Kallums kolumn: Södertorg!

kallum

Glada Gotland presenterar här Kallums kolumn – betraktelser, fakta, fantasier, förslag samt visioner om Södertorg i Visby, tidigare på Facebook, du som missat detta varsågod, här i sin helhet!

För ett tag sedan var jag inbjuden till att hålla ett föredrag om Södertorg. Har sedan blivit ombedd att dela det vidare till andra. Gillar inte långa inlägg, så här kommer inledningen…

Det går en kvinna över Södertorg i Visby, hon sveper sin svarta sjal tätt runt kroppen. Hennes hunds stannar och nosar, hon stannar och väntar, tar upp sin mobil, ringer en väninna som bor ovanpå Brödboden, det enda som är öppet på torget.

Man hör inte vad dom säger men ett par minuter senare möts dom. Den uppringda kvinnan har dragit en päls över nattlinnet. Hon håller hunden medans kvinnan i den svarta sjalen går in och handlar frukostbröd till sin familj. Det är januari, det är kallt, det blåser en isande vind över det folktomma Södertorg, det enda som hörs är snickrandet inifrån gamla Södertorgsgrillen mitt på torget.

Det här är en helt sann beskrivning som jag iakttog på Södertorg i januari i år. Men det skulle också kunna vara första delen i serien om Södertorg som vi funderar över. Södertorg har genomgått en hel del förändringar redan nu och det händer massor på torget.

Ett avsnitt som utspelar sig några månader senare skulle därför kunna se ut så här:
Solen strålar in över Södertorg, en kvinna kommer cyklande och hälsar leende på alla hon möter – hon vinkar in till personalen som öppnar upp Bad Wolf som öppnade i april, där kan man få härlig amerikansk barbecue.

Hon stannar till vid Gottgluggen – den lilla kiosken som har öppet dygnet runt. Pratar en stund med servitrisen som torkar bord utanför Brödboden, tittar in på Black one Love – det senaste tillskottet precis innanför Söderport där det legat utskänkningslokal ända sedan 1700-talets början, med undantag för några år då det var cykelverkstad med bensinpump men den revs 1947 då man tog upp gångporten vid söderport. Tänk att det nu ligger en legal svartklubb och skön streetfood restaurang här. Innanför Glada glassens lucka förbereds Guteglass alla goda smaker inför dagen.

Kvinnan tittar på klockan och inser att nu får hon skynda sig – men hon hinner le åt hur vackert det gamla parhuset har blivit och hur underbart det är med cirkustemat de använder sig av. Visste ni att allting började med att Madame Pinchos själv lagade mat åt en cirkus då hon på resande fot förlorat alla sina pengar? Nåja, än idag serveras suveräna små pinchosrätter även om det inte är madame Pinchos själv som tillreder dom.

Ett snabbt hej, till kollegorna på Kinakrogen, som hon innerligt hoppas blir kvar innan hon styr cykeln ner för torget och med det största leendet larmar av och kliver in i sin egen drömvärld – Bistro Torget.

Hon tänker på vilken förvandling detta hus har genomgått. För femtio år sedan byggdes det som gatukök uppe och kommunala toaletter i källarplanet. Hon skrattar åt alla historier hon fått berättade för sig om hur Gotlands Tidningar på den tiden hade namntävling om vad det skulle heta. Favoriten är nog ändå korvett, korv och toalett. Mindre trevliga namn är korv in, korv ut…

Medans hon hänger handdukarna på tork i solen funderar hon över allt hon hört om Södertorgs historia. Allt från att det redan 1726 blev exercisplats för artilleriet och man anlade artirllerigård, förråd, expeditionsbyggnader och matsal utmed muren söder om Söderport, men mannarna de var förlagda i en byggnad på Sankt Hansgatan har hon bestämt för sig att hon hört.

Var det inte så att artilleriet flyttade till hamnen på 1880-talet? Tänk vilket folkliv det måste ha varit här på den tiden. Hon öppnar upp dörren ut mot havet. Tänk att det finns en fristående byggnad i Visby innerstad med sol hela dagen – och tänk att i den får vi servera Pilas.

Pilas – vårt eget koncept som Patent- och registreringsverket beviljade oss varumärkesskydd för, för ett par månader sedan. Världens första Pilasrestaurang – mitt i Visby. Coolt tänker hon samtidigt som hon lägger grönsaker i en kastrull för att koka buljong – för här görs allt från grunden. Inga genvägar, inga halvfabrikat och så lokalproducerat som möjligt. Det är vårt motto.

Mat ska ta tid att lagas och lagas med ett stort mått av kärlek, och det är just kärlek hon känner när hon skär den gotländska potatisen samtidigt som hon rör i den bistrokokta teriyakisåsen. Här ska mat smaka som förr!

Som förr då det var folkliv på Södertorg och det låg flera utskänkningslokaler på torget. Hon funderar över varför men tog bort vägen som gjorde att raggarna kunde köra runt, runt varv efter varv på Södertorg. Istället är det nu en jättestor parkering… Rätt fult faktiskt, hinner hon tänka innan hennes dotter kommer in genom dörren för att börja sin arbetsdag. De går igenom dagens beställningar samtidigt som de dricker en kopp nybryggt kaffe i solen och ser hur torget börjar fyllas med folk.

Ja, så skulle ett avsnitt av serien kunna se ut just idag.

Men vad kommer hända med Södertorg framöver. Det intressanta är att pratar man med folk på RG får man olika svar av alla.
När jag pratade med fastighetskontoret fick jag till svar att man ska sälja mittdelen av torget till en entreprenör som vill göra en galleria där och bygga bostäder runt om resten av torget…

Å andra sidan talade jag sedan med stadsarkitekten, vars version var att Södertorg har alltid varit en öppen plats och kommer så att fortsätta vara, det som det finns tankar på är att där parkeringen är göra en rad med restaurangpaviljonger.
En vacker tanke tycker jag.

Jag vet att jag delar min förhoppning om ett mer levande Södertorg med många.
Och förutsättningarna är goda. Det byggs nya bostäder alldeles utanför muren, vilket betyder att fler kommer att röra sig området. Det startar nya restauranger och andra verksamheter på torget hela tiden. Södertorg har kommit i ropet!

Här är några av rubrikerna om södertorg från de senaste månaderna:

Södertorg har en otrolig potential

Det är på Södertorg det händer

Södertorg är under förvandling

De vill sätta Södetorg på Visbykartan

Södertorg, hetast i Visby

Vi har stora förhoppningar för att Södertorg återigen skall blomstra, Södertorg är en vacker plats och vi hoppas därför att flödena nerifrån hamnen ska ändras samt att känslan av att allt tar slut vid Adelsgatans slut ska ändras.
Min egen förhoppning är att det ska göras en linbana eller spårvagn från den nya kryssningskajen upp till Södertorg!
Vad tycker du som orkat läsa ända hit att man ska göra på Södertorg?

kallum

Carolina Kallum

linbana

Foto: Göteborgs Stad som har visioner de också 😉

https://www.youtube.com/watch?v=gylXg84a_WI

Du som vill komma i kontakt med Carolina kan skriva här nere ⇓⇓⇓ så sänder Glada Gotland ditt budskap/förslag vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *