”Jag ska sluta sälja konst”

Den gotländske konstnären Peter Lindberg… 

Peter

Foto: Freddy Müller

…har tagit ett drastiskt beslut. Han ska sluta sälja sin konst och börja leasa ut den istället.

– För mig är det ett jämställdhetsbeslut. Jag vill att fler ska ha möjlighet att hänga konst på väggarna, säger Peter Lindberg.

Hur många gånger har du sett en tavla på ett galleri, känt hur bra du skulle må om den hängde hemma på din vägg, tittat på prislappen och gått vidare? Det tänker konstnären Peter Lindberg ändra på.

– Att köpa konst är ett lyxbeslut. På det här sättet behöver inte steget vara så långt till att äga sin egen konst. Konstverken är dina så länge du hyr dem, tills du betalat färdigt och äger dem för evigt om du vill.

”Leasa för själen”

Peter tavlor

Peter Lindberg kallar det att ”leasa för själen”. Det finns många anledningar till att hellre hyra en tavla än att köpa den, som han ser det.

– Vi är alla i olika typer av boendesituationer idag. Många av oss flyttar flera gånger under livet, till exempel. Att då kunna hyra sin konst öppnar möjligheterna för alla som annars begränsar sig till att köpa printaffischer.

För 77 kronor i månaden kommer du att kunna ha en Peter Lindberg på väggen.

– Jag har testat idén på många nu, och responsen har varit överväldigande. Någon sa ”äntligen, då kan man hänga upp en tavla, känna på den och kanske vara överens med sin partner efter två månader”. Det är så jag vill att det ska vara, berättar Peter Lindberg.

peter L

Foto: Freddy Müller

Men kommer det alltså inte gå att köpa Peter Lindbergs konst längre?

– Ja, har du bestämt dig får du naturligtvis köpa den. Men från och med nu kommer min konst att i första hand vara en leasa för själen.

https://www.facebook.com/plindberg.se?fref=ts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *