Hallå där Hanna Westerén…

…representant för Gotland och Socialdemokraterna i Riksdagen där du skall driva viktiga frågor för Gotland… vilka blir dina premiärfrågor och motioner som du sitter och ruvar på?

Hejsan! För mig ligger alltid frågor som rör arbetsmarknaden och fler i arbete väldigt nära hjärtat, men som gotlänning känns det också angeläget att till exempel lyfta behovet av yrkeshögskolor över hela landet – där Gotland idag står utan. Att värna villkoren på vår landsväg (till havs och sjöss) och inom besöks- och jordbruksnäringarna är frågor som alltid behöver hållas under uppsikt och ageras i.

Kommer du försöka samarbeta med Jesper Skalberg/Karlsson (M) när det gäller Gotlandsfrågorna för att få än mer tyngd åt dem – eller kör ni var sitt race!?

Jag ser fram emot att driva för Gotland viktiga frågor tillsammans med Jesper Skalberg. I frågor som rör Gotland finns det ingen anledning att hålla sig på sin kant, då är det kraftsamling som gäller.

Är du nervös att gå upp bland så många och rutinerade ledamöter – hur ser din taktik ut för att lyckas bli hörd?

Jag är en vän av att till att börja med lyssna in och få överblick och sedan välja ”striderna” med omsorg, så att jag blir tagen på allvar när jag väl tar till orda. Sedan skadar det aldrig att vårda sina ”gamla” relationer, med de jag gått ledarskapsutbildning med eller känner från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), partistyrelse eller liknande.

Men, visst har jag fjärilar i magen, det är ju ett stort förtroende som jag ska bära som gott jag bara förmår.

Hanna w i rött

Hur länge har du hållit på med politik nu och vad var det som fick igång dig inom detta?

Jag har varit politiskt aktiv i 10-12 år och det som fick igång mig på riktigt var funderingar kring hur man åstadkommer förändring, till exempel på en arbetsplats eller i ett annat sammanhang där man är beroende av varandra för att få saker och ting att fungera, och jag kände att jag ville kanalisera min energi och mina idéer kring ett bättre samhälle.

Jag läste igenom partiprogrammen och kollade runt lite på nätet för att verkligen begripa vad det handlade om. Jag blev alltmer intresserad av socialdemokratin, inte minst utifrån det jag läste om den tidiga arbetarrörelsen och de framgångar som skördades genom att man slöt sig samman för att åstadkomma samhällsförändring.

Arbetssättet tilltalade mig, en demokratisk modell för samhällsreformer, för minskade klyftor, som fortfarande fungerar trots att kartan delvis ritats om. Det här vill jag vara en del av, tänkte jag, och blev medlem på nätet i både SSU och SAP samtidigt. SSU fångade upp ganska fort, erbjöd aktiviteter och utbildning och på den vägen är det.

Jag brinner fortfarande och är fortfarande socialdemokrat av samma anledning som då. Minskade klyftor, jämställdhet, ett samhälle som håller ihop och där vi tar hand om varandra. Det var, är och förblir min grej, helt enkelt.

Vad var ditt drömyrke när du gick i första klass – och i vilken skola gjorde du det?

Jag gick i första klass i Ljungaskolan i Sävsjö (Jönköpings län) och jag drömde om att jobba på bank eller bibliotek.

Har du haft nån ”idol” eller föredöme som du försökt att efterlikna?

Jag kommer inte på någon på rak arm, men jag hyser stor kärlek och respekt för de socialdemokratiska kvinnor som slitit genom historien för rösträtt, föräldraförsäkring och bättre villkor på arbetsmarknaden. Det är stort! Sedan är jag väldigt stolt och imponerad över min fina familj, alla är sinsemellan väldigt olika, men påhittiga, starka och fulla av kärlek allesammans.

Vilka ”vanliga” jobb har du haft och vad skulle du ännu vilja pröva på när denna riksdagsperiod tar slut?

Jag har gjort lite av varje; jobbat på camping, konferensgård, i butik och i äldreomsorgen. Nu är jag tjänstledig från en utredartjänst på Försäkringskassan. Jag skulle gärna prova något som skiljer sig markant från det jag sysslat med hittills, till exempel något inom sjöfart eller industri.

Är du lätt att få kontakt med och vilket sätt är det mest smidigt på?

Jag är nog väldigt lätt att få kontakt med, allra lättast via sms eller ett telefonsamtal.

Vad tycker du om så kallade ”nättroll” som gömmer sina fula påhopp bakom anonymitet – vad kan du göra för att få en öppen ärlig dialog hos alla tyckare?

Jag tycker det är tråkigt att så många väljer att gömma sig bakom ett alias. Den bästa dialogen sker när vi vet vem vi har framför oss och också ser att ”den andre” är precis som vi själva, en människa, med allt vad vi innebär. De anonyma påhoppen bidrar inte på något vis till en positiv utveckling.

Jag försöker bidra genom att tydligt stå för mina åsikter, visa att jag är öppen för argument och jag försöker också finnas tillgänglig för samtal i olika forum, live och på nätet.

Det finns många välgörenhetsorganisationer med bössor samt tiggare ute framför många affärer idag – brukar du ge bidrag till nån av dem?

Jag är månadsgivare till Läkare utan gränser, Amnesty och Röda Korset. Det är också rätt vanligt att de småpengar jag har på mig slinker ner i någon bössa. Kan jag hjälpa, vill jag göra det.

Vilken organisation och rörelse ligger dig varmast om hjärtat – utom S förstås?

Svaret måste nog bli Läkare utan gränser, det de uträttar är helt enastående. Jag är också en ivrig påhejare av Expo.

logo

Har du varit frivilligarbetare för något nån gång?

Ja, jag har till exempel delat ut smörgås- och klädpaket till hemlösa i Stockholm, för Frälsningsarméns räkning.

När du nu skall koppla av och är ledig – vad gör du helst då?

Då vill jag vara med familjen eller vännerna. Jag har flera små syskonbarn, att se dem utvecklas och upptäcka nya saker är otroligt välgörande och en riktig energikick. På ledig tid vistas jag också gärna utomhus, men du kan också hitta mig på bio eller teater, eller med en god bok (är en riktig läslus!).

Vad har du för favorit fritidssysselsättning?

Det blir nog film och teater (en del av böckerna blir ju just det så småningom).

Hinner du med nån hobby

Jag har inte någon särskild hobby, men om jag hade haft tid att odla en, hade jag nog försökt lära mig att spela något instrument eller lära ett nytt språk.

Ligger du inne med nån dold talang som du bara ett fåtal känner till?

He he, vilken rolig fråga! Jag kommer bara på lite småknäppa grejer, som att jag ofta får förfrågningar om att läsa korrektur*, det har jag tydligen ”öga” för, och att jag är ganska stark och därför kan sträcka ut en hjälpande hand när vänner och familj ska flytta.

Glada Gotland älskar musik, gärna på vinyl, men i alla dess former – hur lyssnar du?

Jag lyssnar mycket mindre än jag skulle vilja och när det väl händer är det fortfarande den gamla hederliga CD-samlingen som gäller.

Vad och vilka artister lyssnar du då helst på?

Det är väldigt blandat; gärna Bob Dylan, Leonard Cohen och Nick Cave, men det bankar ett hårdrockshjärta i mig och kärleken till Metallica och Rammstein verkar vara evig.

Brukar du gå omkring och nynna på nån favoritlåt?

Ja, men favoriterna är många; det är allt från ”vi bygger landet”, ”Natt i Moskva” till Cohens ”Hallelujah”.

Vad och var såg och hörde du en Livekonsert senast?

Usch, det var lite för länge sedan sist. Det måste ha varit Stereo Generator på någon gotländsk scen – galet bra!

Vad gör dig riktigt lycklig och glad inombords?

När engagerade människor åstadkommer saker tillsammans, med små medel, som när vi som på olika vis är aktiva i Gråbo-området med gemensamma krafter fick Gråbodagen att återuppstå, eller när hela familjen är samlad.

Om och när du blir förbannad – och hur yttrar det sig?

Det sker ganska sällan, men det blir nog lite högre tonläge och starkare ansiktsfärg – kanske ett varv runt huset för att inte säga eller göra något förhastat.

Sist men inte minst – vilken är din absoluta favoritplats på ön och varför just den?

Jag har flera favoriter, till exempel Barläst på norr har en väldigt speciell plats i hjärtat. Det är vackert och särdeles lämpligt för picknick och bad, och jag har många fina minnen därifrån.

[slideshow]

leonard_cohen-hallelujah_maxicov

Hanna w Gråbodagen

rammstein

 

boklus

Barläst

Region fullmäktige 2014

[/slideshow]

Extra ordrikt med Hanna!

Senaste böckerna som ”boklusen” har avverkat är:

  • ”Min pappa Ann-Christine” Ester Roxberg
  • ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” Svetlana Aleksijevitj
  • Den skrattande polisen” Maj Sjöwall- Per Wahlöö.

*Korrekturkoll med Hanna!

Jag kommer inte på något särskilt hemskt stavfel, men jag har påpekat en del gräsliga särskrivningar, där meningen får en helt annan betydelse när orden är särskrivna!

Till exempel när man skriver om begrepp i vården, om en sjuk sköterska – då undrar en ju vad hen gör på jobbet, ha ha.

Häromdagen sneglade jag på en hemsida och upptäckte att det hänvisades till saker som skulle ske vid årsskitet – lite mindre lockande tidpunkt att röra sig mot.

Så här presenterar sig i övrigt Hanna på Region Gotlands hemsida:

http://www.gotland.se/28019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *