Döderhultaren lever som gubbe på ön

 

Jag träffar Thomas Reinhag…

Foto: Glada Gotland

…som besöker Röda Korset i Fårösund så jag passar på att ta ett foto vid en annan gubbe (!) då han avslöjar att han kommer ursprungligen från Döderhult utanför Oskarshamn i Småland som ju är känt för sina grovt snidade gubbar, då i trä!

Nu bor ju Hoburgsgubben så långt söderut på Gotland vi kan komma och du bor här väldigt långt norrut på Strandvägen i F-sund – hur & varför hamnade du Thomas där och här på ön!?

Jag och hustrun Eva ♥ bestämde oss tidigt för att när vi gick i pension skulle vi flytta till en ort där vi hade barn och barnbarn och som också låg vid havet.
Vi har fyra barn och vid den tidpunkten när vi gick i pension så bodde ett barn i Malmö, ett barn i Oslo, ett barn i Stockholm och ett barn på Gotland. Då var det Gotland som vann.

Har du några småländska familj/släktingar kvar som har besökt dig här hemma på ön och du har kunnat visa upp fler raukar eller nåt annat spännande!?

Vi har besök av alla våra barn under sommaren. Vi har fyra barn och nio barnbarn så det blir ju en hel skock när vi samlas.

Vi har byggt ett Attefallshus på tomten där vi kan husera våra besökare. Vi har också ett gästrum i källaren. Men ibland är det så många besökare att jag hustrun sover på soffan i vardagsrummet.

Man är ju väldigt populär när man bor på Gotland, speciellt på sommaren. Men vi får besök under hela året.

Foto: Glada Gotland

Har du och din fru själva hunnit med några spännande resor till fastlandet och eller kanske ännu längre ut i världen?

Det blir ganska många resor till fastlandet. Dels för att besöka våra barn, men också vill vi besöka min svärmor så ofta som möjligt. Hon fyller 90 år nästa gång.

Vi har rest en del genom åren men väljer nu att inte flyga. I april mötte vi våren i Paris under 10 dagar. Det var fantastiskt men inte så varmt som vi kanske hade föreställt oss.

Jag fick en souvenir i form av covid-smitta. Jag var helt däckad på hemresan och tre veckor efter hemkomsten. Detta trots 5 sprutor!!

Nästa år fyller vi båda 70 år. Då planerar vi att hyra något i Italien och bjuda ner våra barn och våra syskon med respektive för en fest.

Har du något drömresemål som  du gärna vill upptäcka på plats?

Har väl egentligen inte något drömresmål. I min ungdom var jag till sjöss några år. Fick se en hel del av världen då.

Vi hade ett ”reseprojekt” tidigare, nämligen att besöka alla Europas huvudstäder. Det har blivit ganska många, men vi har några stycken kvar.

Hur påverkar klimatprat dig?

Man tänker på det mer ofta nu. Den här sommaren med alla skogsbränder och översvämningar världen över får en att fundera på om vi rent av är för sent ute för att rädda planeten!?

Som jag nämnde ovan så flyger vi inte längre. Så det är väl ett av våra små ”strån till stacken”.

Hot & hat – vad är ditt bästa ”recept” för mer medmänsklighet över alla gränser!?

Förra helgen var vi i Malmö för att ”fira” vårt äldsta barnbarns konfirmation. Han och hans bästa kompis konfirmerades samtidigt så vi var ganska många på festen efteråt.

Flera av de båda konfirmandernas kompisar var också med så det var många unga människor på plats. En fest där det hålls tal är ofta roligare fester så jag brukar därför försöka tota ihop några ord när det är tillfälle.

Den här gången blev temat ”Tro, hopp och kärlek”. Jag avlutade då under temat kärlek, att ungdomarna skulle träna mycket på att ge kärlek och på att ta emot kärlek. Om vi alla kunde träna på det under hela livet så kanske inte det inte skulle frodas så mycket hot och hat i vår värld. 

Vad har du sysslat med i ditt yrkesliv innan du blev pensionär på riktigt?

Som jag nämnt ovan så var jag till sjöss några år i min ungdom. Jag utbildade mig då till sjöingenjör för att kunna fortsätta till sjöss med lite mer ansvar och intressantare arbetsuppgifter.

Vårt första barn kom dock ”i vägen” och då ville jag stanna kvar på landbacken och bli pappa.

Så en kort version är att jag har haft olika fastighetsrelaterade jobb. Fastighetsdrift, fastighetsförvaltning, IT-stöd för fastighetsförvaltning. Mina sista 8 år jobbade jag på Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar som fastighetschef.

Någon spännande hobby som du fortfarande ”odlar” – eller nåt ”nytt” som du äntligen hinner med?

Utöver renovering av vårt hus som väl egentligen inte är en hobby som nu snart är klart, så är det cykling som är min avkoppling och hobby. 

Har sett dig på en röd sportig cykel – är det rena hjulafton när du får använda den?

Det är inte bara ”hjulafton”, det är alla aftnar på en och samma gång.

Foto: Thomas Reinhag vätskekontroll

Vi har ju träffats i trevliga Musik-Quiz sammanhang där du och ditt lag verkligen varit på tå – vilka artister/musik lyssnar du helst på hemma idag?

Just idag och de senaste dagarna så har Eric Clapton och Cream kommit in i mitt liv igen. De gör det med jämna mellanrum. Plattan ”Wheels Of Fire” är väl en av de bästa plattorna någonsin!!??

Jag brukar säga att jag lyssnar helst på gubbar i min egen ålder vilket väl ovanstående bevisar. Så det är mycket

  • Bob Dylan
  • Neil Young
  • Bruce Springsteen
  • Ulf Lundell

Men det finns damer också…

  • Lucinda Williams
  • Nina Simone… och många fler.

Spotify eller i mitt fall Apple Music hjälper en att hitta en hel del nytt.

  • Mary Gauthier…

…är en artist värd att lyssna på.

Vilken var din första skiva som du köpte för egna pengar?

Den första singeln var ”Wooly Bully” med Sam The Sham & The Pharaohs. Den svänger fortfarande bra.

Den första LP:n var Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band. Jag bodde i Mönsterås då.

Jag cyklade  25 km till Wikstens Musikaffär i Oskarshamn, köpte skivan och cyklade tillbaka. Den gick sedan varm på min lilla skivspelare i många år. 

Foto: Eva Reinhag

Världens bästa låt?

En omöjlig fråga men jag får väl klämma till med något så ”fantasilöst” som John Lennons ”Imagine”.

Sjunger du med i refrängen eller nynnar på nån låt så där till vardags!?

Jag sjunger med och nynnar till ALLA låtar som kommer upp i radion eller i mitt huvud.

Någon riktigt spännande konsert som du bevistat nyligen och/eller bär med dig än idag?

Jag och hustrun har varit på alla Springsteen-konserter i Sverige sedan början på 90-talet. Nu i somras var vi i Göteborg och såg honom igen. Var det sista gången mån tro? Eller kommer han tillbaka?

Jag var också och lyssnade på Springsteen den beramade konserten 1985 när Ullevi hoppades sönder.

På konserten i somras avslutade han med ”Twist And Shout”, men i en betydligt lugnare version.

Vilken artist/grupp kan du rekommendera att vi som kanske missat ska ta oss tid att lyssna på?

Här måste jag säga Mikael Wiehe. Han är en fantastisk poet. Han har skrivit så otroligt många fina sånger. Jag försöker klinka fram dem ibland här hemma på min ”gura”.

Som en liten utvikning så kan jag berätta att vid konfirmationen som vi bevistade i Malmö häromsistens så var även Mikael Wiehe i kyrkan.

Efter en stunds övervägande så tog vi (hustrun och jag) mod till oss och gick fram till honom och tackade honom för alla hans fina sånger. Han såg ut att gilla det faktiskt.

Om och när nästa lokala Musik-Quiz kommer här på norr – vilken låt/artist samt finurliga fråga skulle du att det ”äntligen”  spelades samt frågades om – och skulle du klara den!??

Då skulle jag vilja höra ”You Are Like A Hurricane” med Neil Young. Den skulle jag kanske  klara 😉

Frågan ska vara:

  • Hurricane översätts till orkan på svenska. Vilken vindstyrka når en orkan?

Vi går mot sensommar och bär samt svampar växer så det knakar – har du något eget hemligt blåbärsställe!?

Ja. Och Lingonställe!!

Sist men inte minst – om du fick bestämma över öns framtid – vad skulle du se till att göra då?

Statliga färjor med rimliga biljettpriser.

STORT TACK för pratstunden Thomas… och för att hålla reda på alla dina fina nynnande musikval så fixar Glada Gotland  denna ljudliga listiga lista:

 

3 thoughts on “Döderhultaren lever som gubbe på ön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *