peters ↓ och ”Woman on the wheel”, som jag gör en cover på. Helt suverän.

Gretchen-Peters2

Vad är det med musik, i vilken form det än må vara, som gör människor så gungigt engagerade och ibland ruskigt frustrerande?

– ”För mig går musiken och texten rakt in i hjärtat, utan någon omväg kring intellektet. Den känns direkt i kroppen, vibrerar, och antingen gillar man det eller inte, det finns inte någon mellanväg, tycker jag. Musik är ärligt, är det ”på riktigt” så blir jag berörd, och det kan ju också vara obekvämt ibland. Musik har kraften att förändra. Tyvärr hör man mindre av politiska och medvetna sånger idag, men dom finns. Jag vill tillbaka till den kraften!”

Slut ackord men samtidigt intro för denna gång : Var och hur hittar du själv lusten och gnistan i att komponera samt fortsätta framträda i framtiden!?

 – ”Det var därför jag kom. Det är därför jag är här. Har du en gåva så ge den!”

Annika på scen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *