Kalas och några andra naturligt aptitliga restaurangnamn! (Del 1/3)

Visst är det Kalas att bo på denna fantastiska ö med alla dessa fina männsikor, platser, natur, kultur, vackra hus och härligt utbud av matställen…mmmm va gott det är på Gotland!

IMG_3417

Men hur är det med namnvalen matställen som skall locka gäster från när och fjärran, vad vill de säga? Hur smakar de? Vad kommer krubbet ifrån? Och vad avgjorde namnvalet!?

Nåt naturligt i omgivningen eller i sitt ursprung? Eller när det gäller menyn eller kanske innehavaren/ägaren – en mångfald med många aptitretande restaurangnamn finns det att välja på – varsågod det är serverat!

Under en lugn söndagspromenad  i Visby så passade jag på att mobilplåta och fundera på några lätt uttalade restauranger och kanske en å annan tungvrickare som jag härmed redovisar så gott det går – allt  bygger nu inte bara på torr fakta utan mer på uppsluppen ”magkänsla”!

Dessutom med namnval betygsättning i form av ruter ♦♦♦♦ (max 5 ♦)

Kalas

(se foto här ovan)

Självklart namnval efter att maten naturligtvis smakar kalas som även serveras  i portabla folielådor där kocken med kalaskula praktiskt placerat dagens rätter.  I själva lokalen går det även att hyra in sig för att köra helt egna kalas på födelsedagar, maskerader…barnkalas med mera  – nära till kalasmat & dito dryck!

Namnval Kalas betyg: ♦ (minus ett ♦ för sist jag såg kocken så var kalaskulan borta… eller i alla fall mindre!)

Donners Brunn

Här finns den gamla brunnen kvar och mycket av den meny som Bosse Nilsson införde 1994, naturligtvis med förnyelse och färska råvaror. Känslan och servicen är på toppnivå där nere som gör att läckergommen, liksom den ständigt porlande brunnen, rinner till lite extra. Krögaren själv har som hobby att samla vinylsinglar och han har säkert Sven Ingvars ”Önskebrunnen” som favorit!

Namnval Donners Brunn betyg: ♦♦♦♦♦ (svårt att hitta några minus med denna riktigt äkta källa till ursprung)

IMG_4299

IMG_4300

Packhuskällaren

Längst ner under en av de ståtligaste byggnaden i Visby, Liljehornska huset, så huserar mysiga Marie med personal och trollar fram rätter – bara söndagen är vilodag annars kan du hittat både dagens rätt samt matig middagsmeny hela veckan lång!

Packhus är den äldre beteckning av magasinsbyggnad men numera här uppe så är det fina lägenheter som magasinerar människor. Trappgavelshuset är hela 26 meter högt från topp ner till Strandgatan.

Packhusplan ligger intill, det hette förr Rolandstorget och var då Visbys medelpunkt. Nu kan vi kalla det för Maria Torget även om O Leary´s skrålar och skålar så gott de kan med sportsliga taktiska målrop mittemot!

Namnval Packhuskällaren betyg: ♦♦♦♦♦ (källarsvalt – men med Maria är det varmt – en kombo som vinner gott i längden)

IMG_4302

IMG_4303

 I Del 2 fortsätter de ”naturliga” restaurang namnvalen som fått lite Internationell konkurrens – slutet gott – allting gott! Kommer inom kort här på Goda Glada Gotland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *