…jag tycker moll är mycket vackrare än dur. Jag är en glad skit!”

Hej där Henrik Ivarsson

Foto: Siri Iversen-Ejve

…som precis släppt ny EP: NEONMUTANT – vad är en sån för något !?

Hejsan! – Ja du, om vi refererar till min låt ”Nya millenniets neonmutanter” så är en neonmutant en slags supermänniska.

För mig handlar inte texten om någon kritik mot psykofarmaka, det är många som hjälps av medicin och det är bra.

Kritiken ligger i att vi på många sätt bygger ett samhälle där det inte räcker till att vara mänsklig. Du måste prestera, du måste vara en robot eller en stålman, inte en skör människa av kött och blod. Där vardagen blir en sjukdom som du måste medicinera för att klara av.

Det är tre nya låtar som efter lite ”datorstrul” nu äntligen finns tillgängliga – blev nu låtarna  som du tänkt dig ?

Jo detta datorstrul var en traumatisk upplevelse! Jag hade gjort klart hela Epn, alla låtar var inspelade och färdigmixade.

I samma veva som jag skulle spara ner alla filer på ett usb-minne så dog datorn. Detta skedde under julhelgerna och datordoktorn hade stängt.

Så det blev några långa nervösa dagar då jag inte visste om hela inspelning hade gått förlorad. Som tur var det bara ett elfel som lätt kunde åtgärdas och hårddisken var intakt.

Jag känner mig absolut nöjd med inspelningen. Sen blir det aldrig som man har tänkt sig, eller rättare sagt så tänker jag inte så mycket innan hur jag vill ha det. Jag ser oftast produktionen som en lek där låtarna får växa fram.

Lyssna… klicka försiktigt på Henrik så kör han igång ! 

Vem mer än du medverkar på inspelningen ?

Min fru Siri Iversen-Ejve har lagt alla körer, vilket får refrängerna på låtarna att lyfta. Annars spelar jag alla instrument själv.

Extra kul var att spela in Darbouka, en arabisk trumma som jag inte använt på många år. Låtarna på Epn är ganska så rytmiska så det passade bra att förstärka detta med lite slagverk.

Var får du inspirationen för musik och är du en mörk melankolisk person !?

Från allt skulle jag gissa. Vare sig man bor i en storstad eller på landet, sitter klistrad framför en skärm eller lider av elallergi, så bombas man med information.

Alla dessa intryck som man samlar på sig måste komma ut i någon form av uttryck. Det handlar bara om att man måste ge plats för det. Att ha tid för kreativitet ger mig inspiration.

Haha! Mörk och melankolisk skulle jag verkligen inte vilja kalla mig, även om jag tycker moll är mycket vackrare än dur. Jag är en glad skit! Men sen är det nog så att kreativa personer är lite känsligare med högre toppar och djupare dalar i humöret.

Hur vill du att lyssnarna skall uppfatta texterna – fritt eller har du något underliggande budskap ?

Man ska nog inte tolka mina sånger så bokstavligt. Många gånger vet jag inte själv vad jag skriver om. Oftast rinner det massa textrader ur mig som jag i efterhand får analysera och försöka förstå.

Jag vet att många tycker mina texter är mörka och dystopiska, själv upplever jag dem som existentiella.

Under min uppväxt både spelade jag och lyssnade på hårdare musik som dödsmetall, punk och hardcore. Detta tror jag har influerat mitt uttryck och hur jag skriver lyrik.

En annan bidragande faktor är att jag sjunger på svenska, det blir lite rakare och råare då. Hade jag sjungit samma texter översatta till engelska skulle nog ingen ha brytt sig.

Detta är ju långt ifrån det första du gör i musikväg – hur har din musik förändrats och utvecklats efter din flytt till norra Gotland ?

Mer avskalat och tillåtande skulle jag säga. Jag är mer harmonisk här än i Stockholm.

Om jag blickar tillbaka så har jag tidigare gjort tjocka produktioner med många lager av ljud. Idag är det naknare på något sätt, jag har lärt mig att uppskatta skavanker framför det välpolerade.

När jag spelar in vill jag gärna sätta hela låten i en tagning för att få en känsla av autenticitet. Jobbar man på det sättet blir man tvungen att acceptera vissa småfel till skillnad från om man klipper ihop snyggt spelade partier.

Sedan jag flyttade till Gotland har jag spelat helt utan medmusikanter. Detta har nog också färgat uttrycket då det bara är jag själv som sätter min prägel på musiken.

Nu får vi njuta av det nya – men pockar det ständigt på att göra/spela/sjunga in mera egna kompositioner ?

Som jag nämnde tidigare så handlar inspiration och kreativitet om tid för mig. Det där går i perioder som allt annat i livet. Men dessa låtar är nog långt ifrån det sista ni hör från mig!

Några LIVE-spelningar framöver kanske ?

Ja faktiskt! Den 27 januari spelar jag live på Galleri Gotland i Visby tillsammans med Ulf Hedberg och Sarah Löfqvist.

Vi har spelat spelningar tillsammans tidigare och det blir alltid en härlig blandning och variation. Kom dit vet ja!

Omslaget är gjort av din konstnärliga fru Siri – hur mycket betyder hon i ditt eget skapande ?

Vi båda betyder nog väldigt mycket för varandra och vårat skapande. Vi flyttade till Gotland med målet att ägna mer tid åt kreativitet.

Vi spenderar mycket tid tillsammans och sporrar varandra till skapande.

Det är inspirerande att leva i ett hem där det näst intill hela tiden pågår någon form av konstnärlig verksamhet.

Du är även generös med dina kunskaper inom musiken och håller en kurs för ungdomar i pop & rockband som jag startats upp genom KUNO – hur många intresserade mellanstadieelev har du lyckats få med ?

Ja det har varit jättekul! Jag har velat ge ungdomarna samma chans till musik som jag fick under min uppväxt.

När jag var tonåring kom jag i kontakt med en fritidsgård i Stockholm som hade musikprofil. Vi fick tillgång till replokaler, inspelningsstudio, och möjlighet att spela och arrangera livespelningar.

Det har varit en grupp på 7-8 stycken som hängt på. Alla har olika förkunskaper. Trots att vissa börjat helt från noll så har vi varje gång lyckats spela minst en låt tillsammans som band.

Vilka instrument är populärast?

Jag tror att trummorna först var populärast, men ganska snabbt hittade ungdomarna olika favoritinstrument.

När det gäller sång då – många röster – kanske räcker till en kör också !?

Jag kommer nog aldrig bli någon körledare, men jag har många gånger haft idéer om att arrangera mina låtar tillsammans med kör. Det skulle vara mäktigt att uppträda på det sättet i en kyrka.

Ella Pop & Rocklinje finns ju också aktiva på Fårösunds Folkhögskola… kan kanske kan bli någon gemensamt uppträdande framöver !?

Jag är alltid öppen för alla möjligheter att uppträda! I höstas arrangerade vi en viskväll på Bungemuseet med KUNO där Ninia Vierth från Ella uppträdde. Det vore kul med fler samarbeten med folkhögskolan under våren.

Sist men inte minst – när du skall lyssna själv på musik – vem eller vilka få gå ofta i dina hemma-högtalare då!?

Nu för tiden lyssnar jag på väldigt blandad musik, men under höst/vinter har det blivit mycket av Emil Jensen här hemma.

Sen har radiofunktionen i vår bilstereo slutat fungera. Så man har blivit tvungen att leta fram gamla cd-skivor att lyssna på istället.

I och med den digitala utvecklingen med streamingtjänster så var det säkert 10 år sedan jag köpte en skiva. På så sätt blir musiklyssnandet i bilen rena nostalgitrippen.

Senaste veckan har plattan ”Primitive” med bandet ”Soul Fly” snurrat i spelaren. Brasiliansk Metal med mycket slagverk. Perfekt start på dagen innan man kommer till jobbet!

Tack Henrik och fortsatt glädje med/i… skapande, lyssnande, spelande och utlärande av… musik ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *