Freja Olofsson i ett möte med sitt inre och yttre.

Godmorgon Freja Olofsson

Foto: Freja Olofsson

…visst brukar du börja din dag med YOGA, hur ser det ut kring dig då ?

Att börja dagen med yoga och tända ljus är det bästa sätter för mig. Istället för att följa med i den kollektiva morgonstressen är det skönt att lyssna inåt och hitta det naturliga flödet.

Yoga betyder union och är ett möte mellan ditt inre och yttre vist påverkar miljön och omgivningen oss men skall heller inte begränsa oss.

Är det viktigt med miljön för utövningarna och kan/ska det vara någon musik i bakgrunden… eller föredrar du tystnad då !?

Ibland lyssnar jag på musik och ibland lyssnar jag på tystnaden.

Om du nu inte är hemma – kan yogan göras liksom där du befinner dig i vilket rum/plats som helst ?

Det går alltid att hitta en plats att göra yoga på om man vill. En riktig yogini/yogi lär sig att hitta lugnet inom sig vart vi än går.

Foto: Yogini

Hur känner du dig efteråt – vad får du ut av stunden ?

Yoga har lärt mig att tänja på mina egna begränsningar, att inte låta smärta stoppa mig och att vara fokuserad i nuet genom andningen.

Efter ett yogapass känner jag mig smidigare och lättare men också mera närvarande i smärtan och i kroppen. I ett samhälle som annars lär oss att söka utanför oss själva har yoga träningen lärt mig att svaren finns inom oss om vi ger utrymme till att lyssna.

Yoga och meditation tar dig till ett tillstånd bortom de vanliga tankarna som annars ändå bara snurrar runt. Till ett fokuserande av vad som verkligen är viktigt ju då. Fast det här går inte att förstå om du inte upplevt det här själv

En person som aldrig har yogat, som jag till exempel, kan jag sitta med direkt eller måste jag liksom skolas in ?

En person som aldrig yogat kan absolut vara med på en gång. Vi alla varit nybörjare någon gång och inom yoga kan alla alltid fördjupa sina kunskaper. Man tar det där man är och gör sitt bästa i varje position.

Du jobbar som personlig assistent – berätta gärna lite om en ”arbetsdag”  vad blir din roll då som medmänniska ?

En arbetsdag som personlig assistent innebär att hjälpa sin brukare med det den inte kan göra själv av olika anledningar. Det kan handla om allt från att laga mat, till att måla naglar eller ge någon en anledning att gå upp ur sängen

I övrigt så ger du Ayurvedisk massagebehandlingar – vilken typ av massage är det !?

Ayurvedisk massage har sitt ursprung i Indien och är deras läkekonst som jag tycker är mycket spännande och allomfattande. Det betyder läran om livet.

Jag ger en helkroppsmassage med underkläder med olja som jag anpassar till varje individs unika behov och karaktär

Klicka gärna på bilden för mer info om A M … 

Så har du studerat på Shakti School of Dance… vad för danser lärde du dig där ?

Shanti School of dance ligger i den heliga staden Pushkar i Radjastan. Det är en skola för artister från hela världen som vill lära sig indisk dans och kultur.

Jag studerade den diciplinerade formen odissi som är en klassisk dansform som har praktiseras i templen sedan urminnes tider. Idag handlar det mycket om att scensätta de indiska mytologiska historierna med gudar, gudinnor och demoner.

Jag lärde mig också kalbelia dans av zigenarna som bor där. Radjastan är deras ursprungland och dansen de förgyller verkligheten med där är färggrann, lekfull och fylld av stolthet och elegans.

Jag lärde mig också en del Tribal Fashion Bellydance under de 6 åren jag var där av Coleena Shanti som är grundaren från skolan och från USA.

Foto: http://www.colleenashakti.com/

När och var utövar du de danserna idag ?

Just nu dansar jag mest i mitt vardagsrum men jag har gjort några föreställningar sedan jag kom tillbaka till Gotland för cirka 5 år efter sedan.

Men jag känner inte jag har hitta någon plattform för dans på denna ön och det verkar inte finnas något större intresse för denna konstform.

Och nu skall du även börja som Knattedanslärare – vad står på programmet då ?

När jag blir knattedanslärare på Swedish Sport Academy kommer vi att lära ut många olika dansstilar till barnen under en och samma termin. Det ska bli jättekul.

Musik måste förstås till dans – men när du ”bara” skall lyssna vem vill du gärna höra på då ?

Om jag bara vill lyssna sätter jag just nu på Asura eller indiska mantran.

Vem/vilka såg du Live senast –  hur var känslan ?

Senast jag såg livekonset var förra söndagen i domkyrkan på solidariters och medmänsklighet tillställningen. Där sjöng till exempel Saga Björling med din otroliga stämma. Känsla var faktiskt helt gudomlig.

Du nämnde inför vårat prat om att du skriver på en bok… hur långt har du hunnit  samt vilket innehåll har den ?

Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Jag tycker det är ett sådant bra sätt att ta en penna och bara skriva för att förstå vad som pågår i mitt inre.

När jag började resa i 20 års åldern tyckte jag alltid att korten jag tagit var så intetsägande att jag slutade ta dom och började skriva om det som hände istället.

Jag har alltid en skrivbok som jag skriver i. Nu ska jag sätta mig ner och bearbeta vissa texter jag skrivit och väva historien till liv. Allt jag skrivit har hänt på riktigt jag har bara kryddat den efter humör.

Foto: Parmeet Singh Bharara

Varifrån hämtar du all lust – vem/vad ger dig inspirationen ?

Jag får så mycket lust och inspiration överallt men främst från min pojkvän Modou, mina föräldrar, mina lärare.

Om du vill njuta ute i det fria – har du någon favoritplats på ön du gärna besöker då?

Min mamma bor på Fridhem så jag gillar att cyklar över Hällarna till stencirkeln och att gå från Högklint till Ygne. Annars älskar jag verkligen Fårö där mina farbröder bor.

Vad är det bästa med att bo på en ö ?

Det bästa med att bo på en ön är närheten till allt och att jag kan bada överallt på sommaren

Foto: Freja Olofsson

Vilka resmål ute i vida världen har du varit på samt de som du suktar efter att få upptäcka ?

Jag har vistats mycket ute i världen sedan jag tog studenten främst i Indien, Mexico och California.

Men nu är jag kär i någon från Gambia så nu vill jag uppleva den delen av världen☺

Sist men inte minst … vilket är det allra vackraste ordet/meningen du gärna vill höra och säga !?

Hmm – det tål att tänkas på…

…Okej jag väljer ordet levnadskonstnär

Tack för pratstunden Freja – riktigt fint passande ord på dig ! 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *