Rosévin från Libanon till Falafel är aldrig fel!

Jo, jag har haft äran och den goda turen att får prova på ett Libanesiskt rött vin från landet som trots sina svårigheter lyckas göra viner så du önskar att det blir lugn och frid på en gång och att du kan skåla för… freden.

Nu finns med begränsad tillgång även ett rosévin i Systembolagets sortiment (beställningsvara) som de så sommarsmakskönt beskriver så här:

 Fruktig smak med inslag av granatäpplen, mogna jordgubbar, hallon och apelsinskal.

Foto: https://www.systembolaget.se/dryck/roseviner/domaine-des-tourelles-9060201

Doft:

Fruktig doft med inslag av granatäpplen, persika, mogna jordgubbar, körsbär och blodapelsin.

Passar solklart som sällskaps dryck samt lättare rätter såsom sallader, kyckling samt aldrig fel till Falafel.

Glada Gotland har ännu ej lustfyllt fått smutta på denna rosé  – men vad kan fela. Till och med priset 139:- för 75 centiliter är ju billigt med tanke på hur fint det går till där i det udda vinlandet.


I en artikel skriven för några år sedan av Konceptutvecklare Mikael Hindsberg Mikael Hindsberg, YLE,  så skriver han så här… gott om det röda!

Från Libanon kommer ett av vinvärldens högt respekterade under: ett vin som heter Château Musar och som smakar helt unikt. Redan på 1950-talet gjordes detta speciella vin, vilket man fortsatte med också när vingårdarna låg tvärs över krigsfronterna i Libanon. Château Musar har inspirerat också andra libanesiska vinproducenter att arbeta med att höja sina viners kvalitet.

De libanesiska vinerna är ytterst intressanta till smaken och landet har en fin matkultur. I dag finns det tre internationellt respekterade vinproducenter i Libanon: Château Musar, Château Ksara och Château Keffraya.

VINTERM

Animalisk
De röda vinerna från Libanon har en unik smak. Också redan när de är unga, men speciellt i äldre årgångar, kan man hitta mycket djurförknippade aromer i vinerna, som t.ex. häst, hund, ko, lamm, lada och läder, tillsammans med fruktiga aromer som man ofta förknippar med vilt, som tranbär och enbär. Vinerna från Libanon är oftast medelfylliga, men ändå nästan alltid ganska kraftiga.


Jag kan bara hålla med och blommar soligt ut fullständigt när jag får fingra på en sådan flaska – klorofyll av bästa sort!

Foto: Château M ♥

Fixar som pricken över viiiinet – lite lämplig rörlig musik för att få fin harmoni med alla svängiga turer i livet!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *