Fikon Fri!

Med de EL-eganta cyklarna bar det av till Fårö för att spana in Ryssnäs raraste vilda växt – nu när inte fåglarna hindrar =

Fikonträdet!

https://www.lansstyrelsen.se/gotland/besoksmal/naturreservat/ryssnas.html

Foto: Glada Gotland

Naturligt vis finns det några lövträd, tall & en samt en brokig blandning blommor… även om det börjar torka det är tufft att här så utsatt av många fria fåglar, väder & vind orka!

Vinkar tillfälligt adjö till de flitiga färjorna som tappert tuffar på mellan Broa – Fårösund. Undrar hur många fordon & människor de orkat fint med så här långt!?

Nåväl nu med fokus på fikonträdet – hur mår det… och hur kom det dit egentligen!? Är ju ”normalt” ingen av Fårös vilda flora även om säkert nån tappert planterat det hemma i sin trädgård!

Foto: Glada Gotland

Jo men där står det ju… svårt att se att det är just Fikon… och nån har i upphetsningen av att vara Fikon-Nyfiken tappat ena skon, så kan det gå när man ska va på tå!!

Själv blir jag så glad och känner mig sååå fikonfri – dagen är ju också sååå varm under den oblyga solen så jag tror jag är på nån annan paradisö, Jamacia kanske 😉

Får passa på och klä mig lämpligt!! Är du fortsatt nyfikon nu!?

Foto: Glada Gotland

 

På cykelturen har jag och min mysiga V hunnit ha lite stopp och pratat med trevliga bofasta Fåröbor samt några besÖkare som varit lika nyfikna som vi och alla har de haft sin egen teori om hur trädet än gång kom hit.

Allt behöver inte vara skitviktigt hugget i sten – eller hur Victoria!

Någon hade en teori att det var redan under Krimkriget då Fransmän kom i båtar in i sundet och ville väl ha fikon till sitt då söööta vin & gorgonzolan!! Låter väl så gott som något!

 

Nån tror att det är nån fågel som har haft med sig nåt frö i sin spillning… det är ju även detta en fullfjädrad gissning.

 

Andra tror det är nån militär som mänskligt suttit skitskönt där…

Det är verkligen härligt i verkligheten när olika teorier frodas liksom trädet gör och ser ut att kunna överleva tack vara mysig mänsklig hjälp att skydda stammen med stenmur samt motade lammstängsel.

Här säger inte lammen Bäää… utan snarare Buuuu – det skulle säkert sitta fint med en tugga av denna sötsak annars.

Foto: Glada Gotland

Visst är väl fakta här i livet viktigt – men vi nöjer oss med att se det och få ha våra Paradistankar lyckligt svävande under fikonträdets sköna skugga.

Foto: Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *