Servicemänniskan Mats ler (T)ofta

Hallå där inne i husvagnstältet Mats Skärlén…

… dra upp dragkedjan och berätta om din nya roll som driftschef på Tofta Camping!

– Jag har fullt upp med att lära mig en helt ny bransch nämligen Camping. Väldigt spännande! Det är en hel del Restaurang också eftersom jag ansvarar för Tofta Beach Club som vi arrenderar ut till Markus, Jon och Linus som ägde Hamnplan5 förut, samt har Café på Stranden.

Mats S Ler

Mats ler (T)ofta

 Vilken typ av gäster vänder ni er till?

– Det Campas något oerhört mycket i Sverige. Det är en fantastiskt populär semesterform. Större delen är Barnfamiljer och lite äldre gäster, men även utländska gäster besöker oss. Sverige har över 14 miljoner gästnätter på Campingplatser och Gotland är självklart extra populärt.

 Har du själv någon erfarenhet av eget campingliv i husvagn eller tält?

– Absolut. Vi åkte genom Europa när jag var 7 år och det var väldigt spännande, tror jag… Minns inte så mycket. Skämt åsido, inte så värst mycket erfarenhet förutom några kvaddade hyrda husbilar. De är ju så hemskt stora…

Mats S med glass

Tältpinnar och glasspinnar – snart kan Mats allt om det!

 Du är en man som vågar pröva på lite av varje, berätta lite om din brokiga bakgrund och alla erfarenheter i nöjesbranschen!?

– Ja, herregud vad mycket man har gjort över åren. Kort, snabb sammanfattning av nästan 30 års arbete skulle kunna se ut såhär, 10 år i Stockholm med nattklubbar, konferensanläggningar och lunchrestauranger med familjen. 3 år som spritleverantör för en stor importör av vin, sprit och öl. Snart 17 år på Gotland då jag arbetat på Wisby Hotel, drivit G:a Masters, i över 8 år, så drev vi parallellt Gumbalde Gårdskrog i tre år och var med och startade Fårösunds Fästning.

– Sen fick jag möjlighet att vara med att bygga upp och starta Wisby Strand och Kallis, vilket var väldigt spännande. Efter det har jag arbetat med Kharma, på Stora Torget över fyra år och förra sommaren fick jag möjligheten att vara ansvarig för Tofta Beach Club åt HP5-killarna. Det gav mig tillfället att träffa familjerna Jakobsson och Zickerman som äger hela Tofta Resort. De kände att jag skulle vara rätt person att arbeta med att utveckla och förädla Tofta Strand och det är nog ett av de häftigaste och mest utmanande uppdrag jag har haft, hittills iallafall.

Du är även en person som tycks har hamnat i lite ”bråkig bakgrund” ibland – hur ser den sanna bilden ut från de affärer vi kunnat läst om till exempel när det gäller Wisby Strand och övrigt?

– Det är väldigt tråkigt att jag har fått den stämpeln på mig och om det är så beklagar jag det djupt. Jag är en Servicemänniska ut i fingerspetsarna och mitt mål är Alltid att försöka göra Alla inblandade nöjda. Det är med lite självinsikt inte det bästa affärssättet har jag märkt och det kan lätt slå tillbaka på mig, i och med att man kan inte tillfredsställa Alla.

– Den ”Sanna” bilden kan nog bara de som var inblandade redogöra för och jag gjorde mitt bästa på Wisby Strand och de kompanjoner jag hade tyckte inte att det räckte. Enkelt. Det absolut mest besvärande var att alla hade en egen uppfattning om vad som hade hänt. Och när viskleken sätter i gång i Visby så rusar det snabbt iväg. Jag blev mer eller mindre folkskygg under en period och orkade inte gå ut.

– Det var svårt för mig som är übersocial, att börja fundera på vilken uppfattning alla hade gjort sig och vad de hade hört på stan. Det här gör sig fortfarande påmint och jag undviker ibland utsatta lägen och tillfällen. Man kan säga att det har förändrat min personlighet. Vidare kan man väl säga att jag vid flera tillfällen haft mångåriga samarbeten med partners som inte skulle beskriva mig som ”bråkig”.

 

Mats S vid ölkran

Herr Skärlén är en glad servicemänniska som gärna tappar en öl men aldrig humöret

Hur vill du beskriva dig som person när det gäller din yrkesroll, är du lätt-tänd eller alltid ”snäll”!?

– En av mina brister kan nog vara att jag är ”för” snäll. Jag värnar mycket om människor och jag har väldigt svårt för att skälla ut någon anställd för att de har gjort fel eller tabbat sig. Jag anser inte det som ett bra sätt att hantera personer. Gör man ofta misstag har man inte rätt fokus och intresse och då kan det vara bättre att byta yrke, att bli utskälld gör ingen person bättre, snarare tvärtom.

Vad gör dig riktigt arg, läs förbannad!?

– Oj, jag blir ju i stort sett aldrig arg. Men, ibland, när jag försovit mig kan jag bli tokig och besviken på mig själv för att jag missat någon tid eller hamnat snett i dagens schema. Då går min ilska, oförtjänt ut över min fina sambo, Emily Evans och mina stackars barn, men de börjar vänja sig och vet att efter en kaffe och en snus så lugnar jag ner mig..

 Har du ytterligare jobb åtagande och några spännande projekt på gång just nu?

– Nej, inte utöver det gigantiska projekt som jag driver på Tofta. Det är en spännande trestegsraket som precis avfyrats. Fas två och tre kommer att höras och synas, var så säkra på det. Det kommer bli kul att följa utvecklingen på Gotlands, ja kanske Sveriges vackraste Strand. Sen är jag oerhört hjälpsam och om nån behöver råd och tips med något ställer jag i stort sett alltid upp, bland annat är jag delaktig i ett stort bröllop i augusti.

– Ett annat ”projekt” är att jag och min fästmö ska ha barn vilken dag som helst. Nu har jag ett par sedan tidigare, men det är det absolut häftigaste vi får vara med om i livet, att skapa liv. Jag ser fram emot att se den lilla människan växa upp och formas till en egen person. Helt underbart!

Mats S med sambo

Den nya familjemedlemmen kommer att visa sig vilken dag som helst…

 

När du vill koppla av från allt jobb ordentligt vad gör du då?

– Jag har väldigt svårt att skilja på arbete och fritid. Jag svarar alltid i telefon och är ständigt uppkopplad. För att kunna koppla av behöver jag resa bort. Då slappnar jag av och kan släppa koncentrationen. Tyvärr har jag inte rest så mycket de senaste åren, men vi får bättra oss med det.

Har du tid med någon hobby och har du något du samlar på?

– Jag har spelat golf i en väldig massa år, men på senare tid kommit fram till att det inte är avkopplande utan närmast frustrerande då jag är fullkomligt usel på spelet. När man inte kan spela regelbundet (läs: 3 ggr/vecka) blir det omöjligt att träffa bolluslingen och det är bara naivt att tro att man kan gå ut varannan månad och bemästra detta sjukt svåra spel, så jag har faktiskt lagt ner golfen helt. Förutom nån rolig tävling och om jag kommer utomlands, då spelar jag gärna.

– Emily säger helt felaktigt att jag samlar på Allt. Jag hävdar bara att vissa saker kan vara bra att ha, vid ett givet tillfälle. Och det innefattar väldigt mycket. Men detta beteende kan nog även betecknas, lite skämtsamt som manisk separationsångest, då jag även har svårt att slänga mail och radera sms.

Sjunger du och spelar något instrument fortfarande?

– Jo och jag har spelat gitarr i många år. Ett tag på 90-talet var jag till och med ute och lirade på Krogar och fester i Stockholm. Det var faktiskt så jag hamnade på Gotland. Jag och min kompis spelade på G:a Masters i januari (?) 1995… Den historien är nog för lång för att dra här…

– Jag spelar en del fortfarande, mest med barnen, men alldeles för lite för att låta helt bra. Har varje år en ”Bandmiddag” med sjukt musikaliska vänner och tvingar dem att spela jobbiga trubadurlåtar hela natten. Återknyter jag till en tidigare fråga skulle nog min sambo hävda att jag även samlar på Gitarrer…

Mats med gitarr

Mats ser lika sträng ut som gitarren, men båda låter snällt!

Vilken musik lyssnar du helst på privat?

– Allt min sambo spelar på Spotify. Älskar Arenahouse!

 Har du några favoritartister/grupper?

– Massor!! SHM, aviccii, Agurre m.fl. Av de nyare artisterna.

– De klassiska banden är jag väldigt mainstream, U2, Guns ’n Roses, Sting, Toto, Chicago. Det mesta som är Bra!

 Vilket är det bästa livebandet som du sett och hört?

– Otvivelaktigt U2 2005 på Ullevi. Hällregn och magisk stämning i tre timmar!!

Vad gör dig riktigt glad?

– När mina barn leker, skrattar och är harmoniska. Då är jag genuint lycklig!

– Att se en riktigt bra film med min Sambo är oerhört roligt. Vi har ett otroligt samband som är energigivande.

– Och när mitt älskade AIK vinner nånting, vad som helst. Då blir jag glad.

Mats S AIK på himmel

 Vilket är ditt smultronställe på ön, förutom Tofta förstås!?

– Tofta. Finns det något annat…? Jag trivs också väldigt bra vid den Blå Lagunen, när det är folktomt (ofta?) Sen tycker jag Djupvik är mysigt.

 På tal om smultron – vilken är den godaste gotländska maträtten eller produkten?

– Allt med Ejmunds är magiskt. Vi fattar inte hur bra det är. Stor succé på fastlandet sköts med kunskap och känsla av Fredrik på Köttfabriken. Det ska vi vara stolta över.

 Vad tycker du är det bästa med att bo här på Gotland?

– Att mina barn bor här och får en bra och harmonisk uppväxt. Det värdesätter jag.

Mats S solnedgång

____________________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *