Dans och lek kring granen

 

Det är den STORA JUL-DANSEN

som gäller för att det ska bli ett extra skönt snurr på skivspelaren & fötterna runt granen med den skägglöse (!) Tomtefar som heter Sigge!

Fanns i grammofonaffären som ”Snurr-skivan-EP”: 

Hemma på Julhyllan har jag ett fint barrfritt LP-exemplar som alltid är redo för nytändning!

Foto: Gröna Granna Glada Gotland

De juldanser ute i verkliga livet som jag minns starkast är från Stora Torget i Visby.  Där & då det var gott om svängrum och dansen förekom i minst dubbla ringar.

Hemma i barndomshemmet där den första äkta granen hade levande ljus så räven fick raska försiktigt så det icke skulle ta eld i baken… ingen is i sikte.

Julafton fick barrdoften stark konkurrens av Tomtens andedräkt under gasvävsmasken med himlande ögon som gjorde oss barn riktigt rädda och tvivlande att julpaketleveransen verkligen kom från Storskogen!?

Om Tomten nu var på gasen hann vi aldrig få svar på då… men den vitsiga vispoeten Cornelis avslöjade ju allt varmt fast kallt med en pillemarisk grimas!

Visste du förresten att första plastgranen uppfanns  i USA efter andra världskriget av ett företag som tillverkade toa-borstar… lite grön överbliven kamouflagefärg så blev det skitfin Peace-produkt på jorden!

Runt-dansen kring granen avstannade dock i de trånga lägenheterna eftersom elljus kräver sladdar som är rena snubbeltrådarna – så nu passade det mer med de lugnande ramsorna- välj gärna din favorit här: 

Du som nu står utan både Tomte, gran och Snurr-skivspelare – här är Glada Gotlands Julklapp – en modernt inslagen Spotify-klapp !!

God Jul alla snälla barn & vuxna ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *