Skönt Svärdssugna Sorkar Som Snart Skall Spela… Toto!

 

Hej där Nicka Hellenberg…

…en av nio gotländska sorkar som snart skall svinga svärd som en hyllning till Toto!! Eller hur?

Hej där. Ja, det stämmer fint. Personligen har jag alltid varit kluven till att göra en Totohyllning, eftersom det är en riktigt svår musikalisk utmaning, men också för att de här låtarna är speciella för mig och att jag under många år känt att de är lite ”untouchable”.

Men Dag Edlund var eld och lågor, övertalade mig och fick med Stefan Olsson på bas och mig på trummor … och innan vi visste ordet av var en massa härliga musikanter involverade, så nu får vi väl försöka. Man blir ju inte yngre heller, så vad tusan. 😉

Foto: Nicka Hellenberg

 • Bandet: (vänster-höger)
 • Bakre raden:  Ludde Olin (keyboards), Tomas Pinnen Jörholt (percussion), Magnus C Lydahl (keyboards)
 • Mitten:  Nicka Hellenberg (trummor), Fredrik Willstrand (sång), Stefan Olsson (bas).
 • Längst fram: Henrik Thomsson (gitarr) & Dag Edlund (sång). Saknas på bilden: Palle Poulsen (sång)

Vad står svärdet för?

Toto har använt svärdet som en slags bandsymbol genom åren. Omslaget till deras första album målades av en konstnär Philip Garris, som tidigare hade gjort artwork åt Grateful Dead och andra artister.

Han tyckte att svärdet kunde illustrera Totos musik. Kraftfullt, en vass och hård yta, men också musik och ljudlandskap som ger ett tveeggat intryck. Något i den stilen. Svärdsymbolen använde de sedan på flera skivomslag och i många andra sammanhang.

Så om vi nu ska försöka oss på att göra deras låtar får det där svärdet hänga med någonstans och ge oss lite kraft.

När jag spanar in debutalbumet så är det faktiskt bortåt tretton musiker som medverkar… är den mäktiga ljudbilden ni vi uppnå redan från början?

Toto var ju mästerliga på att skapa fantastiska arrangemang, där ofta blåsinstrument, slagverk och körer var en viktig del för att bygga upp ljudbilden – även om många låtar också är mer rakt rockorienterade.

Eftersom Totos medlemmar själva var flitigt anlitade studiomusiker i massor av sammanhang så hade de ju både vänner från den sfären, eller så visste de vilka de ville hyra in för jobbet. Men live var det ju sällan så många involverade.

Kommer ni försöka efterlikna originalen eller är det fritt svärdsvängande som gäller?

Ja, vi vill försöka ta efter soundet så gott det går. Nu ska man komma ihåg att det har låtit lite olika om Toto genom åren. Och, inte minst, har vi gett oss på att försöka lira saker som är framfört utav några av de skickligaste instrumentalisterna som går att uppbringa.

Vi får försöka hitta ett sätt att låta så nära originalet som vi kan, men ibland hitta en egen tolkning av låtar eller avsnitt av låtarna. Nu är jag lyckligt lottad som är omgiven av en hel drös med duktiga musikanter, så det ska bli både roligt och spännande.

Första albumet ”TOTO” släpptes 1978 … då var ju några av er knappast födda – eller!?

🙂 Åjo. De flesta av oss var redan i färd med att lyssna på kassettband och vinylplattor (någon ung rackare undantagen).

Men kanske dröjde det lite längre innan deras musik spred sig till oss. Det är nog väldigt olika för oss alla.

Hur kom DU då i kontakt med deras musik för första gången, nåt fint kärt minne!?

Jag är faktiskt inte helt säker på när och hur. Men jag vet att väldigt tidigt när jag börjat spela trummor så var redan Toto omtalade som ”bandet med ”B” man måste kolla upp eftersom de var så extremt skickliga musiker. Detta trots att de inte spelade instrumental fusion eller experimentell jazzrock.

Toto var ju mer ett rockband med olika influenser och som tog det ett litet steg längre. Mind You … det här var på den tiden då skicklighet, kunskap och ackuratess värderades högt och många musiker satte en ära i att spela rent, med bra timing och med hög musikalitet.

Men samtidigt fanns ju mycket musik som gick i helt andra riktningar och byggde på andra värden, från punk till den senare födda synten, eller … Ja, du vet. Musik finns i många former.

Men så småningom satt jag ofta hemma hos min gamle polare Tomas P Jörholt (som jag nu övertalat att spela slagverk i det här bandet, trots att han också är trummis egentligen) och diggade musik, spelade in blandband och läste på skivkonvoluten. Det fortsatte vi med i flera decennier … och har väl egentligen inte slutat än.

Låten ”Hold The Line” – en av deras största hits finns med från start – vilken linje i låtvalet kommer ni hålla?

Det finns ju oerhört mycket musik att välja och vraka från. Vi har valt att hålla oss till låtar från de 7-8 första albumen. Bandet startades och var ett tydligt kompisprojekt mellan främst Keyboardisten/låtskrivaren David Paich och trummisen Jeff Porcaro.

Efter att Jeff Porcaro dog blev inte vare sig bandet eller låtmaterialet riktigt detsamma, tycker jag. Visst finns det guldkorn då också.

Men genom att begränsa oss till originaluppsättningen/-uppsättningarna så hyllar vi starten, utvecklingen och den peak bandet hade. Vi kanske slänger in någon låt från senare material också. Man vet aldrig.

Och faktum är att vi inte bestämt oss för om vi kommer lira ”Hold The Line”. Den har tjatats sönder av så många coverband att vi kanske ska utelämna den. Får man göra så?

Förresten har ni något lokalt gruppnamn än?

Nej, vi får återkomma om det snarast. Vi har en del förslag vi överväger och ännu fler ratade förslag.

Originaltrummisen Jeff Porcaro som gick bort 1992 – vad har han betytt för dig personligen?

Oj. Det här skulle kunna bli en halv bok. Men, jag ska inte tråka ut dig eller någon läsare mer än absolut nödvändigt.

Så, lite kort: Han är min absoluta favorittrummis. Hans timing, hans groove, hans touch och hans makalösa sätt att sätta låten främst gjorde honom till en av de absolut mest anlitade studiomusikerna under slutet av 70-talet, hela 80-talet och fram till hans tragiska död.

Han var helt unik som trummis, men också som en urkraft som gärna hjälpte andra till framgång, vilket samtida musiker gärna vittnar om.

Toto var hans eget band, hans familj, som gick före erbjudanden om turneéer med olika superartister. Jeffs trumspel har du säkert hört utan att veta om det. Inte bara på Totos Rosanna, Africa och alla andra låtar.

Men exempelvis på:

 • Michaels Jacksons ”Beat It”
 • Michael McDonalds ”I Keep Forgetting” (som för övrigt samplades till Warren G/Nate Doggs ”Regulate”),
 • Bruce Springsteens ”Human Touch”
 • Madonnas ”Like a Prayer”
 • Dire Straits ”Calling Elvis”
 • Donald Fagens ”The Nightfly” … etc.

 


Andra artister som valde Jeff Porcaro som trumslagare och fundament till sin musik:

 • Cher
 • Boz Scaggs
 • Crosby, Stills & Nash
 • David Gilmour
 • Aretha Franklin
 • Diana Ross
 • Elton John
 • Dolly Parton
 • Eric Clapton
 • Jackson Browne
 • Roger Hodgson
 • Stan Getz
 • Steely Dan
 • Don Henley 
 • Joe Cocker … o.s.v.

 


För mig har Jeff Porcaro format mig som musikant, även om jag egentligen aldrig haft någon ambition att kopiera eller härma. Det finns alltid bara ett original. Men han är min kanske viktigaste musikaliska förebild.

Foto: Modern Drummer 

Jeffrey Thomas Porcaro

Född: 1 april 1954
Hartford, Connecticut
Död: 5 augusti 1992 (38 år)
Los Angeles, Kalifornien

Foto: Nellie Hellenberg

 

Foto: Nellie Hellenberg 

Med sonen Lukas (som har pluggat på Musician’s Institute i Los Angeles)  och fru Eva står utanför ”The Baked Potato”.

En minimal, legendarisk pub där ”alla” spelade när det begav sig.

Jeff Porcaro spelade åtskilliga gånger här. Hans porträtt hänger ännu på väggen där inne.


Övriga musiker som kommit och gått i Toto – några du vill berätta om lite extra?

Jag är inte så överdrivet intresserad av hur bandet är utformat idag, eller hur det har sett ut de senaste tio-femton åren, om jag ska vara ärlig.

För mig är original-Toto framför allt uppbyggt kring redan nämnda David Paich och Jeff Porcaro, plus Steve Lukather på gitarr. David Hungate spelade bas, innan Jeffs ena bror Mike Porcaro tog över – med den äran. Mike dog tyvärr i ALS 2015.

Bror nummer två, Steve Porcaro har varit med som keyboardist till och från. Originalsångare var Bobby Kimball, men Joseph Williams har varit med ännu längre. Fergie Fredriksen sjöng på en platta (Isolation – där sången går om möjligt ännu högre upp i registret).

Slagverkaren Lenny Castro har varit som en extra bandmedlem i åratal

Sedan har en massa andra grymma musikanter (inte minst trummisar) varit del av senare årens Toto, men det tar vi en annan gång…  😉


Nu är ni fortfarande i bildande- och repfasen … siktar ni på nåt speciellt datum samt ställe för er premiär?

Vi hade en preliminärbokad spelning, men eftersom läget är som det är just nu får vi kanske avvakta och se om det kan bli av.
Annars passade det här rätt bra i tiden för mig.

Jag repar med Java Kickback, färdigställer låtar i ett gemensamt projekt tillsammans med kompisen/musikern Micke Andersson (mer om det en annan gång) och Jono avvaktar. Så lite Toto skulle ju sitta fint.

Liknande förutsättningar gäller nog de flesta av oss. Vissa lirar ju i flera coversammanhang och andra projekt. Toto blir ett gemensamt berg att bestiga.

Vi måste ju tyvärr nämna Covid-19 som är en stor utmanare för oss alla – hur resonerar ni där?

Ja, den eviga problematiken i dessa dagar. Först och främst är det svårt att boka in några gig, eftersom det inte finns några … Och vi inte ens vet om de kan bli av.

Idag hade vi ett snabbt videomöte med bandet där vi sköt fram kommande repetition eftersom det känns en smula tveksamt att tränga ihop en massa herrar i en replokal under rådande omständigheter med ökad smittspridning, men…

… så snart vi kan kör vi vidare.


Sist men inte minst – vilken låt börjar så här trevligt – och den samt vilka fler kommer vi så småningom får njuta av i er T-tappning!?

”I hear the drums
Echoing tonight
But she hears only whispers of some quiet conversation”

Haha. Låten är Africa – och den kan vi nog lova att vi försöker framföra på ett eller annat sätt.

(Klicka gärna på kartan !)

Rosanna finns med, men även en och annan överraskning från bandets digra repertoar.

Tack Nicka…. och övriga vackert villiga svärdbärare – vi får tillsammans se till att mota bort viruset på bästa sätt för att få njuta av er samt andra musikers passion Live framöver!
PSSSST: Du som vill veta vad Totos medlemmar modell 2020 planerar själva inför framtiden – kolla gärna här:

https://totoofficial.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *