Kan du vissla Johanna!?

Så här exakt en månad sedan starten av Glada Gotland så firar vi med en kopp kaffe, en slät sådan, men inte vilket kaffe som helst, kokvarianten från Vissel-Johanna. Åtminstone så gör jag det i mitt kaffeminne.

När Johanna visslade, njöt morsan. Hon stod där vid spisen och gnuggade fötterna mot varandra – koppens innehåll gick mycket njutfullt och effektivt från hennes topp till tå!

visseljohanna_s

Sedan när du kollade i hennes favorit kopp så var det rätt mycket sump där i, men det var väl nyttigt för damer i hennes ålder att få en dos av det med.

Ja okej, för visst har jag väl själv ”fuskat” sedan jag först såg och hörde den kokkonsten i köket där jag bodde med mina syskon hemma hos mor, först på norr och sedan söder i Visby.

När det skulle filtreras och användas bryggkaffe var jag ju tillräckligt gammal för att själv få smaka. Ute hos farfar i Klintehamn dög det bra med pulver i form nescafe, men bara till häften, resten så klart Klart Rent Brännvin. Inga ben i, men halvan gick ändå!

Sedan så kom Perkulatorn in i leken och det var ingen lek att hantera kanna, pinne, hållare, vatten och få balans på den smaken. Don Pedro är nog ett svärord och ack så komplicerat, smakade smuligt och struligt tyckte jag.

Ett tag så tog jag tag i smaksatta sorter, nej icke med sprit, men kanske kanel och/eller kardemumma. Då smakade det ju som om jag hade hela munnen full av bakverk fast bullfatet och bulllfesten var bara flytande.

När det gäller kaffebönor och mala själv så har jag ännu inte provat detta goddoftande fenomen. Det gäller ju att ha någon kaffeteknik kvar att se fram emot.

Annars brukar jag och min goda böna numera använda Presso – men vi har inte riktigt hittat snitsen eller rätt kaffesort, än, men visst ger kaffe mycket energi både innan och efter intagandet.

Många av mina vänner på Facebook tycks vara riktiga kaffenister och det kommer täta rapporter om hur många koppar de är uppe i. Vi får väl se om det slås nåt kaffekoppsrekord någon dag – då brukar det ju sägas att den som lever får te, så de får allt se opp!!

PS: Glada Gotland tar tacksamt emot ditt ”recept” på absolut godaste koppen – hur gör du ditt kaffe så gott så du god och glad kan vissla likt Johanna!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *