”…utan Ellor, tappar Gotland lite färg.”

Ännu ett fint fritt skapande band från Ella Music Education  i Fårösund som presenterar sig själva på sin FB-sida så här:

I Medusas Fruars musik

leder den melodiska sången vägen och stöds av snabba trummor och tunga riff.

Här möts sårbar stämsång och arga skrik när det queera rockbandet med sina svenska texter skildrar den bittra sanningen. 

Foto: Medusas Fruar

Bandmedlemmar:

  • Frida Levin

  • Ida von Brömssen

  • Jasmine Saamel

  • Jasmin Khan


Lite Mytologi & Mycket Energi gäller för Medusas Fruar!

Jag ser ser att ni har kul koll på den grekiska mytologin om Medusa där hon förvandlades och hennes hår gjordes till slingrande ormar. Alla som såg henne blev förstenade.

Haha ja självklart vill vi förena människor, men vi vill ju gärna att folk ska bli så tagna av musiken att de nästan blir förstenade för stund 😉

Efter det får dom väldigt gärna börja dansa och/eller sjunga med, det gillar vi.

Det spelar ingen roll om du inte kan låten, ta en ton i högen och kör bara 🙂

https://www.instagram.com/p/B7eE4OBlKXi/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ni är nu inne på andra året tillsammans – vad har den här tiden betytt för er inom och utanför musiken?

Den här tiden har betytt jättemycket för oss.

Vi har kunnat ägna tid åt att utvecklas individuellt på våra respektive instrument, samtidigt som vi också lärt känna varandra och verkligen börjat spela som en enhet och inte bara fyra musiker som råkar stå på scenen samtidigt.

Att vi också kommer så bra överens utanför musiken är såklart en jättestor anledning till att det fungerar bra att spela ihop.

För att kunna vara kreativa ihop måste man ha bra stämning tillsammans, vilket verkligen är fallet här. Det har varit väldigt lite rivalitet och konkurrens-tänk här på Ella, vilket har varit underbart, och vi har backat varandra istället för att tävla.

De här två åren har låtit oss utvecklas som musiker och som personer, och allt det i den vackra Fårösundsmiljön. Det är vi väldigt tacksamma över. Ella-tiden är inget man glömmer i första taget.

Ni verkar ha mycket energi samt trevligt tillsammans – finns det nåt som ni skulle vilja ändra på eller har allt varit som ni tänkt er?

Ja vi trivs jättebra ihop, och det får vi massor av energi utav. Men allt blir ju aldrig som man tänkt sig såklart.

Vi hade ju inte räknat med att vara de sista Ella-tvåorna till exempel, men vi gör det bästa av den tid som finns kvar helt enkelt.

Det påverkar ju inte oss på samma sätt som ettorna, eftersom vi skulle vara klara i juni i vilket fall, men det är klart det känns tråkigt ändå. Men då använder vi oss av ilskan istället, till exempel för att spela extra rivigt på scen.

Foto: Ella Music Education

Nu har ni varit på turné på fastlandet och skaffat än mer erfarenhet – vad har varit det som ni tar med till framtida skapande?

Vi tar med oss att det som sagt inte alltid blir som en tänkt sig, haha.

Krångel kommer man alltid att stöta på, så det gäller att vara flexibel och att kunna tänka snabbt på plats.

Det mesta går att lösa om man är lite kreativ och håller huvudet kallt. En turné består ibland av problemlösning nästan lika mycket som att spela musik.

Foto: Medusas Fruar

En annan sak vi tar med oss är att de riviga låtarna brukar gå hem bra hos publiken, speciellt bland dom som inte hört oss spela förut.

Den väldigt kaxiga och lite humoristiska  “Mänsnubbarkillar”  har iallafall gått hem hos publiken varje spelning hittills, så vi vill gärna fortsätta skriva fler låtar åt det hållet.

Det finns inget bättre än när man verkligen känner energin från en publik som gillar det man gör. Den känslan är oslagbar.

Jag vet att ni har en egen skriven låt på gång där kanske Medusas ormar väser och biter till lite extra – vad heter den och handlar om?

Jag antar att det är  “Hur man krossar en spargris på 2,5 dagar”  du menar?

Den skrev vi när vi fick reda på att Ella-utbildningens fortsättning var hotad, och två och en halv dag senare, innan den ens var färdigskriven, kom beslutet om nedläggningen.

Vi ville uttrycka vår frustration och ilska över hur vikten av kultur alltid underskattas, men också vår beslutsamhet och hur vi vägrar vika oss, för oavsett vad som händer så kör vi vårt race ända in i kaklet.

Den kommer att finnas med på vår kommande singel “Framtid till salu” ihop med en låt som heter “Ansvar”.

Vad är det (Region) Gotland och resten av musikvärlden går miste om när ni… samt möjligheten för framtida Ellor försvinner?

Musiksverige går miste om sin enda kvinno- och transseparatistiska  musikutbildning på folkhögskolenivå. Det vore naturligtvis lyckligt om det vore av anledning att den inte längre behövdes, men så är ju inte fallet.

Musikvärlden är fortfarande långt ifrån jämställd, både på och bakom scenen.

Här på Ella får vi lära oss båda delar i en trygg miljö och flera har sedan fortsatt ut i branschen. För att inte tala om den personliga utveckling man gör, oavsett vad man har för planer efteråt. Det ska man absolut inte glömma.

Folkhögskola handlar om människors lust att lära, och mätbara resultat är långt ifrån det viktigaste. Det går alltså inte att kalla en folkhögskoleutbildning “ineffektiv” så länge människor trivs och utvecklas där.

Alla Ellor får också möjlighet till kontakt med varandra, oavsett vilket eller vilka år man har gått. Det skapar i längden ett nätverk av icke-cismän som annars kanske aldrig skulle träffat varandra, men som nu kan samarbeta och hjälpas åt i olika projekt.

Det känns verkligen tråkigt att veta att det inte kommer komma nya tillskott i den familjen.

Och nu kanske jag låter lite för kaxig, men slutligen skulle jag nog allt säga att

… utan Ellor, tappar Gotland lite färg.  

Foto: Medusas Fruar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *