Mia om tider som flytt, om sin flytt och det som blir nytt!

Hallå där Maria ”Mia” Wennström

– ”Hallå där själv du!”

…du är ju på väg att flytta ifrån Gotland…(snyft)… vad skall du hitta på på fastlandet?

– ”Jag ska leva, bo och arbeta. I den ordningen.”

Maria

 Det måste vara med blandade känslor som du nu tagit detta steg, vilka var de avgörande faktorerna?

– ”Ja, det är verkligen med blandade känslor som jag nu tar steget att lämna min älskade ö.  Jag har ”jobbat på det” i några år och nu blev det läge. De två avgörande faktorerna är båda män:

  • Jonathan ♥ …sonen som ska gå på flygtekniskt gymnasium i Nyköping/Skavsta.
  • Johan ♥ …Kärleken som finns i Stockholm.

Dom klarar sig säkert utan mig båda två, men jag tänker inte klara mig utan dom mer än nödvändigt!”

Vad har du jobbat med här på ön och kommer du ha en liknande tjänst på din nya hemort?

– ”Jag har världens bästa jobb – jag är stolt förskolechef. Här jobbar jag i Tjelvars förskolor, och mitt nya jobb är som förskolechef för en jätteförskola i Fittja.”

 Vad tror du kommer bli för- och/eller eventuella nackdelar med jobbet för dig nu?

– ”Uppdraget här och där är det samma, att leda och utveckla förskolans arbete för att ge barn bästa möjliga förutsättningar för utveckling och lärande.

Den gotländska förskolan håller hög kvalité och jag har skaffat mig användbara erfarenheter här som jag tar med mig.

En fördel med nytt jobb är ju så klart möjligheten att utveckla mig själv och lära mig nya saker.

Nackdelar…det skulle vara att vara att jag måste lämna så många fantastiska pedagoger kvar på ön. Och så att bli tvungen att köra bil i Stockholm då – det ser jag INTE fram emot!”

 Finns det ”risk” att du måste börja prata ”fastländska” nu!?

– ”Naaaj…begripar di inte får di väl fråge.”

 Och har du hittat ett nytt hem som har ett vackert torn som granne?

Vattentornet

– ”Till min stora sorg – nej. Både mitt hus här i Visby och mitt föräldrahem i Ljugarn ligger intill vattentorn. En vattenslang och en gigantisk ek har jag dock på tomten, det är väl det närmaste vattentorn jag kommer. Huset ligger i Uttran, nära Tumba i Botkyrka kommun.”

 Kommer du bli ”turist” här på ön nu framöver och skall campa här eller har du kvar någon liten stuga eller något annat krypin?

– ”Asså, här får jag väl konstatera att min omsorgsfulla planering sprack… Föräldrarna har just sålt sitt hus i Ljugarn och flyttat till en lägenhet i Visby. Taskigt av dom, tycker jag…men jag har många vänner på ön som jag planerar att våldgästa. Och Kärleken har en husvagn. Så oss blir ni inte av med!”

Vilken plats eller ställe på ön kommer du sakna mest i din nya vardag?

– ”Stranden på sommaren…trädgården vid Huset vid Vattentornet…Svartkrogen…och vår fantastiskt vackra stad!”

 Vad tror du måste till för att fler människor, trots du nu gör tvärtom, skall bosätta sig permanent här på Gotland?

– ”Goda förutsättningar för att hitta ett passande boende, det måste finnas olika boendeformer. Möjlighet att försörja sig…skola och förskola av hög kvalité…och en bro till fastlandet, kanske, havet är lite i vägen ibland.”

Rasrisk

 Är vi dåliga på välkomnande och tama i försök att locka hit nya ö-innevånare från när och fjärran, vad fattas?

– ”Njä, jag tycker nog att vi marknadsför oss rätt bra, lyfter fram den livskvalité som livet på ön kan innebära. Men så länge bostäder och jobb saknas…folk måste bo och betala sina räkningar och så, det hjälper liksom inte med ringmurar och underbar natur om man inte har hem och utkomst!”

 Vilka är dina bästa egenskaper som medmänniska?

– ”Oj, va svårt…det politiskt korrekta svaret vore väl ”det får andra svara på”… Men jag HOPPAS att jag uppfattas som en empatisk och handlingskraftig person, någon att hålla sig i om det blåser.”

 Vad gör dig riktigt sprudlande glad och tillfreds?

– ”Åååh, musik! Jag älskar att lyssna på livemusik, uppskattar det mesta, och Gotland har ett fantastiskt utbud året om!”

Maria live

 Vad triggar igång dig så du blir riktigt arg och skitförbannad?

– ”Trångsynta och fördömande människor som trots total okunskap sätter sig till doms över andra. Då kan jag inte hålla tand för tunga – försöker faktiskt inte ens.

Sen blir jag ibland tokilsk på gränsen till rabiat när tekniska prylar vägrar fungera. Datorer, till exempel. Salig Maken påstod en gång, när jag svor eder över en trilskande dator, att datorer aldrig gör något som man inte sagt åt den att göra. Han hade fel, det är jag övertygad om – datorjä***n hatade mig helt enkelt.”

 När det gäller din fritid, hur kommer den förändras och vad gör du helst när du är ledig?

– ”Min fritid kommer antagligen inte att förändras nämnvärt. Jag kommer nog fortsätta att göra så lite som möjligt när jag är ledig… Men jag ser fram emot att ha Stockholms utbud av kultur, muséer, teatrar, konst och musik en kort pendeltågsresa bort. Och sen vill jag se mer av Sverige!

 Du har ju bland annat tillverkat smycken med små skyltar där beställaren kan skriva en egen text, vad står det på din personliga favorit?

– ”HÅLL I – HÅLL UT – HÅLL OM. Och så har jag ett peppsmycke – SMILE! IT’S TUESDAY! Gillar inte tisdagar, en himla onödig dag.”

Mia 4 real

Du brukar ju gilla att grilla – finns lämplig uteplats kring ditt nya hus till eld och rök?

– ”Självklart! En grill har redan installerats och använts på altanen, och ett trädäck med utekök står högt på att göra-listan. Både jag och Kärleken gillar grill&chill, så det lär nog gå åt en brikett eller två.”

Vilket är nu bästa vin till en god grillrätt – har du något gott tips?

Vin

”Åh, det finns många, till grillat krånglar vi inte till det! #7451 Roodeberg funkar alltid, både till kossa, gris, pippi och firre. ”Husets röda” här, faktiskt.”

Du kommer kanske få det lite närmare till stora rockkonserter nu – vilka band har du planerat att kolla in framöver?

– ”Ojoj, det är mycket nu! Närmast blir det STHLM Fields, en endags hårdrocksfestival med Metallica som headline. Sen följer vi upp med Rolling Stones, följt av en tur till Fårö och First Aid Kit på ljuvliga Stora Gåsemora. Sen avslutar vi musiksommaren med ”svensk sommar i ett litet paket” – Ulf Lundell på Skansen. Det blir en fantastisk musiksommar!

 Vilken är världens bästa rocklåt?

– ”Jo serru, det vet jag! Pink Floyds ”Wish you were here”. Vän af Ordning har kanske synpunkter på om det är en rocklåt eller inte, men det ger jag högaktningsfullt f*n i.”

 

 Har du köpt eller laddat ner något spännande album eller låt på senaste tiden – hur lyssnar du?

– ”Prisa gud för Spotify!!! Senaste nedladdningen är Metallicas setlist till STHLM Fields.”

 Är det någon av de gotländska musik- & nöjesställena samt artisterna som du kommer sakna extra mycket?

– ”The Hammer Bar. Det kan vara världens bästa rockklubb. Och Gotland har många oerhört skickliga musiker!”

Bayern Påsk 022

 Hur har du det med koll på alla politiker samt partier – kommer du att använda din röstsedel i EU-valet?

– ”EU…EU… … …vänta, jag vet att jag har hört om det någon gång…”

 Nämn någon person – vem som helst – som du beundrar och har som förebild!?

– ”Oj, nu blev det svårt. Det finns så många goda människor att se upp till och vilja efterlikna! Jag har flera fantastiska människor i min omgivning som jag beundrar. Nä…jag kan faktiskt inte säga någon särskild person! (Mia svarslös…det händer inte ofta!)”

 Sist men inte minst – vilket är ditt devis och/eller ledstjärna i livet?

– ”Jag har nog ingen devis, men en omskrivning av Den Gyllene Regeln vill jag alltid ha med mig: behandla andra som dom vill bli behandlade. Fast jag är ingen Sankta Maria – vissa dagar tycker jag att Arne Anka säger det rätt bra: ”Med ett sjysst järnrör kan man slå hela världen med häpnad.”

Mia i hatt

Glada Gotland önskar Maria Lycka Till med flytten och hoppas att du blir ordentligt i sommarhatten på fastlandet också!!

One thought on “Mia om tider som flytt, om sin flytt och det som blir nytt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *