Bästa CV i avklädd elegans!

Lite slarvigt av mig igår att bara damma av Cornelis Vreeswijk genom hans enkla, men i och för sig roliga texter, som gjorde honom populär i början av sin karriär. Tänker på ”Hönan Agda” och just då ”Brevet från kolonien” som jag hade med i blodomloppet igår.

En del av verkligheten, trubadurens och min var just att hur seriös och fantastisk han var som kompositör, estradör och trubadur av högsta kvalité så var det Hönan vi fjäderfäsälskande ville höra och se – ja då helst helt utan fjädrar 😉

Det finns en scen i den utmärkta filmen när han just är på scen och några påstrukna i publiken vill bara höra den låten och inget annat – till slut blir V vresig som bara den och hotar att sluta uppträda om den gaphalsen inte tystnar eller helst slängs ut från lokalen.

filmen-om-cornelis

Cornelis är en svensk dramafilm som hade premiär den 12 november 2010.

Känner igen mig från en liknande händelse på Borgen då jag och fler polare i hönsgården kacklade på detta ytterst galna banala sätt, säkert efter mycket näbbande av nubbar samt en å annan pilsner.  Skäms på oss så här efteråt men då var det kul att reta trubaduren och ha turen att kunna fly än illa fäkta.

Men ack så mycket vackrare och elegant C var själv i sin avklädda elegans och så sköna låtar om livet som levererades av denna stora poet. Tur att jag hann upptäcka det då och nu finns hans visskatt att ta fram och lära sig mer om människor och vårt beteende mot varandra – en sann nationalskald.

cornelis-vreeswijk

Det finns mycket skrivet om C.V. och jag väljer gärna att slussa dig vidare till Wikipedia som har en utmärkt sammanställning här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Vreeswijk

Det finns också många så favoritmelodier som jag har – jag väljer dock ta fram denna klagan som ju trots allt bejakar livet!  Inleds med en passande fanfar …

Det sjunger några ungar på Karl Johan.
dom låter starka och fina som bara ungar kan.
själv e jag bakom lås och bom på mitt hotell.
en kväll bak barrikaden en vanlig kväll.

Över mitt huvud svävar en kolsvart gam.
i rummet bredvid mitt sjunger en tokig dam.
och jag är trött och tveksam men deras sång är gla’.
om inga ungar funnes så slutar ja’.

För det fantastiskt låga priset av 49:- riksdaler…. hutlöst billigt går det att köpa dessa 42 bästa CV låtar på CD inspelade mellan 1964-1987

cornelis bästa

http://www.ginza.se/product/vreeswijk-cornelis/basta-1964-87/697702/

Så på Spotify förstås och det är ju inte fy det heller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *