Min egen (!) och andras pepparkakor !

Vem och vad gav vissa pepparkakor sitt namn !? Ja nu tänker jag inte på själv ordet pepparkaka som i sig har mången betydelse samt recept -utan namn namn… eller kakgott nam nam 😉 

Vi börjar med en av mina och mångas favoriter: Annas Pepparkakor!

Grunden till Annas lades redan 1929 i systrarna Anna och Emma Karlssons hembageri på Östermalm i Stockholm. Systrarna bakade pepparkakor och andra småkakor med stor framgång innan verksamheten såldes till familjen Mattsson i mitten av 1960-talet. 

Klicka på Annapepparkakspaketet här ovan ⇑ så får du heeela historian – och idag finns Annas i mer än 20 länder och hela 60 procent av produktionen exporteras. Mums !

Sedan för mig en helt ny lokal pepparkakssort –  Mormor Elsas –  recept från  Elsa Calamnius i Stenkyrka som jag ju måste sätta tänderna i snart!    

Pepparkakor med mansnamn finns ju Kungligt gott i denna sort ⇓

Om du spanar noga så ser du Oscar den II på paketets medaljong – och pepparkas del av den kungliga historian om detta västkustbageri om/när  du klickar på paketet 

Nu finns det ju en uppsjö av pepparkakor till – men mer med ortsnamn och så – och är du snäller så kan du få men är du stygger så får du gå !

Är du riktigt modig och/eller kanske egotrippad som bara den och vill endast käka din egen sort – ja gör som jag (!) beställ med eget tryck både på burk och kaka !

Ja du som kanske tycker det här är pepparn så bra åhh vill ha egen personlig och/eller till ditt företag – tryck (klicka) försiktigt på hjärtanslocket och beställ din egen goda dekorerade sort!  ⇑

Glada Gotland har haft en egen hjärtlig vackert glaserad Pepparkaka – den ligger nu och väntar på uppackning inför första advent!

Den är dock bara för att vackert tittas på… se men inte röra… men allt övrigt gott & glatt delar GG gärna med sig av många små goda kittlande smulor hela december också !

Foto: Glada Gotland.  Design: Karin Skifs 

PSSST:  Vilken är DIN personliga pepparkaksfavorit !? Dela gärna med dig genom att skriva något i rutan här nere – tack på förhand!                 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *