Mycket Malta med Michael!

Hallå där Michael Juniwik, var befinner du dig just nu?

Hej Clarence, Jag sitter på mitt kontor i St Julians, Malta. På morgonen har jag börjat dagen med Yoga på ett mycket bra tränings-center tvärs över gatan.

Då tar vi så klart först lite väderleksrapport –  hur varmt har du det där, är det vår redan nu?

Det är kallare än man kan tro här, trots att vi bara är några mil från Afrika. Idag är det typ 13 grader. Men den stora skillnaden är att vi nästan alltid har solsken under dagen och att dagarna är ganska långa. Men vårblommorna har slagit ut och om två veckor är det varmt och skönt igen.

Malta vykort

Det är här är mer än en tillfällig resa, du har bosatt dig där med hela familjen, varför då?

Vi visste att vi skulle lämna Gotland för fastlandet, men då tyckte vi att vi lika gärna kunde flytta lite längre, så att vädret blir bättre. Att det blev Malta beror på många saker som EU, god ekonomisk tillväxt, språk och skola. Dessutom gillar vi Ö;ar.

Hur går det med anpassningen med jobb respektive skolgång?

Vår son, 13 år, gör det stora insatsen med anpassning till en internationell skola med avsevärt högre tempo än i Sverige. Samtidigt som det är jobbigt emellanåt så är vi glada för den stora lärdom han får inför framtiden. Min fru jobbar som HR konsult och jag har ett kul projekt som jag ägnar dagarna åt. Vår dotter Saga 18 år drar också ett tufft lass, ensam kvar i Visby och går färdigt gymnasiet.

Är det engelska som är huvudspråket?

Ja, det är ett engelskt och maltesiskt land. Det gör det mycket enkelt att vara här. Dessutom är det över huvud taget väldigt internationell miljö, vilket vi uppskattar.

Malta flyg

Har det varit lätt att hitta socialt umgänge, kompisar till barnen etcetera?

Jodå, jag har stor nytta av min Round Table och Rotary bakgrund, vilket skapar många nya vänner. RT’arna kände jag sedan förut. Skolan ger många kompisar och över huvud taget är vi ca 9000 svenskar här, där vi redan lärt känna väldigt många.

Vad finns det för fritidssysselsättningar som hägrar?

Det vi gjorde hemma finns här, träning vintertid och strand och hav sommartid, (nu är ju sommaren 6 månader lång, vilket är häftigt)

Berätta mer om ditt projekt, involverar det mycket kontakt med Sverige eller är det helt nya affärskontakter nu?

Mitt projekt är helt internationellt och det är kul att få använda min kompetens på ett nytt plan. Att röra sig med finanser och juridik internationellt, kräver ny social och anpassningsbar kompetens.

Hur fick du nys om detta och varför ville du ta denna utmaning?

Det fanns en idé bland några svenskar, och det behövdes någon med tid och kompetens att göra jobbet.

Är du ”trött” på de gamla affärsmetoderna som du tidigare har haft och räds inte att testa oprövad mark?

Så är det. Handel och flyg kan jag. Därför ville jag in i någon ny bransch. Genom att för 15 år sedan byta från handel till flyg, blev mitt arbetsliv helt fantastiskt.  Nu utvecklas jag igen.

Hur ser du på din tid som aktiv med företag här på Gotland, vad saknar du mest?

Jag hade turen att under mina 25 år som företagare på Gotland hela tiden ligga i framkant och utveckla mina bolag. Det var kul, att samtidigt komma från en liten marknad som Gotland var det  många som höjde ögonbrynen åt. Jag saknar mina medarbetare, allt vi skapade på Juniwiks och Sverigeflyg var en framgång ur ett häftigt lagarbete.

Vet du om att det fortfarande sitter en reklamskylt på Medvalls kiosk på söder i Visby för Juniwiks Musik & Foto som låg på Wallérs Plats!?

Jo, det är världklass! Jag är tacksam mot Arne som fortfarande har de kvar. Jag vet att pappa också uppskattar det, det var han som gjorde dealen på 60 talet…..

IMG_4431

Var det där du började som sork i familjeföretaget – vilken var den allra första prylen du sålde, minns du det?

Efter skolan på Sankt Hans varje dag, fick jag vara några timmar på Wallérs plats, vid 6 år plockade jag fram kundernas framkallade bilder och fick sälja och slå in dem i kassan. Då lärde jag mig att vara serviceminded mot kunder och sedan dess har kunderna varit mest prioriterat i alla mina företag.

Juniwiks påse

Sedan blev det ju Expert på Öster i Visby där du ett tag var chef som numera är nedlagt – hur känns det nu när båda dessa elektronik- & fotoaffärer försvunnit?

Trots vår 50 åriga historia måste man förstå när vissa marknader förändras i grunden. Att vara handelsman på Gotland på 50-talet var oerhört fint och en bra framtid, så är inte läget inom handeln idag. Av mina, en gång, 180 kollegor i Expert Sverige som ännu är igång, kanske 40 stycken, har det mycket svårt idag. Vi sålde i rätt tid och fick bra betalt, sedan är det naturligtvis synd att jag inte längre kan få gå in i affären och handla.

Du gick vidare till Gotlands – och Sverigeflyg sedan Braathens -vad var det roligaste och viktigaste att vara med och genomföra i dessa resebolag?

Vi förändrade på allvar möjligheterna för en väldig massa företag och privatpersoner i 10 olika regioner i Sverige. Att göra skillnad på riktigt, det är en häftig känsla. Sverigeflyg som bolag är ett av de framgångsrikaste flygföretag som funnits i Sverige. Våra värderingar och sätt att agera på var helt nytt i Sverige och det finns ännu många förståsigpåare som menar att det inte går att göra som vi gjorde och att det bara var tur…….

På senaste tiden har det varit lite turbulent här på ön i Region Gotlands ledning, hur var dina kontakter som företagare med regionen, funkade det?

Vårt val att flytta bygger på den research jag har kunnat göra de senaste 8 åren. Den tydliga slutsatsen visar på att som företagare bör du inte satsa på Gotland. Hittills utvecklas det som jag har förutspått.

Sedan kan man hitta andra anledningar att vara företagare på Gotland, till exempel att man har sin familj där, att det är vackert och tyst eller något annat.

Men rent företagsmässigt är det en mycket dålig miljö. Jag har sagt till alla som bestämmer, (några är borta nu) redan för flera år sedan, att ingen förändring kommer att ske förrän det blir ännu sämre, och det är ditåt ni är på väg. Så snart kan det komma till en vändning.

Nu pågår arbetet på bred front för att bli Årets Tillväxtkommun 2018 – vad har du för kreativt tips till de som är med i det laget, vilken taktik skall de ha för att lyckas och få det hållbart tycker du?

Jag har stort förtroende för att Peter (Lindvall) är rätt man att driva frågan, bara han inte får ett jättelukrativt förslag från ett företag. Tipset är: Oftast är det lätt att stämma in i kören att nu skall vi förändras, men när det sedan kommer för nära dig själv eller ditt ansvarsområde så sätter man upp skyddsmurar.

Det går att se på det sätt näringslivet inte kunde enas i vår turistförening som lades ner, och hos Regionen som säger sig vara flexibel, men oftast låser sig i något regelverk där ingen vågar ta beslut.  Alltså, se till helheten och våga gå framåt.

Tillväxt G

Är det nåt du/ni saknar hemifrån, något gotländsk gott kanske – eller finns allt där och lite till för att må utmärkt?

Vi har allt, en svensk butik med köttbullar, choklad och kaviar, vi ser på svensk TV och lyssnar på svensk radio.

Sist men inte minst – om nån härifrån skulle få för sig att turista i närheten av dig,vilka platser skulle du då varmt rekommendera att kolla in lite extra!?

Ön är liten,(en tiondel av Gotland) så det är nära överallt. En otrolig historia och häftig kultur. Bo några dagar vid Golden Bay, och sedan några dagar i Valletta!

Malta gult vykort

Glada Gotland tipsar här om några sidor om Malta med fler fina personliga reseförslag!

Malta Svensk flagga

http://maltaturist.se/

http://malta-reseguide.se/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *