F!nt F!rande för Stefan väntar & AlF!e på det!

Stefan Wesley precis utsedd till ordförande för Feministiskt initiativ  (F!) på Gotland – hur känns det?

Jo tack, bra! Lite osäkert än så länge vad jag egentligen gett mig in på, hur mycket tid det kommer att ta och så, men det ska nog gå bra.

Stefan WesleyFoto: Feministiskt initiativ Gotland

Varför blev det du?

Jag har varit lite involverad i F! Ett bra tag nu, men inte i styrelsearbetet. Så när det behövdes ett par nya namn blev jag tillfrågad, och sedan tycktes det at jag kanske skulle passa på ordförandeposten

Vad är de viktigaste aktuella frågorna för F! just nu?

Det finns ju flera, men självklart är frågan om den ökande och mer normaliserade rasismen något som bekymrar och engagerar oss extra mycket.

Hur tror du F! uppfattas – har ni nått ut klokt med ert budskap?

Här på Gotland tror jag att vi oftast uppfattas som seriösa och pålästa, men de med en förutfattad bild är omöjliga att nå.

F! Gotland

Vilken är den största missuppfattningen om er tror du?

Att vi är ett enfrågesparti, men det går inte att bedriva feministisk politik utan att röra sig i alla politiska områden.

Och i vilken fråga är egentligen alla feminister men kanske inte inser det?

Ja, alla är det ju inte, det märks ju tydligt hos till exempel SD, men de allra flesta håller nog ändå med om att alla människor ska ha samma möjligheter och rättigheter, och att alla ska behandlas lika. Men för att nå dit måste vi förändra hela samhället, vilket är fullt möjligt om vi bara inser att det ju faktiskt är vi människor som bestämmer.

När kom du själv på att det här är vad JAG står för?

Mina åsikter är egentligen exakt desamma som jag hade när jag blev politiskt medveten på högstadiet. Starkt formad av den new wave och punk jag började lyssna på. Jag har alltid tyckt illa om kommersialism och att pengar och vinst ska vara viktigare än människor och miljö.Vad är vitsen med att alla måste jobba heltid när hälften av det vi producerar är sådant vi egentligen inte behöver?

Jag har alltid varit oerhört obekväm i våra stereotypa könsroller, och jag har alltid förespråkat total nedrustning av militära försvaret.

Jag har alltid röstat på samma parti i samtliga val, men när jag gjorde en valbarometer på nätet inför eu-valet senast så fick mitt “gamla” parti 92% medan ett annat parti, Feministiskt initiativ, fick 96%. Och i nästa valbarometer blev det 94/98 eller något sådant.

Så jag började kolla upp närmare vad F! egentligen var för något och kände direkt att det här är ju faktiskt precis vad jag alltid försökt säga, men inte riktigt kunnat formulera.

Hur mycket tid kommer du nu få lägga ned i din nya roll?

Vet inte riktigt… Men i snitt någon timme om dagen kanske. Jag kan återkomma i frågan om ett halvår!

Vad gör du annars i ditt yrkesliv?

Jag har titeln IT-samordnare på Region Gotlands teknikförvaltning vilket förutom just IT-samordning innefattar andra IT-frågor, blanketter, e-tjänster, hemsidor och lite annat.

Vad gör du helst när du är helt ledig?

Det finns så mycket att göra, att jag nästan inte orkar någonting. Men F!-arbetet har jag varit involverad i sedan snart 1,5 år tillbaka.

Jag skriver lite sporadiskt på tvdags.se så det blir en hel del TV-serier att titta på. Och så försöker jag hitta tid till mitt lilla “alternativ till de alternativa skivbolagen”, Bendi Records, som tyvärr bara fått ut någon enstaka release per år senaste tiden.

cropped-bendi_oval1

http://bendirecords.com/

Hinner du med något eget aktivt inom musiken nuförtiden?

I stort sett inte. Men planerna och idéerna finns där hela tiden. Det ska bara sammanfalla med tid och inspiration så händer det! Jag gjorde ett album under namnet The Luckiest Citizen Of All “härom året”, men det var ju faktiskt 2007 så nu börjar det minst sagt bli hög tid för en uppföljare!

sTEFAN wESLEY MED GITARR

I sommar fyller jag 50, och på min födelsedagsfest kan det hända att mitt gamla band Alfie återförenas för första gången på 25 år och spelar 3-4 låtar. Och Alfies gamla singel från 1987 kommer förresten förmodligen finnas tillgänglig på spotify och övriga digitala butiker senare i år.

AlfieInspelad i Sandkvie Studio januari 1987. Skivetikett: Enjoy. Sida A: Play On / Sida B: Fool To Fall

ALFIE är:

  • Tore Höghielm Bas, munspel
  • Mattias Ek Sång
  • Stefan Häglund (Wesley) Gitarr
  • Johan Arvidsson Gitarr
  • Magnus Häglund Trummor

När såg du senast en livekonsert?

Ja, när var det… Såg Iiris Viljanen på Dieselverkstan en eftermiddag i september, men jag borde ju ha sett något efter det. Brukar kunna gå och se på sånt som händer här i stan, men kommer inte riktigt på vad det var senast.

Däremot åker jag aldrig någonsin på arena-konserter med stora stjärnor som Bruce Springsteen. Det är helt enkelt för ointressant. Hellre något nytt och spännande eller opretentiöst och avslappnat.

Vilken grupp/artist gillar du allra extra mycket?

Det är inte frågan om vilken utan vilka, för det borde bli ett hundratal namn att nämna här. Men ska jag bara svara ett namn så får det bli Burt Bacharach eftersom han ändå är i en klass för sig och jag har ju till och med haft en databas på nätet över alla inspelningar av Burt Bacharachs musik jag kunnat komma över.

Stefan Wesley Burt Bacharach

Foto: Stefan Wesley

Vilken är världens bästa låt?

Jag har nog sagt att “det här är världens bästa låt” om hur många låtar som helst genom åren, och grejjen är ju den att en låt kan ju vara bäst i världen just när man hör den. Sen tar den slut och nästa tar vid, och då kan den vara bäst i världen.

Men ska jag plocka ut en låt som aldrig upphör att fascinera så är det “Goodbye Lucille #1” med Prefab Sprout. Jag hade kunnat välja i stort sett vilken Prefab Sprout-låt som helst, men just den där har något magiskt trollbindande i sig som får mig att mysrysa bara jag tänker på den.

https://www.youtube.com/watch?v=hnQW_krF5Qc

Hur gillar du ö-livet i övrigt – vilken plats är DITT ställe i naturen?

Jag har bott här hela livet (eller sen jag var tre åtminstone) så nog trivs jag ganska bra! Har ingen speciell plats men den som ligger närmast måste bli Krakstäde i Burs vid strandboden som farfars far byggde en gång i forntiden.

Vad är det bästa med att bo och verka på ön?

Jag har ju inte provat på något annat, men tror nog inte att det är någon jätteskillnad mot någon annanstans.

Vilka är nackdelarna då?

Som sagt, tror inte att det är någon jätteskillnad. Men det är klart att det är lite omständligt om en plötsligt får bråttom till fastlandet.

Om du skulle ha semester och åka till ett spännande ställe – vad drömmer du om då?

Det finns många ställen jag gärna skulle åka till, men inget som jag speciellt drömmer om. Jag har aldrig känt något sug att jag måste iväg någonstans, så jag har egentligen rest väldigt lite i mitt liv, även om jag hunnit ta igen lite grann de senaste åren.

Jag åker väldigt gärna tillbaka till en del av de ställen jag varit, som o

Okavangodeltat och Bwindis ogenomträngliga nationalpark. Och New York.

Stefan Wesley New York

Nu är du ju en politisk person och vilken fråga tycker du är viktigast för allas bästa i nuet och framtiden för ett levande växande Gotland?

Politisk person vet jag inte, jag har ju inget politiskt uppdrag. En önskan vore ju att vi kunde koncentrera oss på att arbeta för en bättre tillvaro och en bättre framtid, men i stället är det absolut viktigaste just nu att motarbeta det rasistiska mörker som ligger över oss.

Sist men inte minst – vik ut dig fritt och berätta för Glada Gotlands läsare om F!-fördelarna!?

Alla vet att vi inte kan fortsätta leva som vi gör eftersom planetens tillgångar helt enkelt inte räcker. När de gamla etablerade partierna bara petar lite här och lite där så är Feministiskt initiativ det enda parti som verkligen försöker förändra samhället på allvar.

En dag kommer vi ha ett feministiskt samhälle, eller så är mänskligheten utdöd, det är bara att välja. Och då är det smartast att välja redan nu.

Vill du veta mera om F! så surfa in på hemsidan … bäst att göra det F!ort då  😉

F! Gotland styrelse

Ställ gärna dina egna nyfikna frågor och funderingar direkt till F! styrelse på Gotland – här står de redo modell 2016:

http://figotland.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *