Hallå där Jesper Skalberg Karlsson…

… representant för Gotland och Moderaterna i Riksdagen där du blir yngsta Riksdagsledamoten av alla, grattis och hur känns det?

Jag är fylld av både förväntan och iver att göra ett bra jobb. I valrörelsen var min utgångspunkt att bli ersättare för Gustaf Hoffstedt, men nu blir det såklart en stor omställning.

Vad gäller min ålder så ser jag det främst som en styrka – politiken behöver ta in många olika perspektiv och där tror jag att man behöver se människor ur alla åldrar, människor födda i Sverige och utomlands, män och kvinnor och så vidare. När fler får ge sitt perspektiv blir också politiken bättre!

Jesper skalberg karlsson

Du har ju pluggat eller pluggar på Kungliga Tekniska Högskolan KTH Vetenskap och Konst – vad har du för inriktning?

Jag har påbörjat en civilingenjörsutbildning på Kungliga Tekniska Högskolan, närmare bestämt på programmet Industriell Ekonomi. Efter att ha läst naturvetenskap på Säve kändes det naturlig att gå vidare till högskolestudier, och att bli färdig ingenjör är fortfarande en dröm jag har.

Vad hade du tänkt att jobba med i framtiden innan nu detta med Riksdagen blev verklighet?

Det är svårt att säga vad en ingenjör egentligen håller på med, men förenklat kan man säga att det är en person som löser problem. Kanske är det inte helt olikt politiken i det avseendet!

Vad var ditt drömyrke när du gick i första klass – och var gjorde du det?

Första klass gick jag i Tingstäde skola, och vänner från den tiden har jag än idag eftersom att nästan alla gick vidare till Stenkyrka skola. Minns jag rätt så var drömmen att bygga LEGO på heltid, men det är tveksamt om det jobbet finns på riktigt…

legobitar

Du har haft sommarjobb på Tott Hotell i Visby som bartender – vilken är den roligaste och godaste drinken att blanda som du gärna serverar en sugen besökare?

Ska man blanda en rolig drink så föreslår jag gärna något fruktigt och alkoholfritt. Lika delar äpple-, apelsin- och passionsjuice med ett stänk citron, skakat tillsammans med lite äggvita blir en uppfriskande sommardryck. Gärna med färgglada sugrör och en apelsinskiva på toppen!

Hur kommer sig att du kom in och blev intresserad av politiken… ligger det i släkten med tanke på ditt efternamn Skalberg!?

Jag har alltid drivits av en vilja att förändra och förbättra, så självklart låg politiken nära till hands. Likt många andra politiker så började jag egentligen med påverkan i elevrådet – och jag har suttit i elevrådet både i Stenkyrka, på Atheneskolan samt på Christopher Polhemgymnasiet.

Vad gäller mitt efternamn så är det klart att vi diskuterar politik vid middagsbordet som alla andra, men när jag valde att engagera mig i Moderaterna så var det helt och fullt mitt beslut.

Vad blir nu till att börja med dina första uppgifter att handa i Riksdagen och vad kommer din premiärmotion i talarstolen handla om?

Min första uppgift drog egentligen igång redan förra veckan, när jag blev formellt invald i Miljö- och Jordbruksutskottet. Mitt lite mer specifika område är att jobba aktivt med kemikaliepolitiken, och i det ingår bland annat det kemikaliebetänkande som skall behandlas i början av mars för att sedan skickas till regeringen.

Där hoppas jag kunna komma med viktiga inspel så att Moderaterna och Alliansen även i fortsättningen är en stark röst för att minska exponeringen av bland annat hormonstörande ämnen och särskilt farliga ämnen, särskilt när det gäller barn och miljöer där barn vistas.

riksdagen3D

Känns det nervöst att stiga upp bland alla luttrade och kanske mer erfarna demokrater samt meningsmotståndare – kommer din röst att hålla och höras?

Att vara riksdagsledamot är inte ett uppdrag man kan lära sig genom att läsa i en bok, så självklart kommer det finnas en tid nu i början när man inte gör allt rätt. Men jag är inte nervös över att min röst skulle tystas, tvärtom är jag mer taggad än någonsin på att verkligen ha ett forum där jag har möjlighet att ta initiativ till förändring.

Redan innan jag blev ledamot av regionfullmäktige på Gotland fick jag igenom två MUF-motioner på regionnivå, där det bland annat handlade om utökade öppettider i nattlivet och en evakuering av F-huset på Säve. Så att jobba hårt för att höras, det är något jag hållit på med lika länge som jag varit politiskt engagerad.

Kommer du försöka samarbeta med Hanna Westerén (S) när det gäller Gotlandsfrågorna för att få än mer tyngd åt dem – eller kör ni var sitt race!?

När det gäller ett samarbete för Gotland så är jag alltid idel öra, då spelar det mindre roll om det är Socialdemokraterna eller något annat parti som är samarbetspartnern.

Tar vi Brommafrågan som exempel så är jag gärna Hannas bollplank och informationskanal för att bättre kunna påverka i en riktning som är gynnsam för Gotland.

Eva och Kenny södra Gotland 039

Men i mångt och mycket handlar det om att Hanna Westerén ska driva frågan gentemot sitt parti – det är ju trots allt så att Socialdemokraterna sitter på regeringsmakten och har huvudansvaret.

Vilken klädkod gäller i Riksdagen – ständigt slips på nu eller trivs du i lättare pullover eller liknande?

Klädkoden är definierad som ”vårdad klädsel”, sen får man avgöra lite själv var man tycker att den gränsen går. Något slipstvång finns inte, däremot är skjorta och kavaj något av en praxis – och det är också vad jag har på mig just nu.

0250583732424_Max

Du är ju en representant för väljarna (M) och på vilket sätt kommer du ta del av synpunkter från vanligt jobb och vardagsliv?

Jag tror inte att man ska låsa sig till endast en informationskanal, utan snarare ha en hel verktygslåda där man brett tar in olika synpunkter. Det kan handla om Twitter och Facebook, öppna medlemsmöten, kampanjer på gator och torg, mailkonversationer, företagsbesök och PRAO-tillfällen. Vilket som funkar bäst för just mig får framtiden utvisa, men jag är öppen för förslag!

Är du lätt att få kontakt med och vilket sätt är det mest smidigt på?

Man kan komma i kontakt med mig på flera olika sätt, och jag har ännu inte hört någon som tyckt att jag är svår att få tag på. Vill man växla några ord så finns mitt telefonnummer i telefonkatalogen, sitter jag i möte så funkar antingen min riksdagsmail (jesper.karlsson@riksdagen.se) eller mitt twitter-konto @JesperSkalberg.

Vill man ha en längre pratstund om ett specifikt ämne så kommer jag gärna på besök under måndagar eller fredagar då det inte pågår något arbete i riksdagen.

Vad tycker du om så kallade ”nättroll” som gömmer sina fula påhopp bakom anonymitet – vad kan du göra för att få en öppen ärlig dialog hos alla tyckare?

Jag väljer att inte lägga allt för mycket tid och ork på nättroll. Visst är det viktigt att ta in många åsikter, men det är ganska lätt att urskilja vilka som vill ha en seriös diskussion och vilka som bara vill bråka.

När du nu skall koppla av och är ledig – vad gör du helst då?

Som riksdagsledamot är man aldrig helt ledig, eftersom att landet måste styras dygnet runt och det innebär att man skall vara så tillgänglig som möjligt. Men när jag inte har arbete i riksdagshuset, då spenderar jag allra helst tiden med min familj ute i Stenkyrka. Det är Stenkyrka som varit min bas under hela uppväxten och det inger ett visst lugn som man inte hittar någon annanstans.

Vad har du för favorit fritidssysselsättning?

Tidigare har det svaret alltid varit politik, men nu när jag håller på med det på heltid får jag söka ett annat svar!

Har du möjligtvis någon dold talang som du bara ett fåtal känner till?

Under min tid på Atheneskolan höll jag på med fäktning, och det är kanske något inte alla känner till. Men toppformen, den ligger en bit bort!

Glada Gotland älskar musik, gärna på vinyl men i alla dess former – hur lyssnar du?

Tyvärr lyssnar jag inte på vinyl, även om jag uppskattar både äktheten och knastret. Tidigare lyssnade jag på CD via freestyle, men på senare år har jag helt gått över till Spotify. Det är ju så enkelt!

Vanligast är nog att jag lyssnar på väg till och från möten och jobb, men under längre resor brukar jag lyssna på olika podcasts. Favorit-podden är det populärvetenskapliga programmet Institutet som sänds i P3.

Vad och vilka artister lyssnar du då helst på?

När jag tittar i skivhyllan så är det mycket svenskt, kanske främst artister som Kent, Håkan Hellström och Lars Winnerbäck. I Spotify-listan har jag just nu mycket av Tove Lo och Veronica Maggio, som båda är riktigt bra.

Brukar du gå omkring och nynna på någon favoritlåt?

Min senast spelade låt är Firestone med Kygo, och där får man väl erkänna att det nynnats en del.

https://www.youtube.com/watch?v=sYLufX5nC30

Vad och var såg och hörde du en Livekonsert senast?

Jag har aldrig varit en konsert-kille, men jag såg Bob Dylan 2011 och det är ett av mina starkaste konsertminnen. Sen har jag sett Lars Winnerbäck live ett antal gånger, och det är alltid uppskattat.

Vad gör dig riktigt lycklig och glad inombords?

Människor som vill och vågar. Det finns nog inget viktigare än att jobba för att fler människor ska ha möjligheten att uppfylla sina drömmar och forma sin egen framtid. Det tror jag starkt på, och här finns det fortfarande mycket att göra från politikens håll. Fler måste få det stöd som krävs att nå bra resultat i skolan och jobbtillväxten måste komma fler människor till del. Det tror jag är vägen framåt!

Om och när du blir förbannad – och hur yttrar det sig?

Jag är en ganska lugn och sansad person som sällan blir arg. Finns det något som stör mig försöker jag först och främst förändra det.

Vilken person beundrar du mest och har som förebild?

Jag beundrar många människor, men kanske framförallt de som jobbar för något de verkligen tror på. Ser jag till mitt eget parti så är Fredrik Reinfeldt en stor förebild som redan tidigt i karriären tog krafttag för förnyelse och ifrågasatte gamla sanningar.

Sist men inte minst – vilken drink, alkoholfritt alternativ går förstås utmärkt, skulle du vilja servera till vår nuvarande Statsminister så han blir på ett riktigt gott humör!?

Jag är en stark förespråkare av valfrihet, så jag tror faktiskt det blir allra bäst om statsministern själv får välja dryck. Ett stalltips för politiker är dock att alltid ha mjölk i kaffet, för det blir onekligen ganska många koppar när man har dagen fullspäckad med möten – och magen (samt magkänslan) ska man vara rädd om. Kanske allra mest när man har ett så ansvarstyngt uppdrag som statsministern!

kaffe_katt

http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Skalberg-Karlsson-Jesper-0250583732424/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *