Mattias än mer positivt i Blogg100 med sin Lammlur!

 

Hej Mattias – nu har du tagit på dig att skriva 100 bloggar – en varje dag från och med i dag, spritter det alltid i dina fingrar?

Hej själv! Meningen med att vara med i #Blogg100 är att utmana mig själv, och att lära mig kvalité genom kvantitet. Med andra ord att öva, öva, öva för att bli bättre. Och snabbare, vilket jag märkte förra året när jag var med. Sedan skriver jag i stort sett varje dag. I jobbet och privat, så det är ett sätt för mig att uttrycka mig.

blogg100-logotype-300x256

Vet du redan nu vad innehållet blir – eller avgör dagsformen?

Dagsformen. Helt klart! Även om jag redan från början ”vet” några punkter som kommer bli en text vad det lider.

Den text jag ska skriva ikväll är bestämd sedan en tid tillbaka, och kommer att handla om ett begär jag brutit. Och som jag kommer hänge mig åt redan ikväll. Medan jag skriver om det. Jag kommer troligen må riktigt illa i natt…

Du har ju lovat att vara mer positiv – har Lammlur bräkt mera trist innan?

Nej, men som jag skrev när jag smygstartade på lammlur.se så är det för mycket negativt på webben idag som det är.

Vi behöver inte ännu en medelålders, vit, kränkt och bitter gnällspik. Det finns faktiskt viktigare saker att lyfta.

Allvarliga frågor ska man inte vara rädd för, men om du inte samtidigt försöker bidra till en lösning, genom goda exempel eller reella förslag, så är det inget annat än just gnäll.

Vad är den stora lyckan att ha en egen blogg – vad skulle du säga till dom som ännu inte försökt, vad skall dom tänka på?

Det är ingen lycka. Bara ett enda långt dåligt samvete… Nej, skämt åsido. En blogg är oavsett medium något du gör för din egen skull. Ingen annans. Försöker du göra något för att skaffa och blidka en publik så falnar glöden ganska snabbt.

Från början var Lammlur.se egentligen tänkt som en bildblogg där jag kunde lägga upp små snabba teckningar som jag hittade på medan jag pendlade i Stockholm. Men det blev något annat. Mest för att jag har lite för stora fingrar för att kunna skissa på en telefonskärm.

Nu har mina söner dessutom börjat prata om att få starta en videoblogg, så vi får se hur mycket jobb jag får med det också.

Förutom text – var hittar du bilderna, tar du foton själv?

Om jag kan jag så fotograferar jag gärna själv, eller letar bland egna bilder från tidigare. Annars är webben en bildskatt med hur många bilder som helst som du faktiskt får lov att använda. Bara du vet var du ska leta.

Ett grundtips är att söka efter bilder som är kopplade till Creative Commons och därefter lära sig vad de olika kombinationerna betyder. Tänk på att varje bild du hittar på webben ägs av en person som tagit den. Ingen vill få sina alster stulna.

Mattias frost

Frostigt foto: 1 mars 2016 © Mattias Wahlgren

Nu sitter du väl rätt mycket framför datorn och skriver på jobbet – men hur lång tid tar denna hobby nu då?

Som jag skrev tidigare på Lammlur så sätter jag den gränsen själv. Och den gränsen är en halvtimme för denna vända med Blogg100. Jag får omfördela lite från den tid jag hänger på övriga sociala medier.

Du har ju stor passion för Lego-byggen, gärna med lokal prägel, kommer det bli extra mycket från framgångarna där?

Jag kom ut ordentligt som en AFOL, Adult Fan Of Lego, för ett och ett halvt år sedan. Därefter har det bara gått käpprätt ner i legoträskets dike. Så svaret på den frågan är jämförbar med björnars förehavanden i skogen och påvens huvudbonad.

Sist men inte minst – Glada Gotland har släppt loss våren genom Anna Ericssons fina foton – hur kommer vi märka dina vårkänslor!?

I allt och ingenting. Lite av det jag fotograferar hamnar på bland annat Instagram och under kategorier som #MorningPic och #Gotland. Förhoppningsvis kommer en del av det som ligger på den plattformen även att hamna på Lammlur.

Annars så är de flesta bilder som tar sig ut på nätet är årstidsbundet, och jag är likadan som alla andra. Men våren kommer att synas även i legobyggandet, i texterna och i livet i största allmänhet. Det är ganska bra att leva i nuet, och det är just nu som våren börjar titta fram.

Mattias stålis

PS: Här hittar du fakta och bakgrund om alla Blogg100 deltagare som nu är i farten på sina sidor:

Varför Blogg100?  

  • För att det gör skillnad, framförallt för deltagarna, men förstås lika mycket för läsarna.
  • Har du en glest uppdaterad blogg kommer den få nytt liv igen.
  • Du kommer att få nya läsare och de kommer att återvända oftare.
  • Du kommer att hitta saker att blogga om som du inte ens visste fanns, och du kommer lära dig saker längs vägen.
  • Du kommer också hitta gemenskap bland andra bloggare som deltar i utmaningen, bland annat genom den gemensamma Facebook-gruppen.

Men i grunden handlar Blogg100 om devisen att du blir bättre ju oftare du gör något. Inte svårare än så.

Blogg 100 olika

http://bisonblog.se/tag/blogg100/

https://www.facebook.com/groups/136275449869187/?fref=ts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *