Lev väl i Bäl

 

Hur mycket vet du om socknarna på ön – ja kanske lite hit & dit och nån liten bit efter besökt någon av den fina medeltida kyrkorna…

… eller varit hos någon avlägsen socken-släkting – med vad gör du om du vill veta än mer!?

JO den ständigt vetgiriga nyfikna

”Måndagsgruppen” 

bestående av ett gäng sköna seniorer tog tag i saken, eller en av socknarna, och for till Bäl – en helt vanlig vardaglig tisdag!!

Tack vare lokalpatrioten, tillika Bäl bygdegårdsförenings ordförande,

Pär Andersson

fick vi både höra och se den lilla kurviga socknen som ju slipper tung trafik förbi kyrkan – de får susa förbi uppe på raksträckan som inbjuder till laglydiga 80-knyck.

Dagen till ära så sattes det faktiskt upp fartkameror längs väg 147 – så nu gäller det att hålla sig lugn om du bara skall fara förbi.

Men vi väljer att stanna en god stund och Pär visar upp de fantastiskt fina ängena där det ju faktiskt varit besök av både drottningar & kungar en härlig majdag anno 1992.

Foto: Glada Gotland

Fattigstugan har ingen sån minnessten men Pär fick fin balans i berättelserna om att vara fattig & rik.

Utanför kyrkan finns numera dessutom möjlighet att pröva lyckan med minigolf – sista bollen försvinner klingande (?) upp i kyrktornet och du siktar rätt.

Vi får naturligtvis även komma med till det moderna eko-stallet där äggen kläcks. På behörigt äggavstånd kan vi skymta de glada frigående hönorna som verkligen mår väl i Bäl under sin produktiva livstid.

Nere i Bäl-City finns äggboden där du på plats kan handla ägg – färskare än så blir det knappast!

Så där får det i framtiden bli stopp för ägg-shop – så nåt väl-trimmat farväl blir det icke!

Äggen är allt utom Smaklösa – och gruppen med samma namn som varit på populär spelning här (2018) fick naturligtvis sitt gage i …

Foto: Astrid Lundberg

Nu fick vi mycket mer muntligt genom Pär och vad sockenborna håller på med mer i Bäls rika nöjesliv – som här när kören tar  ton under uppsluppna BÄL-MANsdagar, då går mycket muntert till!

Foto: Eveline Pettersson

Här kan du läsa mer om denna äggande & Bäl-planerade socken:

https://www.balsocken.se/bygdeforening.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *