Eva gillar loppis, katter … och kastrering!

Mjau på dig Eva…

…du jobbar ju som föreståndare på 9liv eller ”Kattloppis” på söder i Visby, vad är din roll där?

Min roll är att leda den dagliga verksamheten med allt det innebär. Allt ifrån att göra schema, stå i kassan och prismärka, för att nämna några saker.

Eva 9liv entré

Många vill ju skänka saker till er och det mesta ni får in går säkert att sälja, vart går pengarna till som ni får in?

Alla pengar går till skötseln av Gotlands Katthem

Du har ju setts på stan utanför diverse butiker utklädd till katt (!) där du gjort reklam för 9liv samt samlat in pengar till Katthemmet… kommer vi se dig fler gånger i den fina kattkostymen framöver!?

Absolut! Inget som är inplanerat för tillfället men kostymen finns på jobbet och man vet aldrig när andan faller på.

Eva kattkostym atterdags

Du vurmar ju verkligen starkt för just katter och hur många hemlösa har Gotlands Katthem hand om just nu?

Ute på katthemmet finns det drygt hundra katter. Snart börjar kattungesäsongen och då ökar det något. Katthemmet är konstant fullbelagt och vi ”trollar med knäna” för att få plats med så många som möjligt. Det finns även katter som bor i så kallade stödhem i väntan på en plats. Sett till antalet katter är vi antagligen Sveriges största. Men de bor jättefint i ombyggda stall med egna rastgårdar. Nästan som ett bed and breakfast för katter. Helt klart värt ett besök!

Vilket är det vanligast kattnamnet och vilket namn tycker du är gulligast!?

Det allra vanligaste är Maja, Nisse och Smulan enligt försäkringsbolaget Agria. Vilket jag tycker är gulligast är svårt, jag får välja mina egna katters namn Dexter och Extra. Ett syskonpar som infångades i Fårösund 2007.

Eva Dexter & Extra

Vad kan det göras rent allmän för att katter inte skall bli övergivna och hemlösa?

Kastrera, kastrera, kastrera! En okastrerad hona kan få 120 kattungar under sin livstid. Ponera att hälften av dem är honor som får lika många i sin tid. Det ökar fort!

Om jag nu känner att jag har utrymme och tid att ta hand om en katt själv, kan jag då prova på om det funkar i kemin och mellan katten och mig först innan jag/vi bestämmer oss?

När man köper en katt så är det alltid prövotid som gäller. Vi är måna om att både ägare och katt skall trivas ihop. Vi gör en ”intervju” när du kommer till oss och vill köpa en katt då vi till exempel reda på hur du bor, om det finns barn, andra katter och så vidare. Då vi känner katterna så kan vi vägleda till ”rätt” katt och det är därför vi bara tar emot bokade besök. Allt för att det helst skall bli rätt från början.

Finns det även andra djur som du gillar, hundar eller akvariefiskar kanske?

Jag har en förkärlek för djur med päls. Men jag har faktiskt haft akvariefiskar!

Du deltog senast i Popgiss för första (?) gången, hur tyckte du det var?

Inte första gången, tror det var tredje. Men det var första gången det var riktigt kul och jag inte tyckte att allt lät som samma låt hela tiden. Gillar inte ”skrammelrock”.

Vilken är din musikaliska favorit artist/grupp?

Jag är mer en låtmänniska, bryr mig inte så mycket om vem som gör den. Allt från ”dunka dunka” till Metallica. Bara jag slipper house och r´n b.

Om du nu skall koppla av helt och bara vara Eva var gör du helst då?

Oj, jag är gärna ute och söndagsåker, ser jag en loppis måste jag bara kolla. Kopplar nog aldrig bort jobbet helt men så har jag ett jobb jag älskar. Lite fika på stan med vänner blir det ibland och självklart umgås jag med sambon.

Eva grill

Vad är det bästa med att bo på Gotland och vilket är din favoritplats på ön?

Jag är en riktig småstadsmänniska, jag gillar närheten till allt och att kunna ta cykeln in på stan och vara där på 10 min. Favoritplatsen på Gotland är Sandviken där jag och sambon bygger stuga. Där kan jag koppla under semestern. Om jag inte ser en loppis på vägen ut….

 

Fakta: Eva heter Jonsson i efternamn. 9liv där Eva jobbar ligger på Söderväg 2 i Visby. Tel. 0498 21 73 37

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *