Möt kulturmannen med dubbel Ll

Hej Anders L Johanssson

…som ju för tillfället hjälper Kitchen & Table i Visby med scenframträdanden där, stämmer det!?

Ja, jag driver produktions- och bokningsbolaget Kulturgärningar i Sverige och har inlett ett samarbete med Kitchen & Table.

Agnes Westberg och jag har pratat ett tag och kommit fram till att det händer rätt lite i Visby i januari och februari så vi tänkte att vi skulle ändra på det.

Tända ett litet ljus i mörkret så att säga. Och vad kunde vara bättre än att göra det i form av ett par konserter på fri entré !?

Vi börjar med att kolla in ditt förnamn lite… vad står det lockande L:et för!?

🙂  L står för Leif som stavas Lleifv. Jag brukar hävda att det är det enda jag har kvar av det tjocka norrländska L:et.

Du har håller ju i trådarna för Kulturevenemang Sverige … berätta gärna mer vad detta innebär och tillför kroglivet här i Visby?

Kulturgärningar i Sverige har väl inte hunnit göra så mycket eller stora avtryck i sanden på Gotland ännu. Jag var väl lite inblandad i att Elliott Murphy kom till ön förra sommaren.

Foto: Françoise Viallon-Murphy

Nu har du ännu mer aktiviteter dig för i februari som du har ett finger med i spelet eller hur!?

Den 25:e februari kommer en annan av de artister jag jobbar med, Slowman, till Kitchen & Table och spelar. Precis som med Buford Pope börjar det klockan 22 och är på fri entré.

Det är alltid svårt att veta på förhand hur saker och ting faller ut så Agnes och jag har enats om att göra de här två spelningarna och sedan sätta oss ner och utvärdera det hela.

Kvällen med Buford Pope gick väldigt bra så nu hoppas vi att folk letar sig till K&T när Slowman kommer dit också. Faller det här väl ut ser jag inga hinder för att försöka köra några spelningar i januari och februari nästa år på liknande sätt.

Vad har du själv för förmågor att locka dessa fantastiska artister!?

Det där är en fråga som är lite svår att svara på. Jag tror att jag har en hyfsad förståelse för vad en artist behöver inför och under en spelning.  Jag hoppas att den insikten gör att jag är enkel och tydlig i min kommunikation och lätt att jobba med.

Det kanske viktigaste är troligen att ha en förmåga att vara i ögonblicket, att vara där, så att säga. Jag försöker ordna så att det blir en upplevelse även för artisterna.

Visby/Gotland är en liten stad/ö med stort utbud – vad är avgörande för att lyckas locka publik både nu och senare när det är full fart!?

Man vet aldrig med konserter. Ibland kommer det mycket folk, ibland inte alls lika många. Jag kan bara hoppas att jag erbjuder akter som folk vill se.

Du har säkert visioner på än mer fantastiska ”drömartister” – vem tror du att du vaket kan locka hit för framträdande framöver?

Det är ingen hemlighet att jag när en förhoppning om att kunna få Elliott Murphy tillbaka till Gotland i sommar. Utöver det ?? Om vi bortser från ekonomi och kostnader ?? Steve Forbert eller Joe Ely !!

Foto: http://www.ely.com/

När började din egen passion för musik och kroglivet?

I mångt och mycket har jag nog alltid tyckt att musik är bäst live så …. Det är länge länge sedan. 🙂

Vilken var din första artist du föll för?

Den första ?? Hmmm, jag tror jag får skylla på sveriges radio för den. Sommaren 1978 spelades två låtar väldigt mycket på radion. En av dem var ”Down In The Bunker” med Steve Gibbons.

När var du själv på en livekonsert senast – alltså någon där du själv inte var delaktig?

Oj. Nu måste jag tänka. Där jag inte var delaktig alls !? Hmmm, jag är rädd att jag måste säga att det var Tom Petty på globen 2012 och inser hur rysligt länge sedan det är …. 🙂 nej, nu ljög jag. ”Lett U Hjelpe” i oktober 2015 var jag på !!

Vem är annars dina personliga musikfavoriter?

Bruce Springsteen har varit något av en husgud länge. En platta jag lyssnat rätt mycket de senaste åren är James Mc Murtry’s ”Complicated Game.”

Vilken är världens bästa låt?

Oj !! Det var ingen liten fråga. Det där varierar ju lite beroende på humör och tid men en som ofta är … Där uppe är ”Roulette” av Springsteen.

När du nu kopplar av från krogliv och musik… vad gör du gärna då?

Jag reser gärna. Minst ett besök i Paris varje år är ett måste.

Har du någon favoritplats på ön dit du gärna åker för att koppla av… eller koppla på nya idéer!?

Jag är ju förhållandevis nyinflyttad till Gotland och är nog i grund och botten väldigt mycket stadsbo.

I ärlighetens namn ska nämnas att jag gravt hade underskattat bostadssituationen på ön men hade turen att kunna hyra ett hus på Klinten ovanför domkyrkan det första året jag bodde här. Just den utsikten ligger mig varmt om hjärtat.

Foto: Anders L. Johansson

Hur kommer det sig att det blev just Gotland ??

Jag kanske sticker ut hakan lite för långt nu men i stort måste jag nog säga att det var slump. Jag hade inga kopplingar hit och kände i princip ingen när jag flyttade hit.

Det kan uttryckas som att jag var i behov av en förändring efter att ha bott i Skärholmen i Stockholm i 31 år. Just där och då erbjöd Gotland mig en sådan förändring. Så jag tog den i famnen och sprang. Förändringen alltså. 🙂

Dina övriga Fastlandsrötter då?

Jag är uppvuxen i Bollnäs i Hälsingland men flyttade till Stockholm som 17-åring. Annars har jag nog rötterna i Småland då min far härstammar från Fårhult utanför Västervik och min mor från Berga utanför Hultsfred.

Är det något du saknar ”hemifrån” ?? 

Mina vänner och bekanta – det är alltid lite av en högtid när jag får besök och får möjlighet att visa upp allt bra vi har. Och mångfalden måste jag nog flika i.

Man kan tycka vad man vill om en lite större stad men det är lättare att hitta det man söker.

Jag får till exempel köpa Harissa…

….till en vän här på ön varje gång jag är i Stockholm. Bara en sådan sak …. 😉

Vad är det bästa med att verka och bo på Gotland?

För mig är det att Visby och Gotland känns väldigt mycket småstad på vintern samtidigt som ön växer en hel hoper storlekar på sommaren. Det skapar ju en helt unik uppsättning möjligheter på en och samma plats, samtidigt som det utgör rätt speciella utmaningar också.

Sist men inte minst… du skrev ju ett Öppet Brev om din depression på Facebook i december… hur mår du idag – du är välkommen att berätta mer här om du önskar.

Det där är en kamp. Alla som någon gång varit så långt nere i hålet att de undrat om de någon gång skulle se dagsljus igen vet vad jag pratar om.

Det ”öppna brevet” var nog mest en disclaimer då jag märkte själv att jag inte riktigt stod att känna igen.

Jag börjar fungera bättre men det är en bit kvar att färdas innan jag blir mig själv igen. Men vägen är iallafall inte lika dammig, gropig och hård som den var i höstas.

PSSST 1  Anders delar också generöst med sig om historien om när hans firma skulle inregistreras!

Om du inte hört storyn om varför firman heter KULTURGÄRNINGAR I SVERIGE så är den lite … rolig.

Jag höll på i nästan två veckor och försökte förklara för Bolagsverket att jag ville döpa mitt företag till KONKURRERANDE BISYSSLA.

De … vägrade att …. förstå. Till slut kastade jag ur mig ”Jamen, döp den till Kulturgärningar i Sverige då …”

Det var tyst i 10, 15 sekunder så sa handläggaren ”Det går bra. Det är ledigt.”

Så nu har jag mycket att leva upp till ….

Glada Gotland försöker sig på en liten fin franskgotländsk tackfras som får bli:

Merci charmant L pour votre passion pour nous divertir – il se réchauffe!

PSSST 2: Elliot Murphy, som numera bor i Paris, var ju här i Visby sommaren 2016 tack vare en Kulturgärning av…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *