Snärtiga svar om läget i 50 Shades of Popgiss!

Hej där i Popgisspisktagen

 Robert Ahlman

 inför kommande Popgiss den 14 september kallat 50 Shades of Popgiss – hur många låtar ligger klara av de 250 som är utlovade!?

Hej Glada Gotland! Ja, vi ligger faktiskt väldigt bra till och i stort sett är väl alla låtarna satta även om det förstås ännu finns utrymme för finlir och diskussioner om vi ska byta ut den eller den låten mot någon annan.

Det skall alltså vara minst 50 olika kategorier – vilken är den lättaste respektive knepigaste att hitta rätt låt till?

Vi har till exempel en och annan subkategori och då får du verkligen ha tunga rätt i mun för det gäller att ligga det på rätt svårighets-/enkelhetsnivå. Det kan vara väldigt svårt, säger jag ännu efter över 20 år i gissandets värld.

Det är du samt vilka då som nu pysslar och pusslar ihop spellistan – är ni sams om låtvalen?

50 Shades of Mos, som bildades som ett slags ”hobbylag” av medlemmarna i 50/50 och Rootmoset består av (från vänster)

Jenny Löfgren, Tomas Kristofferson Jessica Jakobsson, och undertecknad.

Foto: Popgiss på Gotland

I bakgrunden finns (som alltid) ”femte medlemmen” Örjan Hillbom som också bidrar med låtar, agerar smakråd och bollplank och fixar allt kring hela evenemanget.

Vi har haft en hel del diskussioner men då vi alla känner varandra sedan länge så är det aldrig någon hetsig stämning utan vi är alla rätt prestigelösa och det blir mest  ”jaha, men om ni tror det här är för svårt så tar jag väl något annat”.

Blir det även extra frågor eller är det ”bara” artisterna som de olika lagen skall lyckas veta vad de hör i högtalarna?

För att upprätthålla dynamik i tävlingen kommer det att bli lite frågor av allmän karaktär (det vill säga: det är inte nödvändigtvis följdfrågor till en viss låt) och skivomslag. Sedan får vi väl se om vi i sista stund även hinner få till något mer.

Olika lagen – ja hur många anmälningar har det trillat in?

I nuläget är det 53 lag vilket vi är väldigt nöjda med eftersom det här annonserades med några månaders varsel.

Foto: Popgiss På Gotland

Lokalen – sväljer den alla personer – kommer det finnas plats i rampljuset – eller lönar det sig kanske att sitta i skuggan !?

Haha, det är en ganska bra lokal som med lite god vilja kan ta uppemot 400 deltagare även om de, som du säger, kanske kan leda till att man får klämma in sig på något konstigt sittplats. Bredvid en trappa eller vad som helst…

Är det en fördel för de deltagande Popgissdeltagarna om de läser någon av Shades of… böckerna, finns möjligtvis extra poäng att hämta där?

Jag skulle nog hellre rekommendera de tävlande att se filmen.

Blir det något smisk och pisk i pausen – eller vad serveras då?

Det blir Whipped Cream med Ulf Dageby.

Varför är många musikquiz så populära samt Popgiss extra fint & fylligt – vad är knepet?

Ja, det är en väldigt bra fråga. Men det handlar nog, om vi nu börjar med Gotland, med att vi sedan 1992 har skapat en tradition och att det nu är del av modern gotländsk kultur.

Och merparten av de tävlande är inte alltid inbitna musiknördar utan vanliga lyssnare som vill ha lite roligt tillsammans med vänner, helt enkelt. Och det måste vi också ha med i beräkningen när vi planerar.

Foto: Popgiss på Gotland

Och just det faktum att tävlingen försökt att anpassa sig efter tidernas förändringar är kanske också hemligheten bakom den stadigt ökande populariteten…

Om du nu själv får välja en låt eller artist/grupp, utom tävlan, vad lyssnar du gärna på då själv just nu när du skall koppla av från Popgisspysslet!?

Den låt jag faktiskt lyssnat på allra mest i år, i och med att den är lite annorlunda, är ”Zu Asche, Zu Staub” med Severija som är ledmotiv i TV-serien ”Babylon Berlin”. En väldigt dramatisk låt som går i den tidens kabaretstil.

Och i och med att det blir så mycket pop/rock just nu så slår jag emellan med både jazz och klassiskt som avkoppling mot slutet av dagen. Så det blir lite variation.

Jazzå – men då bjuder GG dig på lite klassiskt snärtigt skuggspel av rockiga Rory G… så du & shades-medarbetarna inte tappar takten samt får en fin skuggspurt i planerandet!


PSSST – Blev DU kanske också skuggsugen med nåt trevligt lag!?

Kolla gärna in möjligheten här!

 

http://popgiss.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *