Följ med på Ulfs spännande Svalbardupplevelse – nu i Klintehamn!

Glada Gotland har fått förtroendet att få förmedla lite upplevelseberättelse samt så fina Svalbardfoton av Ulf Ahlqvist som nu kan ses ”på riktigt” vid Fotoutställning  i Klintehamns Bibliotek  under perioden 5 december till och med 31 januari 2017.

svalbard

ulf-a-teckningVåren 2016 fick jag möjlighet tillsammans med elva andra fotointresserade att följa med M/S Orion på tio dagars äventyr runt Svalbard.

Med bedövande vacker arktisk natur fick vi många spännande möten med bland annat isbjörnar, valrossar, valar, polarrävar, arktiska fåglar vilket gav många tillfälle till unika fotomöjligheter.

Att få möjlighet till resa dit i en tid då oron över att glaciärerna smälter i allt snabbare takt på grund av den globala medeltemperaturen successivt blir allt högre.

Det är med blandade känslor man insuper det storslagna isvidderna när man vet att framtidsutsikterna för bl.a isbjörnarna ser allt mörkare ut då dessa är helt beroende av det vilda isvidderna för att jaga säl.

En lätt overklighetskänsla infann sig dock när man kryssade runt i en liten gummibåt bland isbergen med valrossar och isbjörnar.

Hemkommen från resan kunde man läsa i tidningen att medeltemperaturen i sommar låg närmare 20 grader över det normala vilket naturligtvis förskräcker.

Men en kortsiktig temperaturhöjning kanske inte är så allvarlig, Värre är det med de långsiktiga förändringar som pågår.

Forskare är chockade över hur snabbt klimatet har blivit varmare i de arktiska områdena. Mätningar som gjort över tid visar att både luften och ytvattnet går mot ett allt varmare klimat på arktiskt.

Väl på plats däruppe märker man naturligtvis inte av förändringar av temperaturen eller minskat antal isbjörnar utan upplevelsen av det storslagna arktiska miljön är så total.

Under dagarna ute i den arktiska arkipelagen att man önskar att även kommande generationer skall få möjlighet att uppleva den storheten.

Text & Foto: Ulf Ahlquist

valross-bibblan-2-av-2

Foto: Ulf Ahlqvist. Valross.

valross-bibblan-1-av-2

Foto: Ulf Ahlqvist. Valross nära!

storsal-bibblan-1-av-3

Foto: Ulf Ahlqvist. Storsäl.

stormfagel-1-av-1

Foto: Ulf Ahlqvist. Stormfågel.

natur-redigerade-99

Foto: Ulf Ahlqvist. Natur.

lunne-bibblan-1-av-1

Foto: Ulf Ahlqvist. Lunnefåglar.

ismas-bibblan-1-av-1

Foto: Ulf Ahlqvist. Ismås.

isbjor-bibblan-6-av-6

Foto: Ulf Ahlqvist. Isbjörn.

Med denna fantastiska vackert vilande isbjörn så säger GG tack till Ulf att vi fick möjlighet att vara med genom dina bilder på resan  – passa nu på att se övriga fina foton i Klintehamn och så repeterar jag gärna Ulfs viktiga världsliga välmening:

Under dagarna ute i den arktiska arkipelagen att man önskar att även kommande generationer skall få möjlighet att uppleva den storheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *