”Gotland i bilder” fint fotoforum tar form

Hallå där Ellen Marie Martinsen… 

… som startat Facebook gruppen ”Gotland i bilder” vad fick du idén ifrån?

– ”Jag har länge saknat ett forum på Facebook där fotografer, amatörer som proffs, har kunde mötes och vise upp sina Gotlandsbilder. Sen kom ” Vad du redan vet men gärna minns om Gotlands landsbygd” och ”Wisbyminnen” på Facebook och många ville lägga upp nytagna bilder där, men det var ju inte det de två grupperna var till för. Så ”Gotland i bilder” är ett komplement till de två grupperna.”

EM

Petes, Hablingbo. Foto: Ellen Marie Martinsen

 Det är just foton och bilder på ön som gäller förstås i allt från natur till vad då?

– ”Till det som känns relevant och har allmänt interesse. Evenemang, marknader, konserter … Man kan till exempel tipsa om ställen som är värd att besöka (och fota).”

 Finns det några begränsningar på motiven som får läggas ut?

– ”Ja, inga privata bilder. Man får ju fråga sig själv om bilden passar för ett fotoforum eller om man heller skall lägga upp bilden på sin egen sida på FB, så bara ens vänner ser det. Bilden måste ha något med Gotland att göra. Lägger man upp en bild på en häst är det bra om man ser landskapet eller att det är någon som rider på en strand. Sen måst man äga bilden, man får inte lägga upp bilder som någon annan har tagit.”

 Är det bara ”färska” foton som gäller – eller kan jag plocka fram något ur mitt arkiv där hemma?

– ”Några år tillbaka i tid är ok, men det är svårt att sätta någon gräns. Bilder kan ju vara ganska tidlösa.”

Fullmåne Lilla Karlsö

Fullmåne vid Lilla Karlsö. Foto Ellen Maire Martinsen

 

Är det tänkt för amatörfotografer och/eller är proffs välkomna också?

– ”Alla som vill kan lägga upp bilder här.”

Det kanske till och med blir som en liten fotoskola med tips och trix på bländare etc!?

– ”Ja, jag tycker det är helt ok att man delar med sig av det man kan, båda om ön och om foto. Det verkar som om många gärna vill lära mera och fotografer är generösa människor som gärna delar med sig av det dom kan.”

Och hur är det med alla fotografiska rättigheter på sidans bilder?

– ”Här gäller samma rättigheter som annars. Alla äger sina egna bilder.”

 Det har redan blivit över 200 medlemmar – hur många tror du ytterligare som har fotografering som intresse här på ön – eller bara vill vara med och titta!?

”Ingen aning. Det vill nog plana ut efterhand, men hoppas att dom som är med också är aktiva. Båda att ta bilder, lägga upp dom på sidan och inte minst; gillar och kommenterar bilderna. Det är ju det som är det roliga!” 

 Det måste ju locka en bredare publik som varit eller kan bli turister och lockas hit till ön, eller hur?

– ”Ja, hoppas det. Det är redan flera medlemmar i gruppen som inte bor på ön.”

Du själv har ju kommit hela vägen från Norge till ön, var det en slump eller med någon slags beräkning?

– ”Det kom en glasblåsare i min väg… Och det är 23 år sen i dessa dagar. Det var väl ödet”  😉

 Varifrån Norge är du och hur går det med norska dialekten kontra den gotländska?

– ”Jag kommer från en liten by som heter Honningsvåg. Det ligger tre mil söder om Nordkap. Jag har inga problem med att förstå gotländskan, många ord är faktisk det samma på norsk som på gutamål.”

 Vad är det bästa med Gotland tycker du?

– ”Närheten. Allt är så nära här. Människorna, naturen, havet och välden. Allt finns inom räckhåll. Sen är det ju så obeskrivlig vackert här!”

Har du hittat någon plats på ön som blivit din riktiga favorit?

– ”Efter att jag började med foto för fem år sen har jag på allvar börjat utforska ön. Hela tiden på jakt efter nya ställen med spännande fotomotiv. Men vissa ställen återkommer jag till hela tiden. Till exempel Ekstakusten, för det är ju här jag bor, men framför allt är det Petes i Hablingbo. Där hittar jag alltid något nytt att fota”

 Vad pysslar du med i yrkeslivet?

– ”Jag är krukmakare på heltid. Jag gör bruksföremål som jag dekorerar med samiska symboler. Jag har en butik hemma i Eksta där jag säljer keramiken samt samiskt och arktisk konsthantverk.”

Ellen Maire Martinsen

 Har du någon spännande hobby, förutom foto då förstås, samt kanske någon dold talang?

– ”Jag hinner inte med så mycket mera än att vara företagare och fota. Försöker träna lite, löper i skogen och tränar en lätt form för Thaiboxning. Dold talang? Väl…Jag har svart bälte i karate. Kan det vara något?”

Glada Gotland gillar musik och brukar alltid fråga om det…så vad lyssnar du helst på och hur?

– ”I min verkstad lyssnar jag helst på ljudböcker och i butiken är det samisk musik. Men hemma och i bilen blir det helst musik från 80- och 90-talet.!

 Någon favorit artist/grupp?

– ”U2, Sting och Overnight Sensation från Gotland.”

Overnight sensation gotland

Overnight Sensation från Gotland.  Foto: Ellen Marie Martinsen

 

Vilken är världens bästa låt?

– ”End of the game med Sting.”

 Tillbaka till fotograferingen – om du fick möjlighet att under ett tillfälle ta foton en plats på  som helst i världen vad skulle det bli– har du något du drömmer om att kunna fånga genom ditt eget objektiv?

– ”Jag vill åka till Lofoten och Vesterålen i Nordnorge för att fota naturen, norrsken och valar. Sen drömmer jag om att åka Storbritannien runt med kameran runt halsen.”

 

PS: Fotot på Marie Ellen, just med en kamera kring halsen som finns längst upp på denna sida, är taget av Ann Cederlund Bogström

Glada Gotland rekommenderar en titt in i krukmakeriet med härligt arbete samt fler fina foton, klicka bara här så öppnar Ellen Marie Uggårdsdörren!  http://www.arrankrukmakeri.se/

uggårdsdörren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *