…Elisabet Lydia-Maria Kedziora eller kort och gott Ella

är det du som är initiativtagare till klubb Himalaya – varför blev det detta namn!?

– ”Det är jag som är initiativtagare ja!  Himalaya blev till få jag skulle till Reinhardt på första mötet efter att jag lämnat in projektförslag om klubben. Jag hade inget namn, så gick jag förbi en butik jag brukat jobba i och sneglade ner på nedersta hyllan, där stod det stora saltpåsar med namnet Himalaya.

Jag smakade på namnet och tyckte om det ”toppen på berget”, ”bergskedja i samband med österrikisk restaurang” (även om det är olika bergskedjor). Så jag lade ut det namnet till folk och alla tyckte det klingade rätt, så, numer det Himalaya En symbolik som vuxit sig på mig.”

Himalya logo

https://www.facebook.com/pages/Himalaya/635483443216535?sk=timeline

Himalaya håller konserter just nu i Ringmuren i tornet på Wisby Hof – är det en fast spelplats eller kommer vi hitta klubben någon annanstans framöver?

– ”Nej. Himalaya är på den platsen. Vi gör ett samarbete alla tre, Reinhardt, Mikael i köket och jag.

Däremot har abstrakta föreställningar och tankar passerat mig om att öppna filialer till sommaren med elektroklubbar varje dag, fast i ett industriområde någonstans, där man inte stör någon. En ”sommarklubb”. Men det är endast abstrakt ån så länge.

Himalaya är det lokalen och jag älskar den lokalen. En av väggarna är en 1000 år gammal ringmur, det är så otroligt mäktigt”

Ella Himalaya

Nu på lördag den 20 december blir det ju Punk å en aning progg – vad mer för musik och band är att vänta, nåt mer i år samt kommande planer för 2015.

– ”Punk på lördag. Ho Ho La LAS hemvändarfest måndag 22 dec, sen stänger vi till vårsäsongen. I två månader får jag i ide och skapar Himalayas program + hemsida, styr upp våren samt sitter i min Telge och målar upp min kollektion till utställningar i vår/somnar.

Så lagom till våren lämnar jag mitt ide igen, och släpper ut skapelsen Himalaya och min egen konst, ur mitt sköte. Premiärklubb på öppningsdagen den 28:e februari heter ”Open Shakti”, och efter den drar våren igång. Det ser jag oerhört mycket fram emot”

Vad lyssnar du helst själv på – några livefavoriter som du gärna skulle vilja ha på Himalayas topp!?

– ”Jag är ju DJ själv, så elektroniskt älskar och KAN jag.

Ella techno

Partiet skulle jag vilja ha på min scen, OK Star Orchestra med (reagge oxh Balkan). Ja jag älskar Balkan, så en Balkankväll är redan tänkt på till våren (eller faktiskt nästan spikad).

För att vara ärlig älskar jag skapandet, då Allt skapandes omkommer från hjärtat, är vackert för mig. Oavsett hur det tar sig uttryck.”

Ella skapar

När du är hemma privat – hur lyssnar du då, på skiva, genom radion, datorn eller…!?

– ”Via dator. Bor i en liten Etta och äger ingen bra stereo för tillfället. Det är störigt. Men när jag är hemma vilar jag. Jag blir mer och mer offentlig och möter människobarn och interagerar med människor, ord, energier konstant. Därför är jag mest tyst hemma. Lyssnar på meditativ musik eller frekvenser… När jag sätter ihop DJ set lyssnar jag asfett i hörlurar”

Vilken är världens skönaste låt?

”Aj aj aj svår svår fråga. Just nu  OTT- ”Signals From Bob”, tror jag. Men oj vilken svår fråga”

 

Vad pysslar du med när du inte är på Himalayas topp – alltså ditt jobb?

– ”Tror jag svarat på det. Vilar och målar (jag är konstnärinnan). Och trummar (är trummis) och spelar både shamantrumma för trans, och Timbal-trumma i vår relativt nystartade damvaorkester i Visby som heter Tecken.
Men vilar. Vilar och gosar med min underbara katt och kramar mina vänner. Och målar målar målar …”

Berätta lite mer om dig – hur och när kom du till ön första gången och vad var det som gjorde att du stannande kvar?

Ella B

– ”Kom till Fårö för att jobba säsong 2008. Blev förälskad i Gotland direkt. Har varit här mer eller mindre varje sommar sedan dess. Jobbar som creperie i Hablingbo, återkommit till Fårö. Bodde i en bil i 4 månader runt om ön. Har alltid vetat att det är här jag vill leva och bo, men har väntat in mig själv till att vara mogen att landa.

Har rest en hel del, ”bott i en kappsäck”, och Nu är tiden inne, och jag redo, att landa. Jag har kommit hem. Och därför är jag inte rädd för att skapa långvariga manifestationer. Tvärtom så välkomnar jag dem.

Jag älskar Gotland. Jag älskar Visby. Jag är så otroligt jävla tacksam över att få leva och bo på en av de vackraste platserna jag vet. Jag älskar att vandra genom Visby och bara vara här.

ella visby

Jag tror stenhårt på att Gotland är framtidens ö. Musikerna, konstnärerna, de spirituella, vi bor redan här, folket vill redan hit. Och Gotland har redan set och setting för att skapa vidare på. Och jag tror inte längre att ”gotlänningar” behöver åka till Stockholm för ”slå genom”, tvärtom så tror jag att vi ska fortsätta skapa Här, bygga Här, och låta folket komma HIT på konserter, utställningar, kultur istället. För det är Här vi är”

Ella Him

Vad är det bästa med att bo här på Gotland?

– ”Wow. Kan inte riktigt svara på den frågan. Det bästa…. Kanske det bästa med att bo på Gotland är att jag inte Vill bo någon annanstans”

Vad behövs det göras för att fler skall lockas att flytta till ön permanent?

– ”Tror jag svarat på den frågan. Det är här det händer och det är här det kommer hända… Jag är övertygad! Och Himalaya är En av det förta manifesterade och skapade… Detta är bara början
Jag har bara börjat
Vi har bara börjat”

Ella båt

Om det var DU var det allra ”högsta hönset” som bestämde över öns framtid – vad skulle du se till att göra då?

– ”Ha ha… Manifestera ovan sagda vision… ”

Vilken är din favoritplats, på ön eller i övriga världen, dit du gärna längtar till vid lediga stunder?

– ”Labyrinten vid södra hällarna. Eller Ihreviken… ”

Ella stranden

Brukar du lämna några Nyårslöften – och är du i så fall bra på att hålla dem?

– ”Nej det brukar jag inte. Min nemesis är nikotin (snus), men jag ar kapitulerat och snusar tills jag inte snusar längre.” 

Sist men inte minst – Himalaya betyder ju ”Snöns boning” – önskar du dig att snöns skall komma snart?

– ”Japp! Jag önskar mig en riktigt vit och kall och utrensande vinter. Så jag kan sitta i min björnkappa och trumma och kanalisera. Då jag kan sitta i min ateljé med tända ljus och lyssna på en ljudbok och måla… Så jag kan sitta hemma i min lägenhet med lin älskade katt i knät och skapa Himalaya. Så jag kan gå ut och känna den krispiga snön under mina sulor och vandra i skogen i ett vinterlandskap.”

Ella snö

Tack och trevliga helger framöver önskar Glada Gotland.

– ”Tack
Kram Ella”

Ella katt

PS: Den söta kissens namn är 
Stardust Hairyball Witchcraft
Nickname:
Squeekie

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *