Att vara sin egen musikguide

Dagens Musikguide Kirsten Åkerman

Jag tror att vi är en över vägande majoritet av jordens befolkning som lever våra liv till musik på ett eller annat sätt, musiken finns där som ett stöd, en förstärkare av våra tankar och känslor. Och vi har en starkt personlig uppfattning om vilken musik som passar till vilken situation och när det blir fel kan det bli väldigt fel.

 Som när mina föräldrar i åttiotalets början bestämde sig för att föra över alla våra gamla Super8 filmer till det då hypermoderna videoformatet och stegade i väg till en liten källarstudio i Uppsala där en man med en enorm mustasch intygade att våra filmer från diverse viktiga tillfällen i vår familjs liv skulle tas om hand på bästa sätt.

super 8

Några veckor senare bänkad vi oss andäktigt i soffan hela familjen på rad och satte in den första videofilmen som inleddes med ett skrapig lite ryckigt besök i Tunisien, mamma vandrar runt i en mycket typisk nordafrikansk bazar till tonerna av vad som helt säkert är en peruansk flöjt.

Ingen i soffan säger någonting , vi inväntar snällt nästa inslag som föreställer hela fåniga familjen i full skidmundering i en skidbacke i Norge. Nu dånar Frank Sinatras ”I did it my way” ut genom tv:ns högtalare. Min syster och jag håller på att kvävas av skratt och vågar inte titta på varandra utan ser istället på tv:n hur vi själva spelar fotboll på baksidan av vårt hus till tonerna av tysk marschmusik.

Då går det inte längre, vi bryter ut i ett gapskratt som nästan, men bara nästan, överröstar inslaget där pappa på sitt arbetsrum i en brun manchesterkavaj skriver på skrivmaskin med Beatles ”Strawberry Filds Forever” i bakgrunden.

penny_lane_1

Den mustaschprydde video-mannen hade tolkat våra filmer på sitt alldeles egna musikaliska vis, om detta ingick i priset eller kostade extra framgick aldrig tydligt.

Som sagt, vi behöver nog få välja musik själva till händelserna i våra liv, vara vår egen musikguide. I dag väljer jag med glädje låten 13:e maj med Anna Melina, den är rätt för mig.

Anna Melin

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4067&artikel=5697987

 

 Text: Kirsten Åkerman 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *