Från dörr till dörr. Nr 2 ”Bor Per här!?”

Är du med på min resa eller promenad från dörr till dörr i kronologisk ordning!?  Ja, jag har ju inte kommit så långt eller gått så långt än för den delen och undrar nu när jag står här framför den klart tydliga och stora 2:an som sticker ut lite och undrar nyfiket:

– ”Bor Per här !?”

dörrar 2 002

Hur det än är med den saken så har han fått en slingrande gränd uppkallad efter sig, eller efter de kyrkoruiner som ligger här!

Nu brukar det väl vara Sankt Hans som får all uppmärksamhet och sticker ut mest för lämningarna av den är högst – men det är Sankt Pers mur som ligger först om du kommer söderifrån från Mellangatan och går upp i gränden mot Hästgatan.

dörrar 2 004

 Här finns sägner om ofantliga skatter som har gömts eller förvarats i sakristian – om barn som lekt här och en liten flicka hittat och tagit med sig så mycket guldpengar ut som hon bara kunde i sitt förkläde.

”Penningarne togo hennes anhöriga, men hon själf blef blind strax därefter”

Allt enligt superintendenten Jöran Wallins ”Gothländska samlingar” som tryckets 1747 -76.

Gothländska samlingar

Dagens övärdeliga skatt är väl att ännu kan vi se och njuta av de delar av kyrkoruinerna samt murarna på ringmuren som ännu finns kvar efter sägen eller sann plundring som pågått då och då i historien.  Ett fantastiskt arbete görs nu också för att förstärka delar så det kommer att gälla för en sann samt sagofylld framtiden också!

Iphone första 006

 Här ser du de delar av östra Ringmuren där nu uppbyggnad sker av skickliga moderna murbyggare för att hålla för en fantasifull fast sann framtid!

 

PS: Missade du dörr Nr 1 så hittar du den här:

https://www.gladagotland.se/uncategorized/fran-dorr-till-dorr-1/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *