Mitt första Sommarjobb – en minnesbeta !

Mitt allra första sommarjobb… ja som först blev riktigt jobbigt för en liten ung sork från stan som skulle ut på landet och skilja på ogräs från riktiga grödan.

Gallra betor var uppgiften och många lediga ungdomar raggades till sockerbetsfälten som det fanns gott om då Gotland på 60-talet. Här en positiv minnesbeta från förr !

Jag kommer ihåg att jag fick komma med på nåder… var snäppet yngre än alla andra men en storasyster med hjärta av guld ”smugglade”med brorsan.

Dagen var varm och solen gassade hett på de torra fältet där det i rader växte det som skulle då bli beta och växte än mer av det som skulle rensas bort.

Snabb instruktion av bonden, markägaren, och vi släpptes ut för att förhoppningsvis klara av gallringen innan vi svimmade i hettan samt att vi då visste vad som skulle vara kvar som skulle växa upp eller ner och bli just en sockrig beta !

Det gällde att krypa på marken så det var äkta närkontakt med det jordiska. Hur länge och långa rader som helst för ogräs-ovana oskuldsfulla barn.

Foto: Bygdeband. En töis i min ålder med samma viktiga uppgift.

Men slavdrivare var de inte, för paus blev det och generöst stora tröskbullar samt varm färsk mjölk serverades som gjorde så att det gick att hacka sig fram en bra stund till på sena eftermiddagen också.

Jag tyckte jag dock personligen låg efter hela tiden eftersom jag mötte syrran och kompisarna ”åt fel håll” mellan raderna  – men snälla som de var så hackade de aldrig på mig.

Foto: Norreskog. Fastlandsungdomar minst lika flitiga som vi ö-bet-barn !

Dessutom fick vi betalt, riktigt generöst, så väl hemma i stadens frestelser igen så var det raka vägen till Domus skoavdelning och inköp av var sitt par träskor som var högsta mode då.

Arbetet och erfarenheten gjorde gott och så kunde vi klä oss av våra första tjänade pengar härligt modeflott !

Foto: Reklamen är från 70-talet då det kom platåträskor – och vi kände oss minst lika lyckliga samt tuffa efter vår betinsats !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *