Med Knut åker Julen ut!

Traditioner är till för att hållas, så ut med Julen idag! Eller vågar du vägra Knut och ståndaktigt ser till att dina julstjärnor, stakar och annat pynt får gnistra och glimra ända till Påska!?

Förresten hur många Knut känner du? Och har du försökt dig på ramsan utan att själv få knut på din tunga – varsågod – upp till bevis!

Knut satt vid en knut och knöt en knut.

Då kom Knut som bodde knut i knut med Knut och frågade Knut:

Vad gör du Knut?

Jag knyter en knut, sa Knut.

Och Knut knöt en knut och så var knuten knuten

 

Jag känner i alla fall en mycket reslig Knut som jag såg ordentligt i rutan på den tidiga tevetidens era då han rapporterade så yvigt och myndigt att jag trodde det var han som var Frankrikes president – Vive la Knut Ståhlberg! Med sina röstlägen och yviga språk med händerna, ja egentligen med hela långa kroppen, lika reslig som Eiffeltornet där i Paris. Charles de Gaulle var bara en kul kompis till honom som också kunde språket, men det var Knut S som höll alla fina franska tevetal! Jag ger Knut, liksom Churchill gjorde, ett brett glatt härligt bolmande segercigarrs V-tecken

 

lun-knut-stahlberg-440x314

Illustration: Jane Bark juni 13, tidnigen FOKUS 2008 nr 24

 

En annan Knut TV-kändis har blivit omåttligt populär och det liksom bara ökar hela tiden. Han sitter också inne med ett mustigt språk, skön dialekt samt mycket bred kunskap om diverse ting  där hans händer far både över pjäser som han skall berätta vitt och brett om samt gärna över de som släpat dit de antika sakerna också.   Just det Knut Knutsson i Antikrundan som verkligen är vad han heter! När han var på ön och Visby på värdering senast så fick han syn på ett möbel och utbrast: ”det är ett av de märkligaste skåpen jag har varit i kontakt med under mina 25 år i Antikrundan” – du såg väl det, annars löser Glada Gotland upp den knuten en gång till här:

antikrundan-ep6-webb-personlingknutknutson_0

Foto: SVT

http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=1143&articleId=1699854&type=embed&contextSectionId=1143&position=132

 

När det gäller gotländska Knut så ser jag en i ljuset, nej inte i juleljuset, för det har jag faktiskt plockat bort ordentligt. Nej, det är Marteboljuset som har berättelsen om Knut Stare som blev full somnade och när han vaknade var hans 5-årige son försvunnen från lilla torpet där i Martebo och nu är sägnen den att han går och letar efter honom.

c241f290-b35b-4410-8f18-908db55b8916

Teorierna är blandat bländande:  En del tror på UFOn,  andra är mer odramatiska samt jordnära och påstår att det bara är bilar vars strålkastare kastar ljus över åkrarna. Skitkonstig historia hur som helst och många än idag vallfärdar till socknen och tror att de skall få syn på nåt fantastiskt ljusfenomen. Själv undrar jag om det möjligtvis är sorkens egen ändalykta, för inte fasen kan brunögat blända så.

Punkt slut om Knut …för nu har även hans kalas gått i kras!

Knut julen ut 005

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *