Kärleksfullt blandad personal och kryddor hos Lena

 

Observera, du såg säkert att rubriken sätter personalen före produkterna…

…och det skall vara roligt att jobba här säger Lena Blomqvist ägare till Krysmyntagården där vid havet i Väskinde socken. Ett företags största tillgång är personalen, säger Lena solklart. Jag ger mycket frihet under ansvar och är ingen kontroller. Mår personalen bra och känner sig behövda och omtyckta så smittar det så klart över sig på våra besökare. Vi pratar lite om pappa Kalle som fick sina anställda och sin butik ”Signalen” i södra Visby att lysa så klart mot kunderna på den tiden.

– ”Han är en förebild och har alltid gett mig frihet för utveckling utan prestationskrav”.

Kontrollerar personalen gör hon inte, men inspirerar i allra högsta grad. Gäster kommer och går där vi sitter och pratar över en cappuccino i den nya restaurangdelen. Alla som ser Lena sitta där stannar till, hälsar glatt och när Lisbeth Pettersson från Länsteatern kommer så tittar hon på mig med (h)ärliga ögon, pekar på Lena och säger

– ”Det finns ingen gladare kvinna än denna människa”.

En annan ger henne en kram så att säga i farten. Love is in the air. Trots detta påstår Lena sig inte ha funnit den stora personliga kärleken i livet, ännu, men många har funnit hennes. De anställda, cirka 40 stycken under sommarsäsong, är ett mixat team: 1/3 under 20 år, 1/3 20 – 40 år 1/3 40-76 år. Det låter verkligen som en perfekt kryddig folklig blandning – precis som en bred arbetsplats skall vara.

Krysmyntagården Lena Blomqvist 007

Lena Blomqvist riktigt vaken på sitt drömställe!

 

För besökarna finns också något för alla, klassiska kiosken med ett enklare utbud, kaffe, läsk, bröd, godis och glass. Lekplats för smått bus. Bord med utsikt åt kryddträdgården och havet där du fritt kan flanera njuta med ögon och näsa och låta dig dofta på cirka 400 arter. Litet Örtagårds häfte med trevliga beskrivningar med ruta för ruta för blott en tia finns om näsan nu inte hinner med. Så butiken med alla god- och kryddsaker prydligt och lättöverskådligt uppställt där servicevänliga personer från någon av tredjedelarna som gärna ger användningstips.

Krysmyntagården Lena Blomqvist 012

”Det går att blanda rätt vilt – det är sällan det blir fel”

Titta går bra, du behöver inte handla för att få slå dig ner vid någon av gårdens bord. Det går utmärkt att ha med egen matsäck, ja även eget kött att grilla de kvällar som grillen är igång. Och det är de garanterat på de välsmakande och omtyckta Lammkvällarna på tis- ons och torsdagar från 1 juli.

Så kommer vi då till den Nya Restaurangen som nu äntligen står klar där ganska så diskret och smiter fint in i miljön. Vackert, funktionsfull med högt i tak och härligt ljusinsläpp. Det är en 33 årig dröm som som Lena nu genomfört, för feg är hon inte, men försiktig. Det handlar ju också om en stor investering och en sommarsäsong som brukar handla om 6 intensiva veckor och så skall allt ske för Krysmyntagården och många andra turistsatsningar runt om på vår ö.

Krysmyntagården Lena Blomqvist 027

”Kom som du är och till en trevligare miljö än en konferenssal”

Nya Krysmyntamenyn med rubrikerna ”Kallt” , ”Varmt” , ”Till Di Sma På Jordi” samt ”Sött & Gott” gör så att hela familjen säkerligen hittar sin favorit. Vin kommer att kunna köpas per cl och blandade spännande olika svenska ölsorter på dryckesmenyn gör rätterna kommer till sin rätt. Natalie Nilsson, restaurangansvarig, har tänkt till på ett riktigt roligt aptitretande sätt. Lena gläds åt denna branscherfarenhet, själv kan hon tänka sig att lära sig diskmaskinen i nya köket annars så kommer det just tillbaka

– ” Jag har BRA folk som jobbar kring mig”!

Och du behöver inte klä upp dig som gäst för att komma hit

– ”Det går fint att knalla in i Foppatofflor”, säger Lena.

Det känns inte så stelt och det är lätt att ta sig hit med parkering nära entrén. Eller ta taxi för fast pris. För nu tänker Lena högt inför ”förlänga säsongen aktiviteter” och vill välkomna konferenser, bröllopsgäster, födelsedagsfester, minnesstunder för de i sorg, ölkvällar, vinylkvällar, lunchdisco…  ja, lokalerna har plats för mycket sköna samlingar, det känns på atmosfären att det mesta kommer funka.

Krysmyntagården Lena Blomqvist 030

”Ett skönt ställe att vara på”

Liten smygpremiär var det allt på Mors Dag och som ännu mer offentlig invigning är det nu dags för en riktig Premiär den 1:a och 2:a juni kl. 18.00 och då serveras en soppteater:

”Som berusad av din närhet” Sven Norberg framför inlevelsefullt en monologroll som Johnny Roosval där han berättar utlämnande om sin kärlek till en av döttrarna i Hallwylska palatset – Ellen de Maré född von Hallwyl och deras fantastiska kärleksaffär på mycket aktuella Muramaris.

 

 

Jag hade förberett besöket med ett knippe kryddiga frågor, tiden rusar men står ändå still så jag ställer dom nu lite berusad av Fröken Blomqvist vakna nyfikna närhet nu när reataurangdrömmen äntligen är på plats! Så jag frågar oblygt på lite till:

Om du skulle beskriva Krysmyntagården kort och gott för någon som ej ännu visste om att du/den finns där i Väskinde socken, hur skulle det låta?

– ”Ett skönt ställe att vara på”

Vilken är din favorit doft/smak bland alla (enskilda) kryddor som du har?

 – ”Basilika! Tänker på Pesto och då är ju alltid basilika med!”

Är det lätt att odla kryddväxter, kan jag ha det hemma i min lilla trädgård och/eller på balkongen eller till och med inomhus i lägenheten?

 – ”JA!!   Så spännande att så dessa små frön – börja sätta frön i april inomhus och fascineras av hur de växer upp och att det blir det det blir. Plantera ut och under vintertid täck med säckväv. Du kan även plantera ut färska färdiga kryddväxter som du köper i affären det går utmärkt.

Har vinterns kyla gått hårt åt dina odlingar eller kommer allt upp nu i ”vanlig” ordning?

– ”Rosorna har tagit stryk – men de kommer säkert att ta sig. Väldigt olika delar av växtligheten från år till år beroende på vädrets makter.”

Var hittar du din inspiration för dina kryddblandningar?

– ”Jag vill utvecklas hela tiden och det går att blanda rätt vilt, det är sällan det blir fel. Mina svenska leverantörer gör blandningarna som jag vill och nu kommer till exempel olika balsamvinäger med mera. Sedan finns ”gamla klassiker” som Persilada, Citronpeppar och vår Lammkrydda som funnits i över 40 år”

Om jag nu inte har möjlighet att komma rent fysiskt till dig men ändå vill pröva på dina blandningar, hur gör jag då?

– ”Vi har återförsäljare i olika butiker men även en webbshop som vi startade med redan 1996”   https://www.krusmynta.se/

Nämn någon god gotländsk maträtt där dina kryddor verkligen kommer till sin rätt!?

 – ”LAMM – gärna spetsat med Håkans Rock ´n` roll chili”!!

Krysmyntagården Lena Blomqvist 015

Håkans Rock ´n´ Roll Chili får en vuxen man att gråta, utan romantiska filmer.

Förutom ditt eget ”smultronställe” , vilken plats på Gotland har du mest kär?

– ”Brucebo – gärna tillsammans med dotterns hund, 2-åriga Shiro”.

Vad gör du helst när du är ledig, har du någon annan favorit fritidssysselsättning, samlarmani, hobby eller så?

– ”Resor, sol och äventyr, nya mål varje gång det blir av. Jag gillar mer upplevelser än materiella saker”

Vilken musik kopplar du av till och kurerar dig med när du har ”växtvärk”!?

– ”Jag är allätare och gillar dotterns musik i bilen, vet inte vad artisten heter men det finns ett otroligt härlig utbud…Swedish House Maffia, kanske, där är det härligt flow! Jag har skänkt bort alla mina plattor – nu vill jag tillbaka till musikens värld”.

 Har du någon favorit artist eller grupp som du sett live?

– ”Rolling Stones och Madonna som älskar jag mest. Hon är så modig, experimentell, fri och har vågat så mycket”.

Sist men inte minst har du nåt riktigt soligt gott ”lätt” sommarrecept som gör oss pigga och glada nu efter vinterns alla ”tunga” rätter?

”Kycklingfilé, stek med Lenas Pasta Krydda, lök, mango chutney, kyckling fond, creme fraiche, servera med sallad och pasta, ris eller potatis. Enkelt, gott.”

Jag sätter mig i bilen och rullar hem till Visby och gläds av att Krusmyntagården från det lilla fina fröet fortsatt fått gro sakta men säkert där i Blomqvist drömkruka för att nu bokstavligt talat vara i full blom. Det kommer ge fortsatt härligt doftande inspirerande och varm glädje till besökarna med fler mötesmöjligheter många många år framöver

Glada Gotlands eget kryddblandningstips till Fröken Blomqvist är att förutom sin älskade basilika är att hon mumsar mysigt på ett passionerat knippe Cnícus benedictus!

Krysmyntagården Lena Blomqvist 033

En mil norr om Visby, cykelavstånd och en riktig härlig Mötesplats – följ bara denna skylt!

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *