En Pigg 90-åring

Jag vill gärna vara med och hylla Musse Pigg så här på sin 90-års dag –

Hip Hip du alltid så glade… mus!

I sin första svart/vita film med ljud här är han Ångbåtskalle!

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Musse_Pigg

Handling: Musse Pigg står glatt visslande och styr en flodbåt, tills båtens kapten Svarte Petter bryskt föser bort honom ur styrhytten och själv övertar rodret. Han lägger till vid en ångbåtsbrygga där han lastar ombord en mängd olika husdjur.

Nu var det ju först många många år senare genom en annan Kalle som jag fick upp ögonen för den lilla käcka musen och föredrog väl hans i regel snälla äventyr eftersom Kalle Anka var rätt stygg och tvär för det mesta, förutom mot Mimmi och sina ankungar förstås.

Foto:  1982

Här är Musse på svettig cykeltur med sina musungar på självaste första sidan av Kalles serietidning – det var han ju väl värd tycker jag.

Blir extra glad när jag nu ser uppmaningen att rita en katt – jag hade själv en katt en gång och naturligtvis fick den heta Musse 

Foto: Mitten 1960-tal Signalgatan i Visby – Musse med Mimmi 😉

Men visste du att Musse fanns med egen Musse Pigg-tidning redan 1937 som Sveriges första serietidning! 

Födelsedagsfirande-numret här intill är just från premiäråret och dessa tidningar idag har verkligen stort katalogvärde i gott skick. För tidningen utgavs endast 1 år och lades ned 1938.

Sedan fick det väntas till 1980 då han fint kunde köra fram med lika lycklig Mimmi

Nu måste erkännas att det var ett tag sedan jag själv köpte och läste ett seriemagasin… men passar förstås på vid nån Loppis att titta hur diverse seriefigurer har det nu för tiden!

När det gäller Musse Piggkärlek så är det ju verkligen Lasse Åberg som gett utlopp för den i olika fina kreativa former – här berättar han fint själv om hur det verkligen gick till!

Foto: Sveriges Radio P4 Uppland

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6953174

Kolla gärna in Lasses Museum… här hittar du bland allt matnyttigt garanterat mycket möss!

Foto: http://www.abergsmuseum.se/sv.html/museet

Sist men inte minst i detta pigga firande så får en helt annat Lars ta fram sitt spel och glädja oss tillsammans med Mickey Mouse i en lämplig låt med drag!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *