Riktigt behAGligt arbete!

 

Har haft förmånen/turen att studera hur det går till att lägga/vårda AG-tak och då står verkligen kunskapen samt erfarenheten kombinerat med nöjet samt nyttan HÖGT i TAK!

Foto: Glada Gotland

Kan knappast hitta ett arbetslag, som hur duktiga de än är, som exempelvis lägga ett plåt-tak, som har så här härligt roligt & trevligt på jobbet.

Historierna, stegen på stegen och balansakten på taknocken kombinerat med skickligheten i de olika momenten utan stress eller tristess, skratten känns befriande, jo det är verkligen skönt att det får finnas i vår moderna effektiva tid.

Foto: Glada Gotland

Dessutom i dessa tankar/fina funderingar på vad vi gör med vår moder jord så är väl detta det optimala för vår allas vår känsliga miljö. Bäst i Test säger gammal Runsten.

Agen växer ju dessutom nästgårds, kanske lite undanskymt, men trivs ju nu nylagd ypperligt att få synas samt att fortfarande får vara ett naturligt skydd för oss ömtåliga människor som även i själen får en gräsligt go kick när vi titta opp på vår torkade topp!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ag

När taket väl är lagt/omlagt så firas det förstås med en tak-krans, fiolmusik, applåder åhhh en slurk dricku, skål & tack för att jag fick vara med i tiden som diskret fångat många års minnen framöver när allt annat modernt påfund så effektivt redan raskt rostat bort.

Kerstin Blomberg

skriver så ödmjukt och fint om arbetslaget – på sin

Facebook

– och förklarar vad det heter i dessa taksammanhang – när människor går samman!

Foto: Glada Gotland

Igår*  blev två av Bungemuseums agtak omryftade. Något man gör på agtak cirka vart tionde år. Ett sätt att hålla efter taken så de håller längre.

Många frivilliga ställde som vanligt upp för att arbeta tillsammans.
Fårö Täckarlag står för den gedigna kunskapen under ledning av täckarbasen Åke Olsson samt Gerth Gustafsson och Ronny Kellström.

Igår var det i samarbete med det egna arbetslaget på Bungemuseum.

Arbetet avslutades med att kransarna sattes upp och Inga Rimfors Ohlsson gick upp på taket och spelade, vilket hon gjort väldigt många gånger.

Många har under årens lopp frågat mig om ordet täckating och jag har också hört många säga täcka-ting, vilket är ett felaktigt uttal.

Ordet täckating innehåller ordet ating som är när människor går samman för att arbeta tillsammans under en dag utan annan ersättning än rikligt med mat och dricka.

Detta var bara lite info till er som inte redan visste om det.
Nu blev vackra Bungemuseum ännu finare efter gårdagens arbete.

*  Text Kerstin Blomberglördagen den 23 september 2024

Det rara resultatet kan nu beskådas tidlöst på riktigt varje gång du besöker Bunge socken – det är verkligen

behAGligt!

Foto: Glada Gotland

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *