Dublins stora stolta bryggeri stavas Guinness!

Att ett ölmärke med så gamla traditioner (1759) och förtrollande bryggerikonst är och förblir ett av världens mest kända och älskade mörkt flytande vara är inte att ta miste på när du besöker Guinness Storehouse – här är det lärorikt och smakrikt att träda in bakom entrédörrarna i modern miljö… även om fasaden är från förr.

guinness fasad topp

https://www.guinness-storehouse.com/en

Guinness Storehouse drar stora mängder av turister/besökare som på plats längst uppe i det glasade tornet där med så fin utsikt i 360 grader mot Dublins alla delar, lockar så klart att se alla övriga platser av staden också. Här är trevligt och säkert att vara jäst …

jäst

Och gäst med förstås!  Men lugn och fin vi börjar från entrén, innan jag kunde himla med ögonen i Guinness himlen.

Du möts av mycket trevlig personal och kanske får stå i kö en stund, för det här är det populärt att vara. Folk strömmar till till fots, per buss, taxi eller med hästtransport.

häst guinness 2

Men det finns rum och plats för alla att vara med och ta del av hela processen, så fint och lärorikt. Tack Arthur för det!

arthur guinness

Man tar seden dit man kommer så jag tar det lugnt och kollar säden…

clarence säd

…samt det för alla livsviktiga vattnet.

vatten

Blir du sugen på passande mat så kan du käka i bryggeriarbetarnas gamla matsal alternativt lite modernare pimpad bar med smaskigt menysortiment.

Vill du glida förbi rummen med reklam så kan du som fisken ta cykeln eller så gör du det i bekväma rulltrappor eller hiss. Ta inte ut dig så du nu orkar ta den efterlängtade glaset … det är långt upp till skumtoppen!

fisk g

Godaste Guinnessen i staden – så perfekt serverad…

serverad

…så jag bara njuuuuuuuuuuuuuuuuuter.

guinness gott

Där borta ser jag berget Wicklow Mountain där vattnet kommer sakta men säkert fräscht gott rinnande ifrån. Förutom den härliga utsikten så får du insikt om Dublin genom informativ text i de olika väderstrecken på fönstren.

berget

Guinness logotyp föreställer en harpa som i sig är identisk med Dublins statsvapen men vänd åt motsatt håll… däremot strävar de åt samma håll när det gäller att sätta staden på kartan och få skönt sound ifrån de båda harporna!

Förutom magen full av den goda Guinnessen kan du förstås handla härliga prylar och kläder med mera i den fantastiska The Store! Mysiga minnesmärken blev det!

the store

Tyckte jag hörde ett försök till riktigt vackert lokalt ”harpspel” här i Visby nyss – eller har jag fått skum i öronen!?

Visserligen ligger våra vänner i Dublin många hästlängder före…

häst guinness

…men nog fasen har bryggarna här på ön både goda drycker samt viljan, så en vacker dag så är säkert alla kusar hemma även hos de som tycker det låter tokigt med en liknade upplägg där som här!

Ett annorlunda avslut på visningsdagen fick vi när vi till fots tog oss hem till vårt hotell, inte på den utstakade turistkartan utan lite i vanliga kvarter på bakgator.  Där var det husägare som liksom här hemma verkligen inte ville ha reklam eller junk i sin låda…

no junk mail

…men gärna det hästen gjort ända fram till denna port!

Men nu stänger Glada Gotland Guinessporten för denna gång… och så hoppas jag/turisterna/besökarna/lokalbefolkningen här på ön får uppleva något kreativt flödande upplägg på hemmaplan nån gång (soon)! Wisby Storehouse! Yes Thank You!

port g

Foto: Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *