Från dörr till dörr. 4 G

Signalgatan 4 G

Detta är nog den adress i Visby som jag minns med mest värme när det gäller att förstå hur mycket musik kan ge glädje och sköna känslor när kanske annat är magert och knapert – några skivor med mustig musik smakar i alla fall bra mycket bättre än torrt havregryn!

Vi fick med kort varsel reda på att vi alla 4 syskon skulle få flytta från Stjärngatan på norr där vi växt upp till ett nybyggt hyreshus i Visborgsstaden som låg på gränsen mot landsbygden! Långt långt söderut och gamla lek- och skolkamrater försvann och nya mystiska men mysiga kontakter fick tas sakta men säkert i de nya kvarteren.

Signalgatan 4G 012

Första låten som ekande mellan husen var The Beatles och deras nya låt ”Paperback writer” som var sprillan ny – så det måste ju varit sommaren 1966 som flyttlasset gick. På baksidan var det ”Rain” och visst föll väl en och annan tår nån natt och jag drömde om en egen katt som tröst. Fick i alla fall klappa grannens små söta – då spann lyckan skönt.

Signalgatan 4G 017

Hemma var det morsans LP med Tex Ritter samt några singlar och EP som hittills hade fått pickupens hela uppmärksamhet. Men snart nog efter mycket utelekar så la vi beslag på anläggningen och med hjälp av en högtalare i en papperskorg blev det stereo! Första låten som bokstavligt bevisade att denna sköna teknik funkade och inte bara var Fantasy var låten ”Susie Q” med Creedence Clearwater Revival.

Creedence+Clearwater+Revival+-+Suzie+Q+-+LP+RECORD-528339

Efter diverse sommarjobb så lades pengarna på en bättre begagnad B&O bandspelare med mixmöjligheter och lilla syster och lillebror fick täta uppdrag att vara duo på egna inspelningar med texterna nedskrivna i blyerts efter ha noterat vad vi trodde vi hörde som idolerna sjöng. Det blev så sköna eget galet insjungna tolkningar.

B&O bandspelare

Vi bodde på mellanvåningen och i rummet ovan mitt pojkrum fanns ett nyförälskat par som verkligen var PÅ hela tiden -de ville väl snabbt bilda en storfamilj. Det var mycket lyhört och ibland trodde jag han slog henne som det skreks och kveds , det lät liksom ont-skönt!  Bland alla låtar vi hade fanns ännu inte Kjell Höglund – men nog fasen hade denna från 1971 låt gett grannsamverkan ett ansikte!

För några år sedan så satt jag liksom nu och funderade på alla låtar jag kunde förknippa med 4G och det blev snabbt ett dubbel cd-album med 40 stycken favoriter som var och en har en härlig historia i mitt minne. Finns förstås fler som pockar på  och då och då får komma fram på soloscenen.

Signalgatan 4G 021

 

Signalgatan 4G 019

Så är det med musik, så lätt att koppla bort dumma bekymmer och lätt släppa fram all tillgänglig Familjelycka! Thank U Very Much!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *