Lijeholmens ljus och dess ändalykte!

Befinner mig på Liljeholmen i Stockholm och visst var det här det en gång startades ljustillverkning med en rätt så spännande historia som du kan läsa lite av här i lågans sken!

Goda_rad

Foto: Liljehomen.se

Lars Johan Hierta och Johan Michaelsen startade produktionen av stearinljus i Sverige i ett litet trähus på Liljeholmen i Stockholm och 1839 bildade de bolaget Liljeholmens Tekniska Fabrik.

Organisationen var liten, de förhållandevis dyra ljusen såldes främst från ett av kontorsrummen på Hiertas tidning Aftonbladet.

Nu undrar jag om någon av Karin Skifs anfäder möjligtvis har fingrat på ljusen de med!? Karin Trevlig helg och nationaldag önskar Skifsan ( med rötterna från Dalarna och förmånen att bo på Gotland )

Foto: Karin Skifs

Vid den här tiden, i mitten av 1800-talet, var stearinljus en lyxvara och tillverkningen skedde främst under vinterhalvåret.

Det passade bland annat dalkullor och masar mycket bra eftersom många av tradition sökte sig till Stockholm för vinterarbete och på sommaren återvände till sina gårdar i Dalarna.

Dalkullor klädda i sina sockendräkter var ingen ovanlig syn i fabriken under 1800-talets mörka vintermånader!

dalkull-main-1

Bild: Liljehomen.se

Numera eller sedan 1970-talet så är ju  fabriken belägen i Oskarshamn där du ju kan köpa upp dig på kvalitétsljus i fabriksbutiken som är belägen rätt nära där Gotlandsfärjan lägger till.

Allt och lite till om Liljeholmens stearinljus på den spännande hemsidan som du kan tända på här!

http://liljeholmens.se/

Men nu över till något helt annat och tillbaka från Oskarshamn just till Lijeholmen där jag för tillfället är på besök i den helt nya delen med höga hus!

IMG_0261

Här byggs mellan vatten och berg och högt ända upp till broarna – om du tittar till vänster när du kommer med järnväg söderifrån så ser du allt det nybyggda.

IMG_0256

Gott span från balkongerna här – kanske nåt för ännu en utveckling hemma på Snäck!?

Här inne i bergrummet hade Vin & Spritcentralen sitt stora lager förut…

IMG_0298

…nu fungerar det som effektivt garage för alla familjer som nu kommer bo här i de fina fastigheterna – många bilar blir det istället för buteljer!

På andra sidan över vattnet på Södermalm finns fortfarande små gulliga kolonilottshus kvar…

IMG_0301

…och gott om parker, sjöar och strövområden är det – Stockholm är fläckvis mycket vackert 🙂

IMG_0264

Men visst märks pulsen på ett annat sätt här i storstaden än hemma på luftiga ön. Blev just omsprungen av förälder med barnvagn i snabbt springställ!

Skönt att då lugnt ligga kvar i ljuset på Liljeholmen och oblygt vackert visa ändalykten!

IMG_0263

Samtliga foton där ej annat angetts: Glada Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *