Oemotståndlig köttsoppa med pricken över i 😋

Glada Gotland i gott samarbete med Fårö Lamm får Anna Gabrielsson att generöst bjuda på sina bästa recept.  


 

Bertils favoritkäk !

Fårölamm köttsoppa med klimp (smaksatt med bittermandel)
Långkok på lägg(tacka),fonden kokad med bland annat stjärnanis. Purjolök,palsternacka,morot och potatis allt producerat på Gotland såklart.

Foto: Anna Gabrielsson

Hemligheten med Bertils favoritsoppa…

😋

…är att lägga omsorg på själva buljongen.

Jag kokar lägg eller bog-skivor länge så att köttet går att plocka från benen.

  • Koka först upp köttet i lätt saltat vatten( ca 1/2 tsk till 1 1/2 l vatten. Koka upp och skumma väl.
  • Lägg sen i 2 st stjärnanis,en liten gul lök och ev morot.
  • Låt koka på svag värme tills köttet börjar släppa benen. Ta upp köttet och sila buljongen.
  • Plocka köttet av benen när det fortfarande är varmt/ljummet.

Nu till grönsakerna:

  • Purjolök, palsternacka, morötter och potatis (mängden här beror på hur mycket kött respektive buljong du har.
  • Strimla purjolök,skär palsternacka,morötter och potatis i ganska grova bitar. Fräs grönsakerna i olja(raps) i en stor kastrull,lägg i köttet och häll på buljongen. Låt alltsammans koka tills grönsaker och potatis är mjuka men lite al dente.
  • Smaka av med mejram och eventuellt mer salt

Till denna soppa serverar jag min familj klimp rikligt smaksatt med finmald bittermandel.

Det är allom känt att många ryser vid blotta tanken på klimp.…men för mig och min familj är den ”pricken över i”.

Om du vill prova kan du bara googla klimp,men kom ihåg att smaksätta med bittermandel.

Smaklig spis!

Anna

Fårölamm

https://www.facebook.com/farolamm/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *